ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταιγίδα αντιλαϊκών ρυθμίσεων
  • Προαναγγελία νέων ανατιμήσεων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (βενζίνες - πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.)
  • Σικέ «διάλογος» με στόχο και τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους - μικροεπαγγελματίες

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων φορτώνει η κυβέρνηση τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και κυρίως τις «στρατηγικές εξόδου» από αυτή αποκλειστικά και μόνον σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας.

Η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που στο επόμενο διάστημα θα αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) έρχεται να αυξήσει παραπέρα τη φορoλογική επιβάρυνση τόσο από από την έμμεση όσο και και από την άμεση φορoλογία. Το ξεδίπλωμα του δήθεν «κοινωνικού διαλόγου» για το φορολογικό σύστημα αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης, που φτάνουν μέχρι και στη μείωση του μισθού, του μεροκάματου και της σύνταξης για μια μεγάλη γκάμα εργατοϋπαλλήλων. Η δρομολογημένη και διανθισμένη με διάφορα τερτίπια συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (που στοχεύουν να συνδέσουν με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να μαζέψει κάθε νοικοκυριό) σημαίνει κάθετη αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και θα μπει σε εφαρμογή μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που αναμένεται στις αρχές της άνοιξης του 2010.

Η κυβέρνηση άλλοτε με το μανδύα του «διαλόγου» και άλλοτε με επίσημες δηλώσεις ετοιμάζει το έδαφος για τα περαιτέρω. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου δηλώνει απόλυτα κατηγορηματικός για τις παραπέρα ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης : «Προοπτικά θα υπάρξει μια αύξηση στη βενζίνη, δεν έχουμε πρόθεση να το κάνουμε αυτό στο πρώτο εξάμηνo» και ακόμη ότι «δεν έχουμε δει» αν θα αυξήσουμε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, προσθέτοντας ότι και αυτό έχει μπει στο πλαίσιο του διαλόγου. Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης είναι απόλυτα ενταγμένη στα μέτρα «σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης» του νέου Προγράμματος Σταθερότητας (2010-2012) που καταρτίζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε υποχρέωση να αυξηθούν προοπτικά στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2012». Ταυτόχρονα με τη μορφή σεναρίων διαχέεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ μέχρι και 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβέρνηση για λόγους που έχουν να κάνουν με το μανουβράρισμα των λαΐκών αντιδράσεων συνεχίζει τα ήξεις - αφήξεις σχετικά με το ύψος του αφορολόγητου. Ολα δείχνουν ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι, με τον υπουργό να δηλώνει ότι θα βρεθεί «μια λύση» για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, χωρίς όμως και να το προσδιορίζουν. Παραπέρα στην προσπάθειά τους να θολώσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο στρέφουν τη (στημένη) «συζήτηση» στο ποιες αποδείξεις θα συμβάλουν ή όχι στη διαμόρφωση του αφορολόγητου - λάστιχο. Αναπάντητο παραμένει το κατά πόσο θα κάνουν αποδεκτές τις αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνονται αποδεκτές οι δαπάνες για λογαριασμούς όπως της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κοκ. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούν να μετατρέψουν τα θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε συνεργάτες του φορο-εισπρακτικού συστήματος, σε ένα μηχανισμό συγκέντρωσης κάθε είδους αποδείξεων, που να σημειωθεί θα πρέπει να δηλώνονται και μάλιστα αναλυτικά στις φορολογικές δηλώσεις. Είναι απόλυτα φανερό ότι ο διάλογος που έχουν στήσει με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού είναι λίπασμα στην πολιτική και στα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί και συναποφασιστεί με τα επιτελεία της ΕΕ και άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας.

Τα βάρη στο λαό

Η εφαρμοζόμενη πολιτική από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στέκεται προκλητικά απλόχερη στο μεγάλο κεφάλαιο φορτώνοντας τα βάρη στους μισθωτούς - συνταξιούχους, συνολικά στα λαϊκά στρώματα.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για την άμεση φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που αφορούν στις δηλώσεις του 2008. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν το 48% των άμεσων φόρων, οι «λοιποί φορολογούμενοι (όπως ελεύθεροι επαγγελματίες) το 17%, έναντι 35% των κάθε είδους επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω είναι η μια πλευρά της φοροαφαίμαξης, καθώς το σύνολο της βαριάς έμμεσης φορολογίας φορτώνεται αποκλειστικά στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων η συμμετοχή ανά κλάδο δραστηριότητας στο συνολικό φόρο εισοδήματος (φυσικά πρόσωπα) διαμορφώνεται ως εξής :

  • Μισθωτοί 36,59%, Συνταξιούχοι 18,91%, Ελεύθεροι επαγγελματίες 17,48%, Εμποροι - βιοτέχνες - επαγγελματίες 17,99%, Εισοδηματίες 5,87%, Γεωργοί - κτηνοτρόφοι - αλιείς 3,13%.
  • Σε μέσους όρους το δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα εισόδημα ανά ταξινομούμενη κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής: Μισθωτοί 18.290 ευρώ, Συνταξιούχοι 15.218, Ελεύθεροι επαγγελματίες 28.706, Εμποροι - βιοτέχνες - βιομήχανοι 21.091, Γεωργοί - κτηνοτρόφοι - αλιείς 10.943, Εισοδηματίες 6,131. Στο σύνολο των φορολογικών δηλώσεων το μέσο εισόδημα διαμορφώνεται σε 16.668 ευρώ.
Ο αγώνας στα χέρια των αγροτικών συλλόγων των Φαρσάλων

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του αγροτικού συνεταιρισμού στο Βασιλί και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 9 αγροτικών συλλόγων της περιοχής - Αγίου Γεωργίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Ασπρογείων - Αμπελιάς, Βασιλί, Βρυσιών, Κατωχωρίου, Κρήνης, Πολυνερίου, Χαλκιάδων - συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καθορίσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Ενα διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στη μεγάλη όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς οι τιμές των προϊόντων που παράγουν έχουν πάρει τη «μεγάλη κατρακύλα», μεγάλο μέρος της σοδειάς τους μένει απούλητο, οι «πετσοκομένες» επιδοτήσεις κόβονται κι άλλο, το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανεβαίνει ακόμα παραπάνω. Ταυτόχρονα, ένα διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και σηματοδοτεί τη διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα και την προοπτική του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί σε ευρεία σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών που θα πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές. Ανάλογες πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης αναμένεται να πάρουν αγροτικοί σύλλογοι κι άλλων επαρχιών του νομού Λάρισας. Το συντονισμό του αγώνα σε νομαρχιακό επίπεδο έχει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, η οποία είναι σε άμεση επαφή με τις Ενωτικές Ομοσπονδίες των άλλων νομών της Θεσσαλίας για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ), που έγινε στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, στη Λάρισα, μετά τις γιορτές ξεκινούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν μέσα στο Γενάρη και θα συντονιστούν σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη στα Φάρσαλα, καλούνται οι αγρότες της περιοχής να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και στην Ενωτική Ομοσπονδία για να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι καταστροφικά για τους μικρομεσαίους αγρότες και υπογραμμίζεται η ανάγκη σύγκρουσης μ' αυτή την πολιτική.

Επισημαίνεται, δε, ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες διεκδικούν μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις κρατικές καθετοποιημένες επιχειρήσεις, ώστε ν' αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες και να εξασφαλίζονται ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα.

ΔΕΗ
Προαναγγέλλει νέες ανατιμήσεις

Με τον εκβιασμό «ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρ. Ζερβός εξήγγειλε και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2011, σε συνέχεια πρόσφατων αντίστοιχων εξαγγελιών της υπουργού Περιβάλλοντος. Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοζάνη ο Αρ. Ζερβός επανέλαβε το πρόσχημα της επιβάρυνσης της ΔΕΗ με 1,3 δισ. ευρώ από το 2013 και μετά για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, για να δικαιολογήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ανατιμήσεις. Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη» και άρα «υπάρχει ανάγκη για... ορθολογικοποίησή τους». Αυτό είπε πρόσφατα η αρμόδια υπουργός, προεξοφλώντας, ουσιαστικά, ότι το κόστος των ρύπων θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξης του 30% το χρόνο από το 2014 και μετά.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Επιχείρησης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την «Πτολεμαΐδα 5» συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις. Σε ό, τι αφορά τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη 2» επανέλαβε ότι η θέση της ΔΕΗ παραμένει σταθερή, αλλά ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του ορυχείου της Βεύης από την κυβέρνηση.

Τέλος, ο Αρ. Ζερβός ανέφερε ότι σύντομα θα τεθούν εκτός λειτουργίας μερικές από τις παλιότερες και πιο ρυπογόνες μονάδες στην περιοχή, αρχής γενομένης από την «Πτολεμαΐδα 2».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται ισχυρή λαϊκή αντεπίθεση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το φορολογικό, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος τονίζεται:

«Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τη συζήτηση που οργανώνει η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουν αυτοί και τα νέα φορολογικά χαράτσια, για να δοθούν νέες επιχορηγήσεις στην πλουτοκρατία. Χωρίς χάσιμο χρόνου, πιο αποφασιστικά και οργανωμένα, με κοινή πάλη να διεκδικήσουν: Κατάργηση όλων των φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομίων για τους μεγάλους επιχειρηματίες και φορολόγηση των κερδών τους με 45%.

Για να σταματήσει η ληστεία του λαού από την πλουτοκρατία χρειάζεται ισχυρή λαϊκή αντεπίθεση για σύγχρονα δικαιώματα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ