Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Ετοιμο το σχέδιο αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Υπό την αιγίδα της Κομισιόν το πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Σε τελική φάση επεξεργασίας περνά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), στο οποίο και θα αποτυπωθεί η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη τριετία (μέχρι και το Δεκέμβρη του 2012). Το γενικό πρόσταγμα, ο σχεδιασμός και τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται κάτω από την «αιγίδα» της ίδιας της Κομισιόν, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προσκαλέσει στην Αθήνα για παραπέρα συνεννοήσεις και για οριστικοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων «μόνιμης και σταθερής απόδοσης».

Τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και πολύ περισσότερο την κυοφορούμενη στρατηγική εξόδου της πλουτοκρατίας από τη φάση της κρίσης επιχειρούν να τα φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα της χώρας. Οι αποφάσεις τους είναι ήδη δεδομένες και αφορούν σε όλους τους τομείς (Ασφαλιστικό, Υγεία, εργασιακά δικαιώματα, φορολογικό, εκχώρηση νέου ζωτικού χώρου και δημόσιων υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο). Αποκλειστικά και μόνο για λόγους τακτικής, που έχουν να κάνουν με το μανουβράρισμα των λαϊκών αντιδράσεων, η λεπτομερής εξειδίκευση των μέτρων θα ξεδιπλωθεί σταδιακά και μετά τη δημοσιοποίηση του ΠΣΑ που αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα του Γενάρη του 2010. Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα βέβαιο πως η κλιμάκωση ξεκινά «εδώ και τώρα». Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, για μια ακόμη φορά, υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «το αργότερο μέχρι το 2011 θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα ελλείμματά τους», ότι «σε ορισμένες χώρες αυτό θα χρειαστεί να γίνει μέσα στο 2010 ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική τους εικόνα» και ακόμη ότι η «διαχείριση των συνεπειών της κρίσης στην αγορά εργασίας και στα δημοσιονομικά μεγέθη είναι μία επιπλέον πρόκληση»...

Είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός του 2010 που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ είναι ένα απλό προσχέδιο, προανάκρουσμα της αντιλαϊκής επέλασης που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν. Η μείωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στο 2,8% του παραγόμενου ΑΕΠ μέχρι το 2013 απαιτεί εκρηκτικές αυξήσεις φόρων για το λαό και τεράστιες περικοπές κοινωνικών δαπανών ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 10% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας! Στο σχεδιασμό της πολιτικής που σκοπεύουν να εφαρμόσουν εκτός από την Κομισιόν θα συνδράμει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου επίσης αναμένεται για «συνεννοήσεις» με το υπουργείο Οικονομικών.

Μετοχοποιήσεις «νέας γενιάς»

Επίσημα διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα εκποίηση ζωτικού χώρου και δημόσιων υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο, που αποτιμούν στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα εμφανίζεται και στο ΠΣΑ. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για προείσπραξη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που θα γίνει σε σημερινές τιμές και που θα μπορούσε να ισχύσει ακόμη και στο διηνεκές, δηλαδή με νομοθετημένη απαλλαγή των ισχυρών επιχειρήσεων από κάθε άλλο σημερινό ή μελλοντικό φόρο πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία. Η καμπάνα χτυπάει δυνατά και για τα φιλέτα της δημόσιας γης και ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται σήμερα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Η εφάπαξ πληρωμή και ταυτόχρονα απαλλαγή από κάθε μελλοντικό φόρο ακινήτων έρχεται να τονώσει σε αυτή τη φάση τα δημόσια έσοδα αλλά κυρίως να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον καραδοκούντων «επενδυτών», που ψάχνουν ασφαλείς διεξόδους και ακόμη καλύτερες αποδόσεις για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Για το συγκεκριμένο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει για συμβουλάτορα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην παραπέρα εκχώρηση μετοχικού κεφαλαίου μπαίνουν ακόμη μια σειρά από ήδη εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται να βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, ενώ επίσης σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται η παραπέρα εκποίηση μετοχικών πακέτων των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Καζίνο Πάρνηθας, ΔΕΠΑ, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ