Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πολύτιμο όπλο στην οργάνωση του αγώνα

Σημαντική η πείρα που βγαίνει από τη δράση των επιτροπών που έχει συγκροτήσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής σε ΟΤΕ και HOL

Οι Σωματειακές Επιτροπές ριζώνουν τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς
Οι Σωματειακές Επιτροπές ριζώνουν τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς
Τη σημασία που έχει η συγκρότηση και λειτουργία των Σωματειακών Επιτροπών για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση των Συνδικάτων στους χώρους δουλειάς ανέδειξε η συζήτηση που είχε ο «Ρ» με τον Μπάμπη Βαΐου και τον Ανδριανό Μπούκουρη, μέλη των Σωματειακών Επιτροπών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Hellas On Line» (HOL) και στο κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Τροίας, αντίστοιχα. Και οι δύο Σωματειακές Επιτροπές μετρούν λιγότερο από ένα χρόνο ύπαρξης.

Η συζήτηση έδειξε ότι οι Σωματειακές Επιτροπές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν «τα αυτιά και τα μάτια» του ταξικού συνδικάτου στο χώρο δουλειάς αλλά και να ενσαρκώνουν το συνδικάτο στα μάτια των εργαζομένων. Μέσω αυτών συγκεντρώνεται καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, το πώς εκδηλώνεται σε κάθε χώρο η επιθετικότητα της εργοδοσίας. Οι Σωματειακές Επιτροπές μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά ώστε η καθημερινή πείρα των εργαζομένων να μετατρέπεται σε οργανωμένη δράση, να αναδεικνύονται οι προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να φωτίζεται συγκεκριμένα γιατί μόνο η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και στο διεκδικητικό του πλαίσιο μπορεί να δώσει δυναμική στους αγώνες τους.

«Καταπιανόμαστε, λέει ο Ανδριανός, με τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι. Εχουμε επισημάνει ομάδες προβλημάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί για την επεξεργασία και έχουμε σκοπό να κάνουμε και πιο εξειδικευμένες συζητήσεις. Δηλαδή να παντρέψουμε αυτά που εμείς σκεφτόμαστε με τη ζωντανή πείρα των εργαζομένων και τις ανάγκες έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα». Ενώ ο Μπάμπης σημειώνει: «Προσπαθούμε να συνδέουμε το γενικό που βάζει στον κλάδο το ΣΕΤΗΠ με τα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν στην εταιρεία. Προσπαθούμε να σηκώσουμε ζητήματα όπως τα διαλείμματα, υπερωρίες, εντατικοποίηση της εργασίας και άλλα».

Ακόμα, γίνονται παρεμβάσεις με στόχο την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων. Η Σωματειακή Επιτροπή στην οδό Τροίας με παρέμβασή της στον συγκροτηματάρχη και υπεύθυνο του κτιρίου, αναφέρει ο Ανδριανός, έβαλε το θέμα «της χειρωνακτικής μεταφοράς μηχανημάτων από τεχνίτες, το οποίο είναι ξένο προς την ειδικότητά τους. Είπαμε ότι δε θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει». Μεταξύ άλλων απαίτησαν να σταματήσουν «οι μονοπρόσωπες βάρδιες και ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι». Ενώ η Σωματειακή Επιτροπή στη HOL απαίτησε και κατάφερε να καθιερώσει τα διαλείμματα, κάτι που δε συνέβαινε.

Παρέμβαση για κάθε θέμα που αφορά τον εργάτη

Παράλληλα, οι Σωματειακές Επιτροπές συμβάλλουν στην ενίσχυση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων, αναδεικνύουν την ανάγκη να δυναμώσει η δράση για την ενίσχυση της ταξικά προσανατολισμένης πάλης. Αλλά και την όξυνση της αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που θέλει οι διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι έξω και μακριά από τους εργαζόμενους. Στον αντίποδα, τα ταξικά συνδικάτα μέσα από τις Σωματειακές Επιτροπές δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Για τις απεργίες στις οποίες συμμετέχει ή έχει κηρύξει το ΣΕΤΗΠ οι Σωματειακές Επιτροπές πραγματοποιούν εξορμήσεις στους χώρους ευθύνης τους, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, μετατρέπουν τη διαδικασία της προετοιμασίας της απεργίας σε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Βέβαια, η δράση τους δε σταματά εκεί. Η πρώτη πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής στην οδό Τροίας, λέει ο Ανδριανός, «ήταν να καλέσουμε σε αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην "Παπουτσάνης"». Μαζεύτηκαν δεκάδες υπογραφές σε σχετικό κείμενο ενώ μαζεύτηκε και ένα συμβολικό ποσό για την ενίσχυση του αγώνα τους. Η ίδια Σωματειακή Επιτροπή, τον περασμένο Νοέμβρη, οργάνωσε το γιορτασμό «του Πολυτεχνείου στο χώρο δουλειάς. Θέμα της εκδήλωσης ήταν ο ρόλος της εργατικής τάξης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως, τελικά, μέσα από τις Σωματειακές Επιτροπές δημιουργούνται πιο στενοί δεσμοί των εργαζομένων με τα ταξικά συνδικάτα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Μπάμπη: «Με τον καιρό, με τη σταθερή παρέμβαση, σηκώνοντας συγκεκριμένα ζητήματα και συνδέοντάς τα με τις γενικότερες εξελίξεις και τις διεκδικήσεις που μπαίνουν από το εργατικό κίνημα, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους». Ενώ ο Ανδριανός λέει ότι η ύπαρξη της Σωματειακής Επιτροπής «κάνει το Συνδικάτο να ριζώνει στο χώρο. Η Σωματειακή Επιτροπή απευθύνεται στους εργαζόμενους μέσα στο χώρο δουλειάς τους, ως οργανικό κομμάτι του ΣΕΤΗΠ. Είναι το συνδικάτο μέσα στο χώρο».


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ