Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΜΙΔΑ - ΕΣΕΕ
Ζητούν μείωση αντικειμενικών αξιών

Μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους, η κρίση στην οικοδομή, στο εμπόριο και στην κτηματαγορά δε δικαιολογεί αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, την ώρα που, μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν, οι αντικειμενικές αξίες διαμορφώνονται ακόμα και δέκα φορές ψηλότερα από τις πραγματικές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιάς ζητά αναθεώρηση του συστήματος προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας επαγγελματικών ακινήτων με στόχο τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων εμπορικής - επαγγελματικής χρήσης. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει να μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας κατά 50% με στόχο «να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες αξιολόγησης και φορολόγησης των ακινήτων», να διευρυνθούν οι κλίμακες μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων λόγω παλαιότητας και όσον αφορά στα γραφεία να αποσυνδεθεί η αντικειμενική αξία από το συντελεστή εμπορικότητας του ισογείου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης προτείνει να μειωθούν κατά 50% οι αντικειμενικές αξίες και κατά 20% οι συντελεστές εμπορικότητας κι ακόμη, να μην υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα από τις επιχειρήσεις ακίνητα.

Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς στην οποία έγινε σύγκριση των αντικειμενικών αξιών 163 ακινήτων με εκτιμήσεις πιστοποιημένων εκτιμητών, προκύπτει απόκλιση για αποθήκες 38% - 392% , καταστήματα 10% - 341% , γραφεία 4% - 98,8% , βιομηχανικά κτίρια 33% - 887% , βιοτεχνικά κτίρια 9% - 39% , επαγγελματικά 16,4% - 181%, κατοικίες 16% - 243%, οικόπεδα 25% - 436% και αγροτεμάχια 19% - 820% .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ