Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδικήσεις για το σήμερα και την προοπτική!

Ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που αφορά στα άμεσα και τα βασικά προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και δείχνει το δρόμο της προοπτικής, προβάλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οπως αποφάσισε σε συνεδρίασή της, στα Φάρσαλα, η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ, το πλαίσιο αιτημάτων θα τεθεί προς συζήτηση στους Αγροτικούς Συλλόγους και τους αγρότες του νομού, ώστε να διαμορφωθεί και με τοπικά αιτήματα και να αποτελέσει το πλαίσιο πάλης, συσπείρωσης και διεκδίκησης, το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό και με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ απευθύνει στους μικρομεσαίους αγρότες κάλεσμα συσπείρωσης στο διεκδικητικό πλαίσιό της, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας. Οσον αφορά στα πολλά και οξυμένα αγροτικά προβλήματα σημειώνει: «Η καλλιεργητική χρονιά 2009 αποδείχτηκε πιο άσχημη οικονομικά από την προηγούμενη. Υπάρχουν απούλητα προϊόντα, οι τιμές όσων πουλήθηκαν είναι πολύ χαμηλές, συνεχίσθηκε και σε αυτή τη χρονιά το αίσχος των χαμηλών τιμών. Οι αγρότες χωρίστηκαν σε μη κατά κύριο επάγγελμα, και μεγάλος αριθμός πλήρωσε το χαράτσι του ΟΣΔΕ και δεν πήρε επιστροφή από το φόρο στο πετρέλαιο.

Το κόστος παραγωγής συνεχίζει να ανεβαίνει στα ύψη με τις συνεχείς αυξήσεις στα μέσα και εφόδια, το ίδιο και το κόστος της ζωής.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ πριν και του ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση την κρίση να την πληρώσουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα.

Οι υποσχέσεις ότι η ΕΕ και η ΚΑΠ θα έδινε ανάπτυξη και ευημερία στους αγρότες αποδείχθηκε απάτη. Τα προγράμματα αποδείχθηκαν ανεπαρκή, χωρίς προοπτική, με θύματα κυρίως τους νέους αγρότες.

Σήμερα όλοι έχουμε εμπειρία πως η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ο τρόπος παραγωγής που εξυπηρετεί την "ελεύθερη αγορά", έφεραν τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα για το μικρομεσαίο αγρότη. Φτώχεια, χρέη, δυσκολίες επιβίωσης, ξεκλήρισμα, εγκατάλειψη καλλιεργειών, χέρσα χωράφια, εξευτελιστικές τιμές, μαράζωμα και εγκατάλειψη της υπαίθρου».

Και προσθέτει: «Γι' αυτό διεκδικούμε μια άλλη αγροτική πολιτική που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, στον καθετοποιημένο κρατικό τομέα, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Αντί όμως για πολιτικές που θα έδιναν λύσεις, οι κυβερνήσεις προχωράνε στην αναθεωρημένη ΚΑΠ που μπαίνει σε εφαρμογή το 2010 με μέτρα πιο επώδυνα και με ορίζοντα το 2013 που θα επέλθει εκκαθάριση των μικρομεσαίων αγροτών.

Μόνη λύση είναι ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας μας ώστε να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική που μας ξεκληρίζει και να διεκδικήσουμε αιτήματα που θα μας επιτρέψουν να παραμείνουμε στα χωριά μας και να παράγουμε.

Η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, η οργάνωση και δραστηριοποίηση των αγροτών στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία που έχουν αποδείξει τη συνέπεια και αγωνιστικότητά τους, η δημιουργία νέων Συλλόγων στα χωριά είτε σε επίπεδο Δήμου είναι βασική προϋπόθεση».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της ΕΟΑΣΝΛ υπογραμμίζει: «Το πλαίσιο πάλης απαντάει στο σήμερα αλλά πολύ περισσότερο δίνει προοπτική στο αύριο.

Οι αγρότες του Νομού μας έχουν συσσωρευμένη εμπειρία και από προηγούμενες αλλά και από τις περυσινές κινητοποιήσεις και τους καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων της Ομοσπονδίας με αποφάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και με αποφάσεις των αγωνιστικών και συντονιστικών επιτροπών όπου δεν υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι».

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΕΟΑΣΝΛ είναι:

  • Στήριξη του εισοδήματος με την εφάπαξ καταβολή 15.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής.
  • Αμεση καταβολή του 100% της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης επιδότησης και κατάργηση του διαχωρισμού σε κατά κύριο και μη επάγγελμα αγρότες.
  • Αμεση εκτέλεση της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, ολοκλήρωση της Κάρλας, του φράγματος Σκοπιάς στα Φάρσαλα, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων και επιδότηση για στάγδην άρδευση.
  • Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται με προτεραιότητα στους νέους αγρότες και με ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μικρομεσαίους.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή σε όλα τα προϊόντα. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων με κατάργηση όλων των παρακρατήσεων που γίνονται.
  • Τριετή πάγωμα των χρεών στην ΑΤΕ και δεκαετή ρύθμιση χρεών χωρίς τόκους ποινής.
  • Επιστροφή των χαρατσιών για την αίτηση του ΟΣΔΕ.
  • Συνέχιση και επέκταση του προγράμματος απονιτρορύπανσης.
  • Ατοκα δάνεια για κατοικία στα νέα ζευγάρια.
  • Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια.
  • Προκήρυξη νέων σχεδίων βελτίωσης και έγκριση προγραμμάτων εγκατάστασης νέων αγροτών.
  • Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, να δίνεται αποζημίωση στην παραγωγή και στις εγκαταστάσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Αμεση κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2009 στο Νομό.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. Ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου.
  • Να μην περικοπούν οι επιδοτήσεις κατά 50% στους καπνοκαλλιεργητές.
  • Ελεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην Κτηνοτροφία και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με απλοποίηση των διαδικασιών, χωρίς παραπέρα επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, με άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης.
  • Να παρέχεται δωρεάν και δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργησης της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ