ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία»

Με μπροστάρηδες τα κλαδικά τους συνδικάτα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι Αθήνας και Κέρκυρας έκαναν χτες συντονισμένη και μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Η κυβέρνηση είναι συνειδητά με το μέρος του κεφαλαίου. Αυτό δείχνει και η πείρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που χτες (φωτ.) διαδήλωσαν στην Αθήνα
Η κυβέρνηση είναι συνειδητά με το μέρος του κεφαλαίου. Αυτό δείχνει και η πείρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που χτες (φωτ.) διαδήλωσαν στην Αθήνα
Με αίτημα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», μπροστά και στη νέα σαρωτική αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, οι απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι από το ξενοδοχείο «Ακτή Μεσσογγή» στην Κέρκυρα και από ξενοδοχεία της Αθήνας διαδήλωσαν δυναμικά χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας, στο κέντρο της Αθήνας. Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα ταξικά κλαδικά συνδικάτα της Αθήνας και της Κέρκυρας. Στην πληθώρα των προβλημάτων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ρ. Σπυρόπουλος, απάντησε ότι οι απλήρωτοι, οι κακοπληρωμένοι, οι ανασφάλιστοι και λοιποί εργαζόμενοι του κλάδου θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Μάρτη οπότε και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για τον τουρισμό και την απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι, συγκροτημένα, με το πανό τους που έγραφε «Τέρμα πια η κοροϊδία με πλάτες κυβερνητικές χρωστάει η εργοδοσία», πραγματοποίησαν πορεία από τα γραφεία του συνδικάτου μέχρι το υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς). Στις 12 το μεσημέρι είχε οριστεί τριμερής συνάντηση για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Ακτή Μεσσογγή». Την οργή των διαδηλωτών προκάλεσαν οι κλειστές πόρτες του υπουργείου γι' αυτό και προχώρησαν σε συμβολικό «αποκλεισμό» της εισόδου, απαιτώντας να ανοίξουν οι πόρτες αλλά και να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και οι πόρτες άνοιξαν, ενώ πολυμελής αντιπροσωπεία εργαζομένων και συνδικαλιστών μπήκε στο υπουργείο.

Στην κινητοποίηση, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν οι εργαζόμενοι από το ξενοδοχείο «Καστέλα» στον Πειραιά, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την 1η του Φλεβάρη, καθώς η εργοδοσία τους οφείλει δεδουλευμένα από το Νοέμβρη, το επίδομα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων. Οπως και εργαζόμενοι από το ξενοδοχείο «Στάνλεϋ», όπου η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε 14 απολύσεις από το Νοέμβρη και σε 15 διαθεσιμότητες για ένα μήνα. Μάλιστα, μεταξύ των εργαζομένων που η εργοδοσία έθεσε σε διαθεσιμότητα είναι ο πρόεδρος και δύο μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Η εργοδοσία επικαλείται την κρίση, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, το 2008 τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης έφτασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ηδη, πάντως, το επιχειρησιακό σωματείο έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη.

Στην τριμερή η εργοδοσία παρουσιάστηκε διά εκπροσώπου, του δικηγόρου της, ο οποίος και δήλωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των 150 εργαζομένων, στους οποίους οφείλονται τα δεδουλευμένα Ιούλη, Αυγούστου, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, η άδεια και το επίδομα άδειας καθώς και το δώρο Χριστουγέννων. Επίσης, δήλωσε ότι αν δε βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ή αγοραστής το ξενοδοχείο πιθανά να μη λειτουργήσει τη νέα σεζόν. Τόλμησε δε να ξεστομίσει ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους κόστισαν ακριβά στην επιχείρηση. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, από την πλευρά του, το μόνο που είπε ήταν ότι πρέπει να οριστεί εκ νέου τριμερής συνάντηση αλλά παρουσία της εργοδοσίας.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου μαζί με το επιχειρησιακό πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ξενοδοχείο, απαιτώντας από το διευθυντή να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έδωσαν περιθώριο στην εργοδοσία να απαντήσει έως και σήμερα.

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Μοσχοπωλούνται όπως κάθε εμπορικό προϊόν

Αλλά οι γονείς μπορούν να διευκολύνονται πληρώνοντας ...με δόσεις, δηλώνουν οι έμποροι

Σε ακριβοπληρωμένο εμπορικό προϊόν για επιχειρηματικά κέρδη μετατρέπονται τα επιτεύγματα της ιατρικής (και) στον τομέα των βλαστοκυττάρων, ενώ θα έπρεπε τα μοσχεύματα και οι θεραπείες που μπορούν να προκύψουν απ' τη χρήση τους να διατίθενται ανεμπόδιστα σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη, μέσα από δημόσιες τράπεζες. Κάτι που θα γινόταν μόνο αν η Υγεία ήταν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, και με ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης ικανοποιούσε τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε απ' τη διοίκηση της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ ΕΙΕ) - ανήκει κατά 60% στην «Biohellenica» και κατά 40% στο ΕΙΕ - αναφέρθηκε ότι το κόστος για τη συλλογή και φύλαξη των βλαστοκυττάρων για 20 χρόνια ανέρχεται σε 1.800 ευρώ και ότι οι γονείς μπορούν να... διευκολυνθούν στην αποπληρωμή με άτοκες δόσεις! Η Τράπεζα, μια απ' τις 11 ιδιωτικές τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007, αλλά απέκτησε μόλις πρόσφατα τη σχετική άδεια λειτουργίας απ' τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Η άδεια αυτή δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τράπεζα να διαθέτει μοσχεύματα και για αλλογενείς μεταμοσχεύσεις. Το κόστος γι' αυτή τη διαδικασία διεθνώς είναι στα 25.000 ευρώ και φυσικά οι οικογένειες αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν προκειμένου να σώσουν τον άνθρωπό τους. Η ΤΑΚ ΕΙΕ δεν έχει ακόμα κοστολογήσει το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς γι' αυτές τις υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής στην ΤΑΚ ΕΙΕ έχουν συγκεντρωθεί 25.000 μοσχεύματα και έχουν χρησιμοποιηθεί δυο, σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν υπήρχαν δυο δημόσιες τράπεζες, με 10.000 μοσχεύματα, θα μπορούσε να καλυφθεί το 96%, των αναγκών του πληθυσμού της χώρας. Ομως στην Ελλάδα το πεδίο αφήνεται ελεύθερο στις ιδιωτικές τράπεζες, που υπολογίζεται ότι κάνουν ετήσιο τζίρο 18-20 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Στο δρόμο εκατοντάδες συμβασιούχοι

Καταγγελία της «Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργαζομένων»

Τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας από τη δημοτική αρχή (ΝΔ) του Δήμου Αμαρουσίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων», συνδικαλιστική παράταξη στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.

Η παράταξη αναφέρει ότι οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα και αφορούν σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να προσλάβει συμβασιούχους μερικής απασχόλησης. Οι πολιτικές αυτές, σημειώνει η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» εντάσσονται στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων της ΕΕ και τις οποίες έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και την αγαστή συνεργασία της ΚΕΔΚΕ. Ευθύνες έχουν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ γιατί στηρίζουν τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Η «Ενωτική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να συνταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης και του Οργανισμού με ταυτόχρονη μεταφορά όλων των εργαζομένων στο Δήμο και άλλα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΥΦΑΝΤΗΣ»: Στην απόλυση εργαζομένου από την παραγωγή, ο οποίος δούλευε επτά χρόνια στην επιχείρηση, προχώρησε χτες η εταιρεία αλλαντικών «ΥΦΑΝΤΗΣ». Η απόλυση ανακοινώθηκε χτες, δύο μόλις βδομάδες μετά την καταγγελία του εργαζομένου στην Επιθεώρηση Εργασίας, για μη τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την πλευρά της εργοδοσίας. Σε χτεσινή, άμεση παρέμβαση που έκανε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής ζητώντας την επαναπρόσληψη του εργάτη, η εργοδοσία απάντησε πως δεν ήταν καλός στη δουλειά του.

«ΑΓΡΑΣ»: Την τρομοκρατική απόλυση του συνδικαλιστή εργαζομένου Ντίνου Παλαιστίδη από τον εργοδότη των εκδόσεων «ΑΓΡΑ» καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας. Οπως υπογραμμίζουν τα δύο ταξικά σωματεία, ο μόνος τρόπος για να μπει φραγμός στην εργοδοτική και κυβερνητική αντεργατική - αντιασφαλιστική επίθεση είναι η ενεργός συμμετοχή όλων με όλες τις δυνάμεις στην απεργία την Τετάρτη 10 του Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί. Ανακοινώσεις - καταγγελίες για την απόλυση εξέδωσαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Ετοιμάζονται για τις 10 του μήνα

Καθολικά συμμετείχαν στις χτεσινές στάσεις εργασίας

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να προχωρήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μείωση μισθών, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα. Χτες συμμετείχαν καθολικά στις 4ωρες στάσεις εργασίας που κήρυξε το Σωματείο τους και μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα. Παράλληλα αποφάσισαν να συμμετέχουν, μαζί με όλους τους εργάτες και τους απολυμένους του κλάδου, τους εποχικούς και τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, στην απεργία που κήρυξε το ΕΚ Νάουσας στις 10 του Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ