ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Ακριβή η αντικομμουνιστική - αντισοβιετική προπαγάνδα

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Εσθονία για την υπεράσπιση του σοβιετικού μνημείου (που τελικά απομακρύνθηκε από το κέντρο του Ταλίν)

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Εσθονία για την υπεράσπιση του σοβιετικού μνημείου (που τελικά απομακρύνθηκε από το κέντρο του Ταλίν)
Οπως είναι γνωστό, οι αντικομμουνιστικές αρχές της Εσθονίας θεωρούν πως η χώρα τους δεν απελευθερώθηκε από το Σοβιετικό Στρατό στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτηρίζουν τη σοβιετική περίοδο ως «κατοχή». Η αντίληψη αυτή, εκτός από τη δικαίωση όσων πολέμησαν μέσα από τις γραμμές των ναζί κατά του Κόκκινου Στρατού, έχει οδηγήσει και σε παράλογες οικονομικές απαιτήσεις. Οι αρχές της Εσθονίας έχουν υποβάλει έναν αυθαίρετο «λογαριασμό» κάποιων δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία (ως διαδόχου της ΕΣΣΔ) για τη δήθεν «ζημιά» που υπέστησαν από τη «σοβιετική κατοχή». Ωστόσο, φαίνεται πως η όλη αντισοβιετική επιχείρηση μπορεί να έχει και συνέπειες για την ίδια την κυβέρνηση της Εσθονίας.

Ετσι την περασμένη βδομάδα το Κρατικό Δικαστήριο της Εσθονίας αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση του δημοσιογράφου Αντρές Ράιντ, κατά των αποφάσεων δικαστηρίων πρώτης και δεύτερης βαθμίδας, που αποφάσισαν πως οι στρατεύσιμοι που κάποτε υπηρέτησαν στο Σοβιετικό Στρατό δεν μπορεί να θεωρηθούν «θύματα» κατασταλτικών μέτρων (πολιτικών διώξεων). Ο Ράιντ, στα πλαίσια της προαναφερόμενης αναθεώρησης της Ιστορίας, που αφορά την είσοδο των χωρών της Βαλτικής στη σύνθεση της Σοβιετικής Ενωσης, επεδίωξε να κατοχυρώσει μέσω δικαστηρίου τη συκοφαντία περί «κατοχής» της χώρας από την ΕΣΣΔ. Στηριζόμενος στη Συμφωνία της Γενεύης διεκδίκησε το 2009 από το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων να τον κατατάξουν στα «θύματα των πολιτικών διώξεων» και να αποκτήσει ορισμένα προνόμια (ιατροφαρμακευτικό επίδομα, έκπτωση στα μέσα συγκοινωνίας κ.ά.), επειδή απλώς υπηρέτησε τη θητεία του στο Σοβιετικό Στρατό. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γενεύης, η κλήση των πολιτών της κατεχόμενης χώρας στο στρατό της χώρας-κατακτητή αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θεωρείται κατασταλτική δράση.

Εννοείται πως μια τέτοια απόφαση θα άνοιγε τους «ασκούς του Αιόλου» για ανάλογες παράλογες οικονομικές διεκδικήσεις από όλους τους Εσθονούς που υπηρέτησαν τη θητεία τους στο Σοβιετικό Στρατό την περίοδο των 45 περίπου χρόνων που η Εσθονία βρίσκονταν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ. Μπροστά στο οικονομικό βάρος που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια δικαστική απόφαση, είχαμε την αναδίπλωση της «ανεξάρτητης» δικαστικής εξουσίας, που με την απόφαση του Κρατικού Δικαστηρίου αναγνώρισε έμμεσα πως η Εσθονία πότε δε βρισκόταν υπό την «κατοχή» της ΕΣΣΔ.


Ι.Π.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Αντικατέστησαν το κεντρικό σοβιετικό μνημείο

Η παραχάραξη της Ιστορίας και η προσπάθεια να εξαλειφθεί η ηρωική σοβιετική περίοδος εκτείνεται πλέον σ' όλο το έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Οπως έγινε γνωστό την προηγουμένη εβδομάδα στο κέντρο της Τασκένδης, στη θέση όπου βρισκόταν το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν ανήγειραν μνημείο προς τιμήν των σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που ονομάζεται «Ορκος στην Πατρίδα».

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του καινούριου μνημείου και εξέφρασε την πεποίθηση πως το γεγονός αυτό θα είναι σημαντικό από την ιστορική, πνευματική και πολιτική πλευρά. «Εάν θα συγκρίνουμε το καινούριο μνημείο με το προηγούμενο που επί πολλά χρόνια βρισκόταν σ' αυτή τη θέση, απεικονίζοντας την ιδεολογία του παλιού καθεστώτος, νομίζω πως χωρίς περιττά σχόλια όλα γίνονται φανερά», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Να σημειωθεί πως το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη ξεμονταρίστηκε στο τέλος του Νοέμβρη του 2009. Μαζί με το μνημείο από το Πάρκο της πολεμικής δόξας μεταφέρθηκαν και οι προτομές των Σοβιετικών στρατιωτικών και τα μοντέλα των σοβιετικών μηχανικών πολεμικών μέσων.

Οι ενέργειες αυτές των αρχών του Ουζμπεκιστάν έρχονται να προστεθούν σε άλλες, που λαμβάνονται σε πολλές χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η αστική τάξη είναι αμείλικτη με την ιστορική αλήθεια. Στη Βαλτική και στην Ουκρανία στήνει μνημεία σε όσους στήριξαν τις φασιστικές ορδές, ενώ στην ίδια τη Ρωσία βραβεύονται από το κράτος όσοι δικαιώνουν τον προδότη στρατηγό Βλάσοφ και το ναζιστικό «απελευθερωτικό στρατό του», όπως ο γνωστός αντικομμουνιστής νομπελίστας συγγραφέας Α. Σολζενίτσιν. Την περασμένη βδομάδα ήταν η σειρά της αστικής τάξης του Ουζμπεκιστάν να επιχειρήσει να ρίξει στη λήθη το σοβιετικό παρελθόν και την Αντιφασιστική Νίκη.


Ι.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο της ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ακόμη και η ανεργία κάνει διακρίσεις καθώς ναι μεν πλήττει με εξαιρετική δριμύτητα τους Αμερικανούς εργαζόμενους, εντούτοις Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι κυριολεκτικά αποδεκατίζονται σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (Economy Policy Institute).

Συγκεκριμένα η ανεργία που είναι λίγο πάνω από το 10% πλήττει το 17,2% των Αφροαμερικανών και το 13,9% των ισπανόφωνων και μόλις το 8% των λευκών. Επίσης από το Δεκέμβρη του 2007, που επισήμως ξέσπασε η κρίση στις ΗΠΑ, η αύξηση της ανεργίας ήταν 5% για τους λευκούς, 8,6% για τους Αφροαμερικανούς και 7,9% για τους ισπανόφωνους.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ άλλες τρεις τράπεζες έκλεισαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής, δηλαδή της ομοσπονδιακής επιχείρησης διασφάλισης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC). Οι τράπεζες είναι η Town Community Bank και το Trust of Antioch, στο Ιλινόι, και η St. Stephen State Bank, στο Σεντ Στίβεν της Μινεσότα. Ετσι οι πτωχεύσεις τραπεζών έφθασαν τις τέσσερις φέτος, που προστίθενται στις 140 τράπεζες που έκλεισαν το 2009.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει στις 25 Γενάρη τη σύνοδο των οικονομικών αρμοδίων της ομάδας G7 (δηλαδή των ισχυρότερων χωρών χωρίς τη Ρωσία) κατά την οποία θα μελετηθούν μέτρα και τρόποι για την αποφυγή πιθανών μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν και την πρόταση για την επιβολή παγκόσμιου ασφαλιστικού φόρου, όπως αυτό ισχύει στις ΗΠΑ, ενώ οι αποφάσεις των αρμοδίων της G7, των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας θα περιληφθούν σε έκθεση του ΔΝΤ που θα εκδοθεί τον Απρίλη.

Τέλος, κατά τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στην αιχμή της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες προειδοποιώντας συνάμα ότι δεν πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα οικονομικής τόνωσης, καθώς τα μεγάλα δημόσια κονδύλια που έχουν διατεθεί έχουν βοηθήσει την ανάπτυξη.

Πτώχευση αναμένεται να κηρύξουν σήμερα και επίσημα οι Ιαπωνικές Αερογραμμές (JAL) εξαιτίας χρεών που ξεπερνούν τα 16,5 δισ. δολάρια. Ηδη η ιαπωνική κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που μεταξύ άλλων προβλέπει τις απολύσεις περίπου 16.000 εργαζομένων (1/3 του συνόλου) και περικοπές εξωτερικών και εσωτερικών δρομολογίων. Πάντως, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν είναι λίγοι καθώς παρά τα μεγάλα χρέη, η JAL είναι μία απ' τις αεροπορικές εταιρείες με γερή πρόσβαση στο ευρύ δίκτυο ασιατικών δρομολογίων. Ανοιχτά κονταροχτυπιούνται οι αμερικανικές εταιρείες «Delta Airlines» και «American Airlines».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Υπό όρο οι συνομιλίες

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Δε θα επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα η ΛΔ Κορέας εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι εναντίον της οικονομικές κυρώσεις. Αυτό ξεκαθάρισε χτες αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας απ' την άλλη το κάλεσμα της ηγεσίας της χώρας για την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης που να τερματίζει και επίσημα τη λήξη του Κορεατικού Πολέμου (1950-53).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Υπερασπίζεται τη στάση για τη «νέα γρίπη»

ΓΕΝΕΥΗ.--

«Ηπια» χαρακτήρισε χτες τη μέχρι τώρα πορεία της «πανδημίας» της «νέας γρίπης» η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν προσθέτοντας ότι τα στοιχεία της νόσου μπορούν να συγκριθούν μόνον με τις ήπιες πανδημίες του 1957 και του 1968, παρά με την πολύνεκρη επιδημία του 1918 που είχε προκαλέσει 50 εκατομμύρια νεκρούς διεθνώς.

Επίσης απαντώντας στις κατηγορίες που έχουν απευθυνθεί από διάφορους φορείς προς τον ΠΟΥ, ότι αποφάσισε από τον Απρίλη του 2009 να σημάνει συναγερμό για πανδημία ώστε οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να αυγατίσουν τα κέρδη τους, η αξιωματούχος του Οργανισμού υπερασπίστηκε τις ως τώρα αποφάσεις. Ωστόσο σημείωσε «ότι αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας της "νέας γρίπης" δεν μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο σε 1 με 2 χρόνια μετά την λήξη της πανδημίας».

Η Τσαν είπε σε άλλο σημείο ότι η πορεία της νόσου στο βόρειο ημισφαίριο εμφανίζεται την τρέχουσα περίοδο φθίνουσα, αλλά θα μπορούσε να κλιμακωθεί με την εμφάνιση νέου κύματος κρουσμάτων μέχρι τον Απρίλη.

Ο τελευταίος απολογισμός του ΠΟΥ φέρει τα θύματα της νόσου σε περίπου 14.000 σε πάνω από 200 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ