ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάντα στο πλευρό του αθάνατου ΚΚΕ!

Πάνω από 90 χρόνια αγωνίζεται σκληρά το δοξασμένο Κόμμα μας, για να «βασιλέψει» και στην πολυβασανισμένη μας Πατρίδα το Δέντρο της Ελευθερίας, της προκοπής και του Σοσιαλισμού. Και τι δεν έχουν δοκιμάσει τα μέλη και τα στελέχη του, οι οπαδοί και οι φίλοι του σ' όλα αυτά τα χρόνια. Κατατρεγμούς, φυλακές, εξορίες, δολοφονίες, παρ' όλα αυτά έμειναν πάντα πιστοί στις υψηλές αρχές του. Και, παρά τις αλλεπάλληλες θύελλες και μπόρες που αντιμετώπισε, το ΚΚΕ εξακολουθεί να είναι φάρος για το λαό.

Ενενήντα χρόνια, δεν είναι λίγο πράγμα, ένας αιώνας σχεδόν! Και πρέπει να το πούμε ότι η 90χρονη δύσκολη πορεία του κόμματός μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πολύ, πολύ λίγα είναι τα κομμουνιστικά και επαναστατικά κόμματα, που στα χρόνια αυτά κράτησαν με συνέπεια ψηλά τη σημαία του Μαρξισμού - Λενινισμού. Τρέμουν και σήμερα οι ντόπιοι και ξένοι εχθροί του, διότι έχουν επίγνωση ότι ο αδούλωτος λαός μας θα τους θάψει μια για πάντα, και, ίσως, το κόμμα μας - εγώ, προσωπικά, το πιστεύω αυτό ακράδαντα - θα είναι ένα απ' τα πρώτα κομμουνιστικά και επαναστατικά κόμματα που θα ανοίξει το δρόμο του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στη γηραιά ήπειρό μας.

Δεν είναι καθόλου παράξενο που η χαραυγή της οικονομικής εξόρμησης, που εγκαινίασε το Κόμμα μας στέφεται, ήδη, με απόλυτη επιτυχία. Ολοι καταλαβαίνουμε, ότι το Κόμμα μας αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, για να λύνει συνεχώς τα δύσκολα προβλήματά τους. Για να μπορεί να φθάνει η φωνή του και στον τελευταίο Ελληνα προλετάριο, στον τελευταίο φτωχο-μεσαίο αγρότη, μικροβιοτέχνη και μικρέμπορο. Γι' αυτό, λοιπόν, κάθε μέλος του κόμματός μας, κάθε οπαδός και φίλος του ας κάνει το καθήκον του για να σημειώσει και η τωρινή οικονομική εξόρμησή του πλήρη επιτυχία.

Ολοι, λοιπόν, στο πλευρό του αθάνατου Κουκουέ! Εγώ, προσωπικά και τα 20 περίπου παιδιά μου, εγγόνια και δισέγγονά μου, προσφέρουμε στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης, ως πρώτη δόση, στο δοξασμένο ΚΟΥ-ΚΟΥ-Ε - 300 ευρώ.

Λευτέρης Τσιρμιράκης, Βαρσοβία

Κηρύσσουν λιτότητα για... τους άλλους!

Η προκλητικότητα των χορτάτων της οικονομικής ολιγαρχίας, σ' αυτές τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεπέρασε κάθε όριο. Οχι λίγοι απ' αυτούς που τσεπώνουν κάθε χρόνο 200, 300, 400, 500 χιλιάδες ευρώ για να υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών σε επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Ενας απ' αυτούς, χτες το πρωί, Τρίτη 12 Γενάρη, ο γνωστός κύριος Βουρλούμης του ΟΤΕ υπέδειχνε, μιλώντας στο Ρ/Σ «Σκάι» «πώς θα σωθεί ο τόπος απ' την κρίση»! Είπε, λοιπόν, ο Αθλιος, με προκλητική κυνικότητα, ότι χρειάζεται σκληρή λιτότητα (για το λαό) για πολλά χρόνια. Κι αυτό μπορεί να γίνει, συμβούλεψε, αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πολεμάει ο ένας τον άλλον αλλά συμφωνήσουν μαζί του...

Αυτό που ξέχασε να πει ο κ. Βουρλούμης είναι πως ο ίδιος όρισε για τον εαυτό του και παίρνει μισθό που ξεπερνά τα 500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο! Για τον εαυτό του δεν είπε τίποτα, μίλησε για την επιβολή λιτότητας στους άλλους τους απλούς εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες που ληστεύονται, έτσι κι αλλιώς, με τις πολιτικές της ΕΕ που συμφωνούν τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ευρωμονόδρομου. Αλλά και οι αρμόδιοι του «Σκάι» ξέχασαν κι αυτοί να τον ρωτήσουν. Τόσο έχουν αποθρασυνθεί που, ολοφάνερα, έχουν χάσει κάθε ίχνος ντροπής. Αργά ή γρήγορα όμως, θα τους πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι και «θα βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».


Κώστας ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Το ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το 2010

Στον αγώνα που έδωσαν στους τόπους και τα στρατόπεδα εξορίας και φυλακίσεων οι αγωνιστές στις δύσκολες εποχές, αναφέρεται το ημερολόγιο του 2010 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Σε τόπους, όπου βρέθηκαν κυνηγημένοι από τα αντιλαϊκά καθεστώτα της αστικής τάξης στη χώρα μας χιλιάδες και χιλιάδες απλοί άνθρωποι, αλλά και κορυφαίοι της διανόησης, που τάχθηκαν να υπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα και τα ιδανικά της εργατικής τάξης.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα, όχι μόνον στους αντιστασιακούς αλλά και σε κάθε λαϊκό αγωνιστή και τη νεολαία, να προμηθευτούν το αξιόλογο αυτό ημερολόγιο για το 2010 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το ημερολόγιο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν είτε στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως, τηλ. 210.8225.407 και 210.8831.368), είτε στα κατά τόπους παραρτήματα της Ενωσης σε όλη τη χώρα.


Για τη Μάχη του Κιλκίς

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»,

Με αφορμή δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Ριζοσπάστη» στις 29.11.2009 που αναφερόταν στην μάχη του Κιλκίς, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

1. Κατά του υψώματος Αγίου Γεωργίου-Κιλκίς επιτίθεται ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ σχηματισμός των ανταρτο - ΕΠΟΝιτών του 30ού Συντάγματος Πεζικού της Χ' Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, καθ' ολοκληρίαν ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ, δύναμης Λόχου με διοικητή τον Ορφέα, κατά κόσμον Θωμά Ξάφη, και υπεύθυνο εκπρόσωπο της ΕΠΟΝ τον Λέανδρο Βέττα. Η επίθεση ήταν σφοδρότατη με τους αμυνόμενους να ανατρέπονται, να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να διαρρέουν ατάκτως προς την πόλη του Κιλκίς. Κατ' άλλους, η εξέλιξη της όλης επιχείρησης την οποία αυτοί παρακολουθούσαν από ψηλά, εμφάνισε, εντούτοις, κινδύνους αποκοπής. Κάποιοι απ' αυτούς άρχισαν να διαρρέουν πριν ακόμη οι Ανταρτο - ΕΠΟΝίτες φθάσουν σε απόσταση εφόδου. Τα λάβαρα και οι σημαίες ακολούθησαν...

2. Η αναφερόμενη «προπαρασκευή» βαρέων όπλων πεζικού υπήρξε, αν όχι μηδαμινή, τουλάχιστον σύντομη. Κι αυτό για δύο λόγους:

α) Γιατί υπήρχε φτώχεια πυρομαχικών στα βαριά όπλα γεγονός που φαίνεται σε όλες τις επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ και

β) λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης των Ανταρτο - ΕΠΟΝιτών της ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ, πολύ γρήγορα η απόσταση ασφαλείας μεταξύ επιτιθεμένων και αμυνομένων ελαχιστοποιήθηκε. Κατά των οχυρώσεων του υψώματος ρίχτηκαν «κάποια» βλήματα όλμων των 81 χιλιοστών και λίγα βλήματα αντιαρματικού πυροβολικού.

3. Η διαρροή προς Θεσσαλονίκη κάποιων αμυνομένων ταγματασφαλιτών εμφανίζεται τρομερά διογκωμένη. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, διαρροές έγιναν σε πολλά σημεία. Ετσι ένας αριθμός ταγματασφαλιτών των σχηματισμών του Κιτσά - Μπατζάκ, πανικοβάλλεται από την εξέλιξη της επιχείρησης, άοπλοι και πατώντας επί πτωμάτων των συναδέλφων των, αισθάνονται το τέλος των, ανατρέπουν σε κάποια σημεία τις θέσεις του 3ου Λόχου του 1/30 και διά του «ανοίγματος» διαφεύγουν προς νότον. Στη Θεσσαλονίκη δεν έφθασαν ποτέ κι ακόμη ο αριθμός τους υπήρξε μικρός γιατί το «άνοιγμα» έκλεισε γρήγορα.

4. Διαρροές όμως χωρίς αντεπιθέσεις έγιναν και προς άλλη κατεύθυνση όπως: α) προς Δοϊράνη - Μουριές - Αγ. Παρασκευή - Ροδόπολη από τμήματα ολιγομελή υπό τον Κ. Παπαδόπουλο με επικεφαλής τον ίδιο. Κατά των τμημάτων αυτών εγένετο εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή και στο ορεινό συγκρότημα του Μπέλλες από το Τάγμα Σοφιανού (1/30) β) Προς Τριάδα όπου και έδωσαν την τελευταία μάχη απέναντι στον ΕΛΑΣ με την πλήρη συντριβή των.

5. Ολοι οι αμυνόμενοι ταγματασφαλίτες της σύγκρουσης στο Κιλκίς φορούν δίκοχα και καπέλα όπου ξηλώνοντας τα προηγούμενα σήματα έχουν γραμμένο με μολύβι κόπιας το σήμα ΕΔΕΣ.

6. Στην μάχη του Κιλκίς δεν βρέθηκαν οι Γερμανοντυμένοι του Πούλου. Αυτοί ακολούθησαν τους Γερμανούς. Πήραν μέρος σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος σε σύμπραξη με προδότες άλλων χωρών, Μπαλίστες κλπ. και στήριξαν την «Ελληνική» κυβέρνηση, που όρκισαν οι Γερμανοί στην Βιέννη.

7. Στην μάχη του Κιλκίς οι ΕΛΑΣίτες όλων των τμημάτων μπήκαν με τον αέρα της Νίκης πριν ακόμη «πέσουν τα πρώτα σμπάρα» γίνει δηλαδή αυτό που λέμε στρατιωτικά «λήψη επαφής» με τον αντίπαλο, το καλαμπούρι που κυριαρχούσε ήταν «ρωτήστε ρε σεις πόσα αχλάδια έχει ο σάκος κι η απάντηση ερχόταν στους ίδιους σχηματισμούς «Σιγά ρε 'σεις μέχρι το μεσημέρι θα προλάβουν να τα μετρήσουν;».

8. Θα ήταν μεγάλο έλλειμμα στα όσα γράφονται αν δεν αναφερόταν το υψηλό αίσθημα ευθύνης της Διοίκησης όλων των μονάδων του ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα του ηγετικού κλιμακίου των Μεραρχιών υπό τον Καπετάν Πέτρο - κατά κόσμον Χριστόδουλο Μόσχο.

9. Ο ΕΛΑΣ στην μάχη του Κιλκίς μειονεκτεί έναντι των Ταγματασφαλιτών σε αριθμούς και εφόδια. Η υπεροχή των Ταγματασφαλιτών είναι άμεσα εμφανής. Ο ΕΛΑΣ όμως υπερέχει σε τόλμη και αποφασιστικότητα που του προσδίδουν το δίκαιο του αγώνα του για την Ελευθερία του Ελληνικού λαού. Μαζί με αυτό η υπεροχή από την εμπειρία των αγώνων υπήρξε φανερά έντονη.

Ευχαριστώ για την δημοσίευση

Συντροφικά

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΝΑΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ Ανταρτο -ΕΠΟΝιτών

Ι Τάγμα/30ού ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΛΑΣ - (Χ ΜΕΡΑΡΧΙΑ)

(Τάγμα Σοφιανού)

Αναζήτηση

Ονομάζομαι Χατζής Μιχαήλ του Εμμανουήλ και της Αικατερίνης. Είμαι κάτοικος Κομοτηνής (Δημοκρίτου 20), κατάγομαι από το χωριό Βίσιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Αναζητώ:

1. Τον εξάδερφό μου Παντελή Μυρτίλο, αγωνιστή του ΕΛΑΣ και αξιωματικό του ΔΣΕ. Ο Παντελής Μυρτίλος, στο ΔΣΕ, είχε μαζί του την αρραβωνιαστικιά του Ουρανία Τσάκαλη, μαχήτρια επίσης του ΔΣΕ από τη Βίσιανη, αλλά και τη μητέρα του Ελπίδα Μυρτίλου που πέθανε στη Ρουμανία, αργότερα ως πρόσφυγας.

2. Τον εξάδερφό μου (από αδερφή του πατέρα μου) Ανδρέα Χατζή, αγωνιστή, επίσης, του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος υπηρέτησε στον Εβρο και διακρίθηκε στις μάχες των χωριών: Κορνοφωλιάς, Λαΐνων και Κυριακής Σουφλίου. Ο Ανδρέας Χατζής διέμενε μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, ήταν Ηπειρώτης της διασποράς, είχε έλθει το 1925 από την Κωνσταντινούπολη.

Οποιος συναγωνιστής γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για την τύχη των παραπάνω συγγενών μου (αν είναι εν ζωή ή σκοτωμένοι), παρακαλώ θερμά να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλέφωνο: 2531081039, ή να μου γράψει στη διεύθυνση: Μιχαήλ Χατζής του Εμμανουήλ, Οδός Δημοκρίτου 20, Κομοτηνή Τ.Κ. 69100. `Η να δώσει πληροφορίες στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ, στο τηλ: 2108221442.

Προσφέρω 20 ευρώ για το μνημείο των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ στη Μάχη της Φλώρινας, μέσω ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ