Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Μοσχοπωλούνται όπως κάθε εμπορικό προϊόν

Αλλά οι γονείς μπορούν να διευκολύνονται πληρώνοντας ...με δόσεις, δηλώνουν οι έμποροι

Σε ακριβοπληρωμένο εμπορικό προϊόν για επιχειρηματικά κέρδη μετατρέπονται τα επιτεύγματα της ιατρικής (και) στον τομέα των βλαστοκυττάρων, ενώ θα έπρεπε τα μοσχεύματα και οι θεραπείες που μπορούν να προκύψουν απ' τη χρήση τους να διατίθενται ανεμπόδιστα σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη, μέσα από δημόσιες τράπεζες. Κάτι που θα γινόταν μόνο αν η Υγεία ήταν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, και με ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης ικανοποιούσε τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε απ' τη διοίκηση της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ ΕΙΕ) - ανήκει κατά 60% στην «Biohellenica» και κατά 40% στο ΕΙΕ - αναφέρθηκε ότι το κόστος για τη συλλογή και φύλαξη των βλαστοκυττάρων για 20 χρόνια ανέρχεται σε 1.800 ευρώ και ότι οι γονείς μπορούν να... διευκολυνθούν στην αποπληρωμή με άτοκες δόσεις! Η Τράπεζα, μια απ' τις 11 ιδιωτικές τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007, αλλά απέκτησε μόλις πρόσφατα τη σχετική άδεια λειτουργίας απ' τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Η άδεια αυτή δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τράπεζα να διαθέτει μοσχεύματα και για αλλογενείς μεταμοσχεύσεις. Το κόστος γι' αυτή τη διαδικασία διεθνώς είναι στα 25.000 ευρώ και φυσικά οι οικογένειες αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν προκειμένου να σώσουν τον άνθρωπό τους. Η ΤΑΚ ΕΙΕ δεν έχει ακόμα κοστολογήσει το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς γι' αυτές τις υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής στην ΤΑΚ ΕΙΕ έχουν συγκεντρωθεί 25.000 μοσχεύματα και έχουν χρησιμοποιηθεί δυο, σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν υπήρχαν δυο δημόσιες τράπεζες, με 10.000 μοσχεύματα, θα μπορούσε να καλυφθεί το 96%, των αναγκών του πληθυσμού της χώρας. Ομως στην Ελλάδα το πεδίο αφήνεται ελεύθερο στις ιδιωτικές τράπεζες, που υπολογίζεται ότι κάνουν ετήσιο τζίρο 18-20 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ