ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Ετοιμο το σχέδιο αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Υπό την αιγίδα της Κομισιόν το πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Σε τελική φάση επεξεργασίας περνά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), στο οποίο και θα αποτυπωθεί η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη τριετία (μέχρι και το Δεκέμβρη του 2012). Το γενικό πρόσταγμα, ο σχεδιασμός και τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται κάτω από την «αιγίδα» της ίδιας της Κομισιόν, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προσκαλέσει στην Αθήνα για παραπέρα συνεννοήσεις και για οριστικοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων «μόνιμης και σταθερής απόδοσης».

Τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και πολύ περισσότερο την κυοφορούμενη στρατηγική εξόδου της πλουτοκρατίας από τη φάση της κρίσης επιχειρούν να τα φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα της χώρας. Οι αποφάσεις τους είναι ήδη δεδομένες και αφορούν σε όλους τους τομείς (Ασφαλιστικό, Υγεία, εργασιακά δικαιώματα, φορολογικό, εκχώρηση νέου ζωτικού χώρου και δημόσιων υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο). Αποκλειστικά και μόνο για λόγους τακτικής, που έχουν να κάνουν με το μανουβράρισμα των λαϊκών αντιδράσεων, η λεπτομερής εξειδίκευση των μέτρων θα ξεδιπλωθεί σταδιακά και μετά τη δημοσιοποίηση του ΠΣΑ που αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα του Γενάρη του 2010. Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα βέβαιο πως η κλιμάκωση ξεκινά «εδώ και τώρα». Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, για μια ακόμη φορά, υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «το αργότερο μέχρι το 2011 θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα ελλείμματά τους», ότι «σε ορισμένες χώρες αυτό θα χρειαστεί να γίνει μέσα στο 2010 ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική τους εικόνα» και ακόμη ότι η «διαχείριση των συνεπειών της κρίσης στην αγορά εργασίας και στα δημοσιονομικά μεγέθη είναι μία επιπλέον πρόκληση»...

Είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός του 2010 που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ είναι ένα απλό προσχέδιο, προανάκρουσμα της αντιλαϊκής επέλασης που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν. Η μείωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στο 2,8% του παραγόμενου ΑΕΠ μέχρι το 2013 απαιτεί εκρηκτικές αυξήσεις φόρων για το λαό και τεράστιες περικοπές κοινωνικών δαπανών ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 10% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας! Στο σχεδιασμό της πολιτικής που σκοπεύουν να εφαρμόσουν εκτός από την Κομισιόν θα συνδράμει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου επίσης αναμένεται για «συνεννοήσεις» με το υπουργείο Οικονομικών.

Μετοχοποιήσεις «νέας γενιάς»

Επίσημα διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα εκποίηση ζωτικού χώρου και δημόσιων υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο, που αποτιμούν στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα εμφανίζεται και στο ΠΣΑ. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για προείσπραξη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που θα γίνει σε σημερινές τιμές και που θα μπορούσε να ισχύσει ακόμη και στο διηνεκές, δηλαδή με νομοθετημένη απαλλαγή των ισχυρών επιχειρήσεων από κάθε άλλο σημερινό ή μελλοντικό φόρο πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία. Η καμπάνα χτυπάει δυνατά και για τα φιλέτα της δημόσιας γης και ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται σήμερα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Η εφάπαξ πληρωμή και ταυτόχρονα απαλλαγή από κάθε μελλοντικό φόρο ακινήτων έρχεται να τονώσει σε αυτή τη φάση τα δημόσια έσοδα αλλά κυρίως να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον καραδοκούντων «επενδυτών», που ψάχνουν ασφαλείς διεξόδους και ακόμη καλύτερες αποδόσεις για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Για το συγκεκριμένο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει για συμβουλάτορα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην παραπέρα εκχώρηση μετοχικού κεφαλαίου μπαίνουν ακόμη μια σειρά από ήδη εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται να βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, ενώ επίσης σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται η παραπέρα εκποίηση μετοχικών πακέτων των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Καζίνο Πάρνηθας, ΔΕΠΑ, κ.ά.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Αυξήσεις - ψίχουλα στο γάλα

Στην ουσία, αν πάρουμε υπόψη μας τον πληθωρισμό, οι τιμές υπολείπονται των περσινών

Αναιμικές αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των κτηνοτρόφων και το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποφάσισε για ακόμη μια φορά η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ όπου το πλειοψηφικό πακέτο (67,7%) της εταιρείας κατέχει η ΑΤΕ.

Επικαλούμενη την οικονομική κρίση, η νέα διοίκηση συνέχισε την πολιτική καθήλωσης των τιμών στα πλαίσια του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», καθορίζοντας ως τιμή εκκίνησης για την φετινή γαλακτοκομική περίοδο τις παρακάτω τιμές: 1,05 ευρώ το κιλό από 1,03 που ήταν πέρσι για το πρόβειο γάλα, 0,57 από 0,56 για το γίδινο. Για το αγελαδινό αποφάσισε την μείωση κατά 0,3 λεπτά (από 0,45 σε 0,42)για τις ποσότητες εκείνες που καλύπτονται από τις ποσοστώσεις - μέχρι τις 30/9/09 - και 0,39 ευρώ για τις ποσότητες εκείνες που υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις.

Η παραπάνω κατάσταση έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων, ειδικά των μικρών που βρίσκονται αντιμέτωποι χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα με τον περιορισμό του ζωικού κεφαλαίου, την εγκατάλειψη της παραγωγής και το δυσβάσταχτο κόστος (ζωοτροφές, καύσιμα, φάρμακα, μετακινήσεις, απώλειες αιγοπροβάτων κ.ά.) παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική της ΚΑΠ και του ΠΟΕ ενισχύει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, επιβάλλει ποσοστώσεις και μια σειρά άλλα μέτρα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Μόνο στο Νομό Ιωαννίνων τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζεται μείωση του αριθμού των αιγοπροβάτων και των αγροτοκτηνοτρόφων που φτάνει το 5%.

Οι παραγωγοί εύλογα ζητούν την ανάκληση της παραπάνω απόφασης και τιμές βιώσιμες προκειμένου να εξακολουθούν να παραμένουν στον τόπο τους. Ωστόσο το δίκαιο αυτό αίτημα αδυνατίζει στο βαθμό που είναι ξεκομμένο από την ανάδειξη και το αντιπάλεμα συνολικά των αιτιών που εντείνουν τα αδιέξοδα και στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Χρειάζεται να απεγκλωβιστούν από την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική που συμπιέζει τα εισοδήματά τους, μειώνει την παραγωγή, εντείνει το ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων, ξεπουλά ή ιδιωτικοποιεί συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Αυτή η αδήριτη ανάγκη καταδείχθηκε και στην χτεσινή σύσκεψη των κτηνοτρόφων όπου έσπευσαν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα εκφράζοντας την ανέξοδη συμπαράστασή τους βουλευτές, εκπρόσωποι από την ΤΑ και αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι δε του ΠΑΣΟΚ επιδίωξαν να αποπροσανατολίσουν ρίχνοντας ευθύνες για την τιμολογιακή πολιτική στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για διαβούλευση και κοινωνικό διάλογο. Εκφράστηκε η κοινή γραμμή πλεύσης για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ εξισώνοντας δηλαδή δυο ζητήματα ασυμβίβαστα, το κέρδος και τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων της εταιρείας όπου η ΑΤΕ κάνει κουμάντο με τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα του φτωχού και μεσαίου παραγωγού.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους παραγωγούς της περιοχής να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να απομακρυνθούν μαζικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση μέσα από αγωνιστικούς, μαζικούς Αγροτικούς Συλλόγους.

Να αγωνιστούν για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις.

Την κατάργηση των περιοριστικών ποσοστώσεων στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Ελάχιστες τιμές γάλακτος: πρόβειο 1,30 ευρώ, γίδινο 0,90 ευρώ, αγελαδινό 0,70 ευρώ.

Να οργανώσουν την κοινή δράση και τον αντιμονοπωλιακό αγώνα τους μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρομεσαίους ΕΒΕ ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, αλλά και επιβαρύνει την υγεία του ελληνικού λαού και των παιδιών του.

ΠΟΜΙΔΑ - ΕΣΕΕ
Ζητούν μείωση αντικειμενικών αξιών

Μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους, η κρίση στην οικοδομή, στο εμπόριο και στην κτηματαγορά δε δικαιολογεί αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, την ώρα που, μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν, οι αντικειμενικές αξίες διαμορφώνονται ακόμα και δέκα φορές ψηλότερα από τις πραγματικές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιάς ζητά αναθεώρηση του συστήματος προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας επαγγελματικών ακινήτων με στόχο τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων εμπορικής - επαγγελματικής χρήσης. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει να μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας κατά 50% με στόχο «να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες αξιολόγησης και φορολόγησης των ακινήτων», να διευρυνθούν οι κλίμακες μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων λόγω παλαιότητας και όσον αφορά στα γραφεία να αποσυνδεθεί η αντικειμενική αξία από το συντελεστή εμπορικότητας του ισογείου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης προτείνει να μειωθούν κατά 50% οι αντικειμενικές αξίες και κατά 20% οι συντελεστές εμπορικότητας κι ακόμη, να μην υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα από τις επιχειρήσεις ακίνητα.

Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς στην οποία έγινε σύγκριση των αντικειμενικών αξιών 163 ακινήτων με εκτιμήσεις πιστοποιημένων εκτιμητών, προκύπτει απόκλιση για αποθήκες 38% - 392% , καταστήματα 10% - 341% , γραφεία 4% - 98,8% , βιομηχανικά κτίρια 33% - 887% , βιοτεχνικά κτίρια 9% - 39% , επαγγελματικά 16,4% - 181%, κατοικίες 16% - 243%, οικόπεδα 25% - 436% και αγροτεμάχια 19% - 820% .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ