Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Αυξήσεις - ψίχουλα στο γάλα

Στην ουσία, αν πάρουμε υπόψη μας τον πληθωρισμό, οι τιμές υπολείπονται των περσινών

Αναιμικές αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των κτηνοτρόφων και το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποφάσισε για ακόμη μια φορά η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ όπου το πλειοψηφικό πακέτο (67,7%) της εταιρείας κατέχει η ΑΤΕ.

Επικαλούμενη την οικονομική κρίση, η νέα διοίκηση συνέχισε την πολιτική καθήλωσης των τιμών στα πλαίσια του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», καθορίζοντας ως τιμή εκκίνησης για την φετινή γαλακτοκομική περίοδο τις παρακάτω τιμές: 1,05 ευρώ το κιλό από 1,03 που ήταν πέρσι για το πρόβειο γάλα, 0,57 από 0,56 για το γίδινο. Για το αγελαδινό αποφάσισε την μείωση κατά 0,3 λεπτά (από 0,45 σε 0,42)για τις ποσότητες εκείνες που καλύπτονται από τις ποσοστώσεις - μέχρι τις 30/9/09 - και 0,39 ευρώ για τις ποσότητες εκείνες που υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις.

Η παραπάνω κατάσταση έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων, ειδικά των μικρών που βρίσκονται αντιμέτωποι χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα με τον περιορισμό του ζωικού κεφαλαίου, την εγκατάλειψη της παραγωγής και το δυσβάσταχτο κόστος (ζωοτροφές, καύσιμα, φάρμακα, μετακινήσεις, απώλειες αιγοπροβάτων κ.ά.) παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική της ΚΑΠ και του ΠΟΕ ενισχύει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, επιβάλλει ποσοστώσεις και μια σειρά άλλα μέτρα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Μόνο στο Νομό Ιωαννίνων τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζεται μείωση του αριθμού των αιγοπροβάτων και των αγροτοκτηνοτρόφων που φτάνει το 5%.

Οι παραγωγοί εύλογα ζητούν την ανάκληση της παραπάνω απόφασης και τιμές βιώσιμες προκειμένου να εξακολουθούν να παραμένουν στον τόπο τους. Ωστόσο το δίκαιο αυτό αίτημα αδυνατίζει στο βαθμό που είναι ξεκομμένο από την ανάδειξη και το αντιπάλεμα συνολικά των αιτιών που εντείνουν τα αδιέξοδα και στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Χρειάζεται να απεγκλωβιστούν από την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική που συμπιέζει τα εισοδήματά τους, μειώνει την παραγωγή, εντείνει το ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων, ξεπουλά ή ιδιωτικοποιεί συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Αυτή η αδήριτη ανάγκη καταδείχθηκε και στην χτεσινή σύσκεψη των κτηνοτρόφων όπου έσπευσαν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα εκφράζοντας την ανέξοδη συμπαράστασή τους βουλευτές, εκπρόσωποι από την ΤΑ και αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι δε του ΠΑΣΟΚ επιδίωξαν να αποπροσανατολίσουν ρίχνοντας ευθύνες για την τιμολογιακή πολιτική στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για διαβούλευση και κοινωνικό διάλογο. Εκφράστηκε η κοινή γραμμή πλεύσης για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ εξισώνοντας δηλαδή δυο ζητήματα ασυμβίβαστα, το κέρδος και τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων της εταιρείας όπου η ΑΤΕ κάνει κουμάντο με τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα του φτωχού και μεσαίου παραγωγού.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους παραγωγούς της περιοχής να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να απομακρυνθούν μαζικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση μέσα από αγωνιστικούς, μαζικούς Αγροτικούς Συλλόγους.

Να αγωνιστούν για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις.

Την κατάργηση των περιοριστικών ποσοστώσεων στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Ελάχιστες τιμές γάλακτος: πρόβειο 1,30 ευρώ, γίδινο 0,90 ευρώ, αγελαδινό 0,70 ευρώ.

Να οργανώσουν την κοινή δράση και τον αντιμονοπωλιακό αγώνα τους μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρομεσαίους ΕΒΕ ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, αλλά και επιβαρύνει την υγεία του ελληνικού λαού και των παιδιών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ