Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αποθρασυμένος δείχνει τα δόντια του ο ΣΕΒ

Με θράσος και τον «αέρα» που του έδωσαν τα αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε προχτές ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε χτες ο ΣΕΒ στη διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη ΓΣΕΕ, απαιτώντας και νέες θυσίες από τους εργαζόμενους. Η προκλητική αυτή στάση οδήγησε σε προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων και επιβεβαίωσε την ανάγκη για άμεση και δυναμική απάντηση εργατών και εργατριών, αποκάλυψε ταυτόχρονα τον υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα πολεμούσε με λύσσα την απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 10 Φλεβάρη οι ταξικές δυνάμεις, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για απεργιακή κινητοποίηση.

Δανείστηκαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Αντιγράφοντας πιστά όχι μόνο τη «συνταγή», αλλά ακόμα και τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για «σκληρή οικονομική πραγματικότητα» και με περίσσια υποκρισία ισχυρίστηκε ότι «ζούμε τούτες τις μέρες ένα νεοελληνικό δράμα που δεν πρέπει να διαιωνιστεί»! Μόνο που το πραγματικό δράμα το ζούνε οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ και όχι οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες που συνεχίζουν να κερδοφορούν και να κερδοσκοπούν.

Με το ίδιο ύφος συνέχισε την κινδυνολογία του, θέτοντας τα γνωστά τρομοκρατικά διλήμματα «ή θα υποστούμε, συνειδητά ως λαός, τις αναγκαίες θυσίες ή θα περιέλθουμε στην ακόμα σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελλών και των αγορών...». Ο εκπρόσωπος των αγορών κινδυνολογεί με τις αγορές, ο φορέας της πολιτικής των Βρυξελλών τρομοκρατεί με τις Βρυξέλλες.

Απαντώντας στη στάση και στις προκλήσεις του ΣΕΒ, ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης σημείωσε: «Οπως αναμενόταν, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποθράσυναν την εργοδοτική πλευρά, η οποία αρνείται να δώσει ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα που ζητούσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση με την απεργία στις 10 Φλεβάρη και ακόμα πιο δυνατή στη συνέχεια».

Εκτεθειμένη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Την όψιμη θλίψη για την πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, λέγοντας ότι «λυπάται βαθύτατα γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα "θέλω" των αγορών...». Σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, είπε ότι «οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέλαβαν το διάγγελμα ως μήνυμα και πήραν "αμπάριζα"...» και ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ θα προτείνει απεργία για τις 24 Φλεβάρη. Μόνο που η κυβέρνηση το μήνυμα το έχει στείλει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της - όπως είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε πολύ πριν τις εκλογές - αλλά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παριστάνει την ανήξερη. Οταν, μάλιστα, η πλειοψηφία έχει δώσει τη στήριξή της και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβληθεί στην ΕΕ και που απότοκος είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το ίδιο καλά γνωρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων, τους οποίους όμως θεωρεί «συν-εταίρους», ενώ στο βωμό αυτών των επιδιώξεων θυσιάζει τα εργατικά συμφέροντα και βάζει πλάτη για να ευοδωθούν.

Οσον αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι εργοδοτικές οργανώσεις προσανατολίζονται σε μια αύξηση για τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγή σε ευρώ που θα φτάνει τον κατώτερο μισθό στα 770 ευρώ μεικτά (από 740 ευρώ σήμερα), ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους επιφυλάσσουν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή στην πραγματικότητα προτείνουν μείωση της αγοραστικής ικανότητας του εργατικού εισοδήματος, ενώ ακόμα και αυτό το πενιχρό ποσό δε θέλουν να δοθεί αναδρομικά από την αρχή του έτους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ