ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέους προκλητικούς όρους θέτει η ισραηλινή ηγεσία

Το τείχος της ντροπής στη Ραμάλα, στοιχείο της ισραηλινής κατοχής
Το τείχος της ντροπής στη Ραμάλα, στοιχείο της ισραηλινής κατοχής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Το Ισραήλ θα πρέπει να έχει παρουσία εντός της Δυτικής Οχθης, ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους και δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος». Αυτό δήλωσε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκαλώντας περαιτέρω και απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί κάποια πρόταση «παγώματος» του εποικισμού για καιρό, υποσκάπτοντας ουσιαστικά την νέα αμερικανική πρωτοβουλία που φέρεται να κομίζει ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα. Ο Τζορτζ Μίτσελ είχε, χτες, συναντήσεις με τη λιβανική ηγεσία και αναμενόταν να μεταβεί, αργά χθες, στη συριακή πρωτεύουσα. Στη συνέχεια, θα φτάσει στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου, εκτιμούσαν αναλυτές, έγιναν ενόψει της άφιξης Μίτσελ σε μια προσπάθεια, πιθανώς, να τεθεί ένα πλαίσιο το οποίο η ισραηλινή ηγεσία αρνείται να ξεπεράσει. Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαρροές που φιλοξενούνται σε παλαιστινιακό και αιγυπτιακό Τύπο, χτες, και αναπαράγονται στα ισραηλινά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Αμπάς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή του να μην παραστεί σε συνομιλίες, εφόσον δεν «παγώνει» η εποικιστική δραστηριότητα.

Νέες καταγγελίες

Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας θέτει πλέον σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων και κατ' επέκταση απειλεί τη ζωή τους. Αυτό καταγγέλλουν με νέα τους ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ αλλά και η Ενωση Υπηρεσιών Διεθνούς Ανάπτυξης, που εκπροσωπεί 80 ανθρωπιστικές οργανώσεις. Υπογραμμίζουν ότι λόγω του αποκλεισμού, έχει σχεδόν καταρρεύσει η νοσηλευτική και ιατρική υποδομή, δεν υπάρχουν φάρμακα ή μηχανήματα και δεκάδες ασθενείς υποφέρουν ή ακόμη και πεθαίνουν επειδή δεν έχουν δυνατότητα κατάλληλης νοσηλείας.

Στο μεταξύ, εγκατέλειψε, χτες, μετά από μία βδομάδα κράτησης, το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο 26χρονος Αμερικανός δημοσιογράφος Τζάρεντ Μάλσιν (εβραϊκής καταγωγής). Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τον Μάλσιν ότι από τη θέση του υπευθύνου για το αγγλόφωνο τμήμα του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Maan» που εδρεύει στη Δυτική Οχθη «διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις για το Ισραήλ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στήνονται και άλλα προσχήματα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η «αλ Κάιντα» και οι οργανώσεις που συνεργάζονται με αυτήν, όπως η ισλαμιστική «Λασκάρ ε Τάιμπα», η οποία δραστηριοποιείται στο Πακιστάν και φέρεται να κρύβεται πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις του 2008 στη Βομβάη, στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ακόμη και στην πρόκληση πολέμου μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν. Αυτό υποστήριξε, χτες, από το Νέο Δελχί, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Φυσικά, αυτές οι οργανώσεις, που ήταν κατασκευάσματα της CIA, σήμερα επίσης χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να δικαιολογούνται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν, και ενώ υπό πέπλο σιωπής συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στις βορειοδυτικές επαρχίες, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πιθανές «θέσεις» των Ταλιμπάν και άλλων συμμάχων τους στην περιοχή Ντιγκάν στο βόρειο Ουαζιριστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα, όπως διαρρεόταν από πακιστανικές πηγές. Την ίδια ώρα, στην Πεσαβάρ, από έκρηξη βόμβας δίπλα στο αυτοκίνητό του, τραυματιζόταν ο Αουρανγκζέμπ Καν, μέλος του εθνικιστικού κόμματος των Παστούν στο Πακιστάν, ο οποίος έχει ανοιχτά ταχθεί κατά της δράσης των Ταλιμπάν και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Εκτός του Καν τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

Στο γειτονικό Αφγανιστάν, από την άλλη, δύο 24ωρα μετά την επίθεση καμικάζι Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ, μια ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από αξιωματούχους της κυβέρνησης Καρζάι, του ΟΗΕ, αλλά και εκπροσώπους των χωρών - μελών που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική κατοχική δύναμη έθετε ως στόχο «την αύξηση των αφγανικών δυνάμεων - στρατού και αστυνομίας - από 191.000 που αριθμούν σήμερα σε 400.000 εντός πενταετίας». Η επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης της δράσης των Ταλιμπάν.

Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, εντάσσεται και η νέα «κρούση» του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδης, προς τη Μόσχα. Οπως είπε, «υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς όσον αφορά στο Αφγανιστάν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BΑΓΔΑΤΗ.-- Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μπροστά στο κτίριο της στρατιωτικής διεύθυνσης της Μοσούλης τραυματίζοντας 30 άτομα, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες και αστυνομικούς.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος δημοσιογράφους που είχε δεχθεί άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικό κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη πόλη Τομσκ της Σιβηρίας υπέκυψε χτες στα τραύματά του. Ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό θα διωχθεί ποινικά, ενώ αποπέμφθηκε από την υπηρεσία, ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή Ανακριτική Επιτροπή.

ΣΟΦΙΑ.-- Νέος υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρία διορίστηκε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Μ. Μπορίσοφ, ενώ τα καθήκοντα του Μλαντένοφ αναλαμβάνει ο Ανιου Αγκέλοφ, που ήταν μέχρι τώρα υφυπουργός Αμυνας. Είχε προηγηθεί η παραίτηση της ΥΠΕΞ της χώρας, Ρουμιάνα Γέλεβα, όπως και από την υποψηφιότητα της επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην ΕΕ, εξαιτίας της αδυναμίας της να απαντήσει σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητές της αλλά και της ελλιπούς γνώσης της σχετικά με την διεθνή πολιτική σκηνή.

XAΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ δήλωσε χτες έτοιμος να αναγνωρίσει ένα πιθανώς ανεξάρτητο νότιο Σουδάν εάν βεβαίως το αποφασίσουν αυτό οι Νοτιοσουδανοί στο σχετικό δημοψήφισμα που έχει οριστεί να διεξαχθεί το Γενάρη του 2011.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στα ράφια παραμένουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγγελίας της αυστραλιανής κυβέρνησης σε εμβόλια κατά της νέας γρίπης καθώς μόνο το ένα τέταρτο των 21 εκατ. εμβολίων έχουν χρησιμοποιηθεί...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Υπό την προϋπόθεση «βελτίωσης της κατάστασης» στη σερβική οικονομία, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους στις «κερδοφόρες» επιχειρήσεις, προκειμένου να καταβληθούν καθυστερημένοι μισθοί από τον Απρίλιο του 2009. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Σέρβος κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας πως το ενδεχόμενο χορήγησης αυξήσεων στους μισθούς «είναι ασυμβίβαστο με την παρούσα οικονομική πολιτική μείωσης των δημόσιων δαπανών»...

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Ο Αμερικανός επιστήμονας Κρις Φιλντ, μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) υποστήριξε χτες ότι είναι ατεκμηρίωτες οι προβλέψεις συντακτών της έκθεσης του Οργανισμού που δημοσιοποιήθηκε το 2007 και προέβλεπε λιώσιμο των παγόβουνων στα Ιμαλάια μέχρι το 2035 διότι, όπως σημείωσε, δε χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικές μετρήσεις και στοιχεία αλλά δημοσιεύματα εφημερίδων...

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αρνητική απάντηση και αντιπρόταση για το πυρηνικό καύσιμο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Απορριπτική είναι η επίσημη τελική απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τον τρόπο προμήθειας της Τεχεράνης με πυρηνικό καύσιμο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ιρανική ηγεσία απορρίπτει τους περισσότερους όρους υλοποίησης της πρότασης και καταθέτει τη δική της εκδοχή. Εκπρόσωπος της ΔΕΑΕ αρκέστηκε να δηλώσει ότι η αρχική πρόταση παραμένει «πάντα στο τραπέζι» και προανήγγειλε νέες επαφές εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει τελικά συμφωνία».

Η ΔΕΑΕ πρότεινε στην Τεχεράνη να εξάγει το 70% του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει προς τη ΔΕΑΕ, η οποία θα το προωθούσε, καταρχάς, προς τη Ρωσία και στη συνέχεια προς τη Γαλλία, προκειμένου να το επεξεργαστούν και να το επιστρέψουν στο Ιράν έτοιμο, τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς τη μορφή, για χρήση ως πυρηνικό καύσιμο. Η Τεχεράνη αντιπροτείνει να γίνει ανταλλαγή του εμπλουτισμένου ουρανίου της με πυρηνικό καύσιμο ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μη μείνει επί μήνες χωρίς τίποτε από τα δύο. Επίσης, προτείνει η ανταλλαγή αυτή να γίνει στο ιρανικό έδαφος.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις ακόμη, δηλώσεις δυτικών διπλωματών άφηναν να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι η ιρανική αντιπρόταση επίσης ν' απορριφθεί. Οπότε, το ζήτημα επανέρχεται στην αρχή, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν οι «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία - και Γερμανία) αποφασίσουν να συνεχίσουν τη διαδικασία διαλόγου ή όχι.

Οι προθέσεις πάντως των περισσότερων εκ των «6» είναι γνωστές: Επιδιώκουν επιπλέον κυρώσεις με εξαίρεση τις Ρωσία - Κίνα που επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαλόγου. Χτες, σε μια προφανή προσπάθεια άσκησης περαιτέρω πίεσης, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέρρευσαν ότι οι αναλυτές τους επανεξετάζουν τις εκτιμήσεις τους, στη βάση των νέων στοιχείων που έχουν προκύψει. Με βάση, λοιπόν, τα νέα δεδομένα, υποστηρίζουν ότι η ιρανική ηγεσία φαίνεται να έχει ανακάμψει και ουσιαστικά να έχει επιταχύνει τις έρευνες για κατασκευή πυρηνικού όπλου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διμερείς σχέσεις και «διαγκωνισμοί» για το Παλαιστινιακό

ΡΙΑΝΤ.--

Το τέλμα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» και οι ενδεχόμενες εξελίξεις στο θέμα αυτό φαίνεται ότι κυριάρχησαν στη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, αργά το βράδυ της Τρίτης στη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Και οι δύο συμφώνησαν ότι η διαδικασία «θα πρέπει να αναθερμανθεί» προκειμένου να ολοκληρωθεί «με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο Ριάντ, τις τελευταίες ημέρες, έχουν μεταβεί, με διαφορά 24ώρων, οι περισσότεροι Αραβες ηγέτες (ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς). Οπως διαρρέεται, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες διαμόρφωσης μιας κοινής αραβικής θέσης ενόψει της νέας αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας που αναμένεται να παρουσιάσει στους εμπλεκομένους ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος βρίσκεται, ήδη, στο Λίβανο.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί λεπτομερώς η κοινή αυτή θέση, αναμένεται ότι πυρήνας της είναι το παλαιστινιακό αίτημα για ολικό «πάγωμα» του εποικισμού. Επίσης, σαφές είναι ότι η τουρκική ηγεσία επιδιώκει, συμμετέχοντας σε αυτές τις συναντήσεις, να ενισχύσει το «φιλο-παλαιστινιακό» προφίλ που «χτίζει» τους τελευταίους μήνες προκειμένου ν' αναλάβει έναν ενεργότερο διαμεσολαβητικό ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Εκτός του Παλαιστινιακού, οι Αμπντουλάχ και Ερντογάν συζήτησαν και τρόπους αναβάθμισης των διμερών τους σχέσεων αλλά και την προώθηση συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ