ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμένη η Γάζα, ένα χρόνο μετά την εισβολή

Νέα επέκταση των εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση

Από τις διαδηλώσεις στη Γάζα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ένα χρόνο μετά την εισβολή
Από τις διαδηλώσεις στη Γάζα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ένα χρόνο μετά την εισβολή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Με εκδηλώσεις που θα κρατήσουν 23 μέρες, όσες κράτησε και η ισραηλινή αιματηρή εισβολή, οι αρχές της «Χαμάς» σκοπεύουν, όπως δήλωναν, «να δείξουν σε όλη την ανθρωπότητα τη σφαγή που συντελέστηκε πέρυσι από τον ισραηλινό στρατό». Οι σειρήνες φέτος ήχησαν την ώρα των πρώτων επιδρομών στις 27 του Δεκέμβρη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 1.450 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, οι περισσότεροι με μόνιμες αναπηρίες (225 νεκροί μόνο το πρώτο 24ωρο), 3.500 σπίτια ισοπεδωμένα, 56.000 σπίτια με σοβαρές ζημιές, 700 επιχειρήσεις κατεστραμμένες, 18 σχολεία (συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΗΕ), κατεστραμμένα, καθώς και όλες οι θεμελιώδεις υποδομές. Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτραπεί η είσοδος παρά μόνο σε 41 φορτηγά με οικοδομικά υλικά, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι δεν έχει ανοικοδομηθεί τίποτε, ούτε το υδροδοτικό και αποχετευτικό δίκτυο.

Με το σταγονόμετρο εισέρχεται και η ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και από τη μεθόριο με την Αίγυπτο, παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα; Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο από το έδαφός της στη Λωρίδα σε δύο ομάδες ακτιβιστών: Στο κομβόι 150 φορτηγών με ανθρωπιστικό υλικό και 400 ακτιβιστών, του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί ο Βρετανός βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ (το οποίο μετά από τουρκική διαμεσολάβηση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Γάζα διά θαλάσσης από το συριακό λιμάνι Λατάκεια), και στους 1.300 ακτιβιστές του «Free Gaza Movement», που παραμένουν στο Κάιρο πιέζοντας για άδεια εισόδου, από τη Ράφα, στη Λωρίδα.

Επιδρομές και εποικισμοί

Επιμένει προκλητικά η κυβέρνηση Νετανιάχου. Χτες, μόλις, και ενώ το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Καντίμα» απέρριπτε τη νέα πρόταση συγκυβέρνησης που απηύθυνε ο Νετανιάχου, ανακοινώθηκε η έναρξη οικοδόμησης 700 νέων κατοικιών σε εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αμεση ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων, με τον Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλο του Προέδρου Αμπάς, να υπογραμμίζει ότι η δολοφονία έξι Παλαιστινίων την παραμονή των Χριστουγέννων σε ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του εποικισμού, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει ειρήνη.

Να «σταματήσει άμεσα» η ανέγερση νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζήτησε ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας την «αντίθεσή του σε τέτοιες κινήσεις, που εμποδίζουν τις προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας». Για «παράνομη απόφαση» έκανε λόγο η ΕΕ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις εναντίον αμάχων

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΚΑΣΜΙΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε χθες στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν, εναντίον σιιτών, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 30 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν, εν μέσω των εορτασμών για τη γιορτή της Ασούρα. Η επίθεση προκάλεσε την αντίδραση των σιιτών εναντίον της αστυνομίας, που δεν κατάφερε να προστατεύσει τους εορτασμούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και βίαια επεισόδια. Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Ρεχμάν Μάλικ χαρακτήρισε τους δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας «αντιδημοκρατικά εξτρεμιστικά στοιχεία», ζητώντας από τη σιιτική κοινότητα να σταματήσει τους εορτασμούς για δύο μέρες.

Επίθεση εναντίον σιιτών σημειώθηκε και την Κυριακή στο πακιστανικό Κασμίρ, στο τζαμί της πόλης Μουζαφαραμπάντ με αποτέλεσμα ακόμα πέντε άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και 12 να τραυματισθούν.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιθέσεις και των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν σε πακιστανικό έδαφος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα το Σάββατο να χάσουν τέσσερις άνθρωποι τη ζωή τους, πιθανότατα άμαχοι, όταν χτυπήθηκε σπίτι στο βόρειο Ουαζιριστάν. Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να καταστρέφουν σχολεία της χώρας, τρομοκρατώντας τους γονείς και αποκλείοντας επί της ουσίας τα παιδιά από τη μόρφωση.

Νέο έγκλημα με δράστες τις κατοχικές αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις σημειώθηκε το Σάββατο και στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα 10 άμαχοι - εκ των οποίων οκτώ παιδιά - να χάσουν τη ζωή τους στα ανατολικά της χώρας. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην πόλη Ναράνγκ της επαρχίας Κουνάρ, που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν, όταν κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, καταδίκασε, δήθεν, τη σφαγή αμάχων, που αποτελεί ένα από τα δεκάδες τέτοια περιστατικά, ζητώντας έρευνα, τη στιγμή που οι κατοχικές δυνάμεις αρνούνται ότι επιχείρησαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου από την άλλη πλευρά αναφέρονται σε ενίσχυση των επιχειρήσεων του κατοχικού στρατού «εναντίον των Ταλιμπάν», μέσα στο 2010, ενώ η Βοσνία ανακοίνωσε την αποστολή κατοχικών δυνάμεων στο πλευρό του ΝΑΤΟ, από το νέο έτος.

ΙΡΑΚ
Ασφυκτικός κλοιός μέτρων για την Ασούρα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας, που συμπεριλάμβαναν την δημιουργία οκτώ ζωνών ασφαλείας πέριξ της ιερής πόλης Καρμπάλα καθώς και την ανάπτυξη περισσοτέρων από 1.000 ελεύθερων σκοπευτών, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων σιιτών προσκυνητών, οι γιορτασμοί για την επέτειο της Ασούρα, της σημαντικότερης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών. Τα αιματηρά επεισόδια δεν έλειψαν σε άλλες πόλεις, όπου κύριος στόχος επιθέσεων αγνώστων έγιναν σιίτες και χριστιανοί, οι οποίοι, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, συγκρούστηκαν και μεταξύ τους. Συνολικά σκοτώθηκαν, τα τελευταία 24ωρα, περισσότεροι από 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 70, αλλά οι αριθμοί αυτοί αποτιμώνται ως «επιτυχία» των μέτρων ασφαλείας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Βόμβα κατά της «Χαμάς»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Δύο στελέχη της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» σκοτώθηκαν την Κυριακή τα ξημερώματα όταν εξερράγησαν βόμβες που είχαν τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό τους. Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Χερτ Χρέικ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία ελέγχονται από τη σιιτική ένοπλη οργάνωση «Χεζμπολάχ», μαχητές της οποίας απέκλεισαν αμέσως την περιοχή.

Η «Χαμάς» επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μέλη της, αναφερόμενη σε αυτά ως «μαχητές» χαρακτηρισμός που συνήθως αποδίδεται σε χαμηλόβαθμα στελέχη, και ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον 29χρονο Μπαζίλ Τζούμα και τον 21χρονο Χασάν Χαντούντ. Υποστήριξε ότι αγνοεί τα κίνητρα και τους δράστες της επίθεσης. Ανάλογη ανακοίνωση έγινε και από τη «Χεζμπολάχ» που δήλωσε ότι ερευνά την υπόθεση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο κύμα συλλήψεων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επιχείρηση - σκούπα πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία εναντίον στελεχών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, που τέθηκε εκτός νόμου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Συνελήφθησαν περισσότεροι από 40 Κούρδοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν στελέχη και μέλη του DTP, στο Ντιγιάρμπακιρ. Αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σε 11 ακόμα επαρχίες της Τουρκίας, με 31 ακόμα συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και οκτώ δήμαρχοι. Στόχος της αστυνομίας όπως διέρρευσε ήταν να «εξαρθρωθούν παρακλάδια του ΡΚΚ», που συμμετείχαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στο εκτός νόμου πλέον DTP.

Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ απήγγειλε κατηγορίες στους 23 Κούρδους αξιωματούχους για «σχέσεις με αντάρτες» με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή.

Την Παρασκευή συνελήφθησαν ακόμα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορούμενοι για συνωμοσία ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αναμένεται η παραπομπή τους σε δίκη, με τη φημολογία να θέλει αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ «κεμαλικών» και οπαδών του ΑΚΡ. Μετά και τις τελευταίες συλλήψεις στελεχών του στρατού ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ, χωρίς να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των επαφών τους.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το κουρδικό όσο και οι πολιτικές διαφορές στην Τουρκία χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για τη δημιουργία τεχνητών εντάσεων με στόχο τον αποπροσαντολισμό του λαού και την επιβολή συγκεκριμένων σχεδίων της εκάστοτε κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ