ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοίνωσε διπλασιασμό του προσωπικού της «Φρόντεξ»

Και με αυτή την απόφαση που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και ο ΟΗΕ, εντείνεται η καταστολή στα σύνορα

Eurokinissi

Το διπλασιασμό του προσωπικού της «Frontex», του στρατιωτικού - αστυνομικού σώματος της ΕΕ που δρα στα σύνορα της χώρας μας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η υπηρεσία αυτή συντονίζει τις επιχειρήσεις στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ και στην ουσία λειτουργεί ως κατασταλτικό σώμα ενάντια στους μετανάστες. Παράλληλα, θα διπλασιαστούν τα πλωτά και εναέρια μέσα που χρησιμοποιεί. Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούνη.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα πλαίσια συνεδρίου που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών και ο ΟΗΕ με θέμα: «Διεθνές οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή της Μεσογείου - Παράνομη διακίνηση μεταναστών στη θάλασσα». Στη συνέντευξη μίλησε και ο Μοχάμεντ Αζίζ, περιφερειακός διευθυντής του ΟΗΕ στη νότια Ευρώπη για ζητήματα οργανωμένου εγκλήματος και ναρκωτικών. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της στενότερης συνεργασίας των αστυνομικών και δικαστικών σωμάτων των κρατών της βόρειας και της νότιας Μεσογείου, αλλά και για την «υποχρέωση» των κυβερνήσεων της περιοχής να ιδρύσουν κέντρα για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται ενιαία κατασταλτική προσέγγιση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη συγκρότηση του μεικτού στρατηγικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Τάξης, Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, ο διοικητής της ΕΥΠ, όπως και οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Το «όργανο» αυτό θα προωθήσει τη διακλαδική συνεργασία για την ένταση της καταστολής στα σύνορα. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι επιθυμεί να προκαλέσει «συνθήκες αποτροπής» ώστε να μη χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο αλλοδαπών. Βέβαια, στην πράξη, αυτά τα μέτρα καταλήγουν σε απελάσεις, φυλακίσεις και άλλες κατασταλτικές ενέργειες σε βάρος των εξαθλιωμένων που ζητούν άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Παραμένουν τα χαράτσια

Δεν καταργεί η κυβέρνηση το χαράτσι της προηγούμενης κυβέρνησης για την «τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων» που επιβαρύνει κυρίως τα λαϊκά στρώματα, αλλά απλώς αναστέλλει τη σχετική ρύθμιση προκειμένου μέσα στους επόμενους δύο μήνες να φέρει δική της διάταξη. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συζήτηση που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που παγώνει τις γνωστές «ρυθμίσεις Σουφλιά» για τους ημιυπαίθριους.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου αφού υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη όταν είχε προταθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ότι αυτή πρέπει να καταργηθεί και όχι απλώς να ανασταλεί, αφού κινείται στη λογική της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών στρωμάτων και αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στους 1,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, που πούλησαν οι μεγαλοκαταστευαστές εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η βουλευτής έκανε λόγο για ανυπαρξία ελέγχου στο συγκεκριμένο θέμα, με την ευλογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού και τα δύο κόμματα στηρίζουν τη δράση του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα χαρατσώνουν τα λαϊκά στρώματα που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βρουν μια λύση προκειμένου να αποκτήσουν στέγη. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι με τέτοιου είδους χαράτσια «είτε πράσινα είτε μπλε» είναι σίγουρο ότι οι ιδιοκτήτες θα τα δουν μαύρα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν να ξαναπληρώσουν τη στέγη που με δυσκολίες απέκτησαν.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει συνολική πρόταση για το θέμα των ημιυπαίθριων, αφού προηγουμένως συζητήσει με τους κοινωνικούς φορείς. Τα πρόστιμα και στην περίπτωση αυτή μελετάται να διατηρηθούν. Εκ μέρους της ΝΔ ο Λ. Αυγενάκης υπερασπίστηκε το χαράτσι της «ρύθμισης Σουφλιά», στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο ΣΥΝ καταψήφισε.

Ψηφίστηκε το αντιδασικό νομοσχέδιο

Με τη θετική ψήφο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «πέρασε» χτες από την Βουλή το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Για την προστασία των δασικών εκτάσεων». «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντίθεση του ΚΚΕ σε ένα νομοσχέδιο που παρά τις διακηρύξεις του διατηρεί το ισχύον καθεστώς αυθαιρεσίας και αντιδασικής πολιτικής, εξέφρασε ο βουλευτής του, Γιάννης Γκιόκας. Οπως είπε, με τις διατάξεις των άρθρων του προτεινόμενου νόμου, ακυρώνονται οι όποιες ... «ευχές» περιέχει, για την προστασία των δασών. Συγκεκριμένα θύμισε πως με τις διατάξεις του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, «νομιμοποιείτε μια σειρά έργα όπως π.χ. ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού» και «ανοίγετε το δρόμο για αντιδασικές παρεμβάσεις που θα έχουν τον τίτλο των υποδομών». Επίσης θα «δοθεί συγχωροχάρτι σε παρανομίες και αυθαιρεσίες σε μια περιοχή (σ.σ. Αττική) που υπάρχει φάμπρικα παράνομων αδειών».

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την τηλεπισκόπηση των δασών, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «είναι μόνο για την Αττική» ενώ «τίθεται υπό τον έλεγχο της Κτηματολόγιο ΑΕ η εφαρμογή του συστήματος». Παράλληλα έκανε λόγο για «ανυπαρξία πολιτικής βούλησης» προκειμένου να προστατευθούν τα δάση αφού υπάρχουν «2.500 θέσεις δασοφυλάκων που καλύπτονται από 800 άτομα» και «500 κενές θέσεις δασολόγων».

Ειδικά για την κύρωση των δασικών χαρτών, σημείωσε πως «δεν διασφαλίζεται ότι η κύρωση θα προηγείται της αναδάσωσης» ενώ για το ΚΚΕ «πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο έργο των δασικών υπηρεσιών». Οπως είπε το νομοσχέδιο «κάνει βήμα για την μεταφορά στην Κτηματολόγιο ΑΕ και σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Toυς 106 έφτασαν στη χώρα μας οι νεκροί από τη «νέα γρίπη». Οπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δυο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκή της «νέας γρίπης». Πρόκειται για άντρα 40 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα και άντρα 41 ετών με παχυσαρκία.

ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΕΙΔΙΚΗ ΦΡΟΥΡΟΣ: Ακριβώς τρεις μήνες μετά το σοβαρό τραυματισμό της στο χέρι από τα πυρά αγνώστων, η 24χρονη ειδική φρουρός Σ. Ψυχογιού πήρε χτες εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Η αστυνομικός, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα είναι σε θέση να κινήσει το δεξί της χέρι σε περίπου ένα χρόνο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ:Ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, για το αν πρέπει να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που χειρίστηκε την υπόθεση της «Ζήμενς». Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του Ν. Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική και πειθαρχική δίωξη. Στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό παραπέμφθηκαν προχτές για να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια που προκάλεσαν σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ: Συνολικά 10 άτομα φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, το οποίο εξαρθρώθηκε από τους άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίστηκε δικογραφία ενώ δύο από αυτούς συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η έρευνα της Αστυνομίας κράτησε περίπου τρεις μήνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Σπέτσες.

Η πίτα της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της και τιμά την αγωνίστρια γυναίκα διαχρονικά, με αφιερώματα σε τέσσερις γυναίκες από την Εθνική Αντίσταση ως τις μέρες μας, την Κυριακή 31 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ATHENS IMPERIAL», (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλ. Καραϊσκάκη, στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. (Πληροφορίες και προσκλήσεις δίνονται από τα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ, Ιπποκράτους 120, τηλ. 210.3629.460 και στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ).

ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, με λεωφορεία, προχώρησαν χτες το πρωί οι ιδιοκτήτες υπεραστικών ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και της Φθιώτιδας, διαμαρτυρόμενοι για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά το κλείσιμο του δρόμου στα Τέμπη, από τις καταπτώσεις βράχων. Οπως καταγγέλλουν έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και ζητούν να γίνεται η εκτέλεση των δρομολογίων προς και από Θεσσαλονίκη, μέσω του παραλιακού δρόμου Αγιοκάμπου.

Σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες και οι αυτοκινητιστές των ΚΤΕΛ από Μακεδονία και Θράκη. Αρχικά παρέταξαν τα λεωφορεία κατά μήκος της οδού Μοναστηρίου έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετέβησαν στα διόδια των Μαλγάρων όπου παρέταξαν τα οχήματά τους κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Εκεί, βρέθηκαν μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες και δήλωσαν την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα του πολυήμερου αγώνα τους.

Οι ιδιοκτήτες και οδηγοί των υπεραστικών λεωφορείων, ζητούν να τους επιτραπεί η εκτέλεση των δρομολογίων προς Αθήνα από την παράκαμψη του Αγιόκαμπου Λάρισας (Λάρισα - Αγιά - Αγιόκαμπος - Στόμιο - ΠΑΘΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ