Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταιγίδα αντιλαϊκών ρυθμίσεων
  • Προαναγγελία νέων ανατιμήσεων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (βενζίνες - πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.)
  • Σικέ «διάλογος» με στόχο και τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους - μικροεπαγγελματίες

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων φορτώνει η κυβέρνηση τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και κυρίως τις «στρατηγικές εξόδου» από αυτή αποκλειστικά και μόνον σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας.

Η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που στο επόμενο διάστημα θα αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) έρχεται να αυξήσει παραπέρα τη φορoλογική επιβάρυνση τόσο από από την έμμεση όσο και και από την άμεση φορoλογία. Το ξεδίπλωμα του δήθεν «κοινωνικού διαλόγου» για το φορολογικό σύστημα αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης, που φτάνουν μέχρι και στη μείωση του μισθού, του μεροκάματου και της σύνταξης για μια μεγάλη γκάμα εργατοϋπαλλήλων. Η δρομολογημένη και διανθισμένη με διάφορα τερτίπια συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (που στοχεύουν να συνδέσουν με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να μαζέψει κάθε νοικοκυριό) σημαίνει κάθετη αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και θα μπει σε εφαρμογή μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που αναμένεται στις αρχές της άνοιξης του 2010.

Η κυβέρνηση άλλοτε με το μανδύα του «διαλόγου» και άλλοτε με επίσημες δηλώσεις ετοιμάζει το έδαφος για τα περαιτέρω. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου δηλώνει απόλυτα κατηγορηματικός για τις παραπέρα ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης : «Προοπτικά θα υπάρξει μια αύξηση στη βενζίνη, δεν έχουμε πρόθεση να το κάνουμε αυτό στο πρώτο εξάμηνo» και ακόμη ότι «δεν έχουμε δει» αν θα αυξήσουμε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, προσθέτοντας ότι και αυτό έχει μπει στο πλαίσιο του διαλόγου. Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης είναι απόλυτα ενταγμένη στα μέτρα «σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης» του νέου Προγράμματος Σταθερότητας (2010-2012) που καταρτίζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε υποχρέωση να αυξηθούν προοπτικά στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2012». Ταυτόχρονα με τη μορφή σεναρίων διαχέεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ μέχρι και 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβέρνηση για λόγους που έχουν να κάνουν με το μανουβράρισμα των λαΐκών αντιδράσεων συνεχίζει τα ήξεις - αφήξεις σχετικά με το ύψος του αφορολόγητου. Ολα δείχνουν ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι, με τον υπουργό να δηλώνει ότι θα βρεθεί «μια λύση» για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, χωρίς όμως και να το προσδιορίζουν. Παραπέρα στην προσπάθειά τους να θολώσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο στρέφουν τη (στημένη) «συζήτηση» στο ποιες αποδείξεις θα συμβάλουν ή όχι στη διαμόρφωση του αφορολόγητου - λάστιχο. Αναπάντητο παραμένει το κατά πόσο θα κάνουν αποδεκτές τις αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνονται αποδεκτές οι δαπάνες για λογαριασμούς όπως της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κοκ. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούν να μετατρέψουν τα θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε συνεργάτες του φορο-εισπρακτικού συστήματος, σε ένα μηχανισμό συγκέντρωσης κάθε είδους αποδείξεων, που να σημειωθεί θα πρέπει να δηλώνονται και μάλιστα αναλυτικά στις φορολογικές δηλώσεις. Είναι απόλυτα φανερό ότι ο διάλογος που έχουν στήσει με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού είναι λίπασμα στην πολιτική και στα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί και συναποφασιστεί με τα επιτελεία της ΕΕ και άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας.

Τα βάρη στο λαό

Η εφαρμοζόμενη πολιτική από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στέκεται προκλητικά απλόχερη στο μεγάλο κεφάλαιο φορτώνοντας τα βάρη στους μισθωτούς - συνταξιούχους, συνολικά στα λαϊκά στρώματα.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για την άμεση φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που αφορούν στις δηλώσεις του 2008. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν το 48% των άμεσων φόρων, οι «λοιποί φορολογούμενοι (όπως ελεύθεροι επαγγελματίες) το 17%, έναντι 35% των κάθε είδους επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω είναι η μια πλευρά της φοροαφαίμαξης, καθώς το σύνολο της βαριάς έμμεσης φορολογίας φορτώνεται αποκλειστικά στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων η συμμετοχή ανά κλάδο δραστηριότητας στο συνολικό φόρο εισοδήματος (φυσικά πρόσωπα) διαμορφώνεται ως εξής :

  • Μισθωτοί 36,59%, Συνταξιούχοι 18,91%, Ελεύθεροι επαγγελματίες 17,48%, Εμποροι - βιοτέχνες - επαγγελματίες 17,99%, Εισοδηματίες 5,87%, Γεωργοί - κτηνοτρόφοι - αλιείς 3,13%.
  • Σε μέσους όρους το δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα εισόδημα ανά ταξινομούμενη κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής: Μισθωτοί 18.290 ευρώ, Συνταξιούχοι 15.218, Ελεύθεροι επαγγελματίες 28.706, Εμποροι - βιοτέχνες - βιομήχανοι 21.091, Γεωργοί - κτηνοτρόφοι - αλιείς 10.943, Εισοδηματίες 6,131. Στο σύνολο των φορολογικών δηλώσεων το μέσο εισόδημα διαμορφώνεται σε 16.668 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ