ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο

Στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου με κάλεσμα της ΠΑΣΥ

MotionTeam

Θα καταδικάσουν την ΚΑΠ που τους οδηγεί σε αφανισμό και θα διεκδικήσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές οι αγροτοκτηνοτρόφοι που διαδηλώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Το αγροτικό συλλαλητήριο που γίνεται στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου, με αφορμή τη διοργάνωση της AGROTIKA, αναμένεται να συγκεντρώσει παραγωγούς που δίνουν όλο αυτό το διάστημα τον αγώνα τους στα μπλόκα διεκδικώντας τα αυτονόητα, όπως στήριξη της παραγωγής και αναπλήρωση του εισοδήματος. Ανάμεσα σ' αυτούς θα είναι και μεγάλη αντιπροσωπεία από το μπλόκο της Νίκαιας. Επίσης, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, εργαζόμενοι από τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, φοιτητές, συνταξιούχοι κλπ.

Ολες αυτές τις μέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της ΠΑΣΥ πραγματοποιούσαν συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, να καταδικάσουν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους οδηγούν στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Είναι η πολιτική, τόνιζαν, τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται καθημερινά, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, το ξεκλήρισμα, η εγκατάλειψη καλλιεργειών, η ερήμωση της υπαίθρου.

Οπως υπογράμμιζαν τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ, «στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, η νεολαία βρίσκονται και αυτοί σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική τούς χτυπάει το ίδιο».

Παράλληλα, στο κάλεσμά της η ΠΑΣΥ χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και την τεράστια επιχείρηση συκοφάντησης και διάσπασης του αγώνα, βρίσκονται στους δρόμους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει τη συκοφαντία, τον «κοινωνικό αυτοματισμό», την καταστολή των κινητοποιήσεών τους. Οπως σημειώνεται, «η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, πέρα και μακριά από τις ανύπαρκτες και νόθες ηγεσίες (ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ), είναι η καλύτερη απάντηση στον εμπαιγμό και την αναλγησία, στην προσπάθεια να στραφούν ενάντια στους αγρότες άλλα στρώματα εργαζομένων».

Οι αγρότες του Εβρου

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου του Ορμενίου με χτεσινή της ανακοίνωση κατήγγειλε σαν ανυπόστατη και προβοκατόρικη την είδηση που μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ (ΝΕΤ) ότι μεταξύ των μπλόκων που αποσύρουν τα τρακτέρ είναι και του Ορμενίου.

«Η είδηση αυτή είναι ψευδέστατη, καμιά τέτοια απόφαση από τη Συντονιστική δεν υπάρχει, και αποσκοπεί να πλήξει το δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου του Τελωνείου Ορμενίου συνεχίζει τον αγώνα μαζί με τα 20 μπλόκα που συναντήθηκαν στον Προμαχώνα και συνυπέγραψαν τα 9 κοινά αιτήματα.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το μπλόκο. Ο Αγώνας συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
20ή μέρα στο μπλόκο του αγώνα

Χωρίς θετικά αποτελέσματα δεν τελειώνει ο αγώνας μας, διαμηνύουν οι αγρότες

Icon

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να περάσει στην «κοινή γνώμη» - με την πρόθυμη και ενθουσιώδη αρωγή των ΜΜΕ - την εντύπωση ότι, με το σπάσιμο κάποιων μπλόκων, ξεφτίζει και, οσονούπω, τελειώνει άδοξα ο αγώνας της αγροτιάς, έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας, που επί 20 συνεχή μερόνυχτα παραμένουν ακλόνητοι στο μπλόκο της Νίκαιας.

Οι αγωνιστές του μπλόκου της Νίκαιας, επισημαίνοντας ότι το σπάσιμο των συγκεκριμένων μπλόκων ήταν αναμενόμενο και καθόλου δεν πρόκειται να επηρεάσει το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα μπλόκα που συντάσσονται μαζί του, τονίζουν πως ο αγώνας συνεχίζεται, με την ίδια αποφασιστικότητα, ορμή και δύναμη και δεν πρόκειται να τελειώσει χωρίς θετικά αποτελέσματα για τους αγρότες.

Υπογραμμίζουν ότι η προκλητική επίδειξη σκληρής αδιαλλαξίας εκ μέρους της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει την αμετακίνητη προσήλωση της κυβέρνησης και τη σταθερή στράτευση της ίδιας στην πολιτική μαζικού και γρήγορου ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το «δεν υπάρχουν χρήματα, γι' αυτό δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών», που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός και «μυρικάζουν» κάποιοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, διαψεύστηκε από την ίδια την κυρία Μπατζελή, η οποία δήλωσε πως ακόμα και να υπήρχαν χρήματα, η κυβέρνηση δε θα έδινε στους αγρότες, επειδή διαφωνεί με τον τρόπο που τα διεκδικούν!

Icon

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες υπενθυμίζουν, με νόημα, ότι ανάλογη αδιάλλακτη στάση είχαν επιδείξει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε παλιότερες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά, τελικά, κάμφθηκαν κι αναγκάστηκαν να συζητήσουν μαζί τους για τα ζωτικά και ουσιαστικά προβλήματά τους και να ικανοποιήσουν μέρος έστω από τα αιτήματά τους.

Στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία, επιχειρώντας να αποσείσει από πάνω της τη βαριά ευθύνη που της αναλογεί, δήλωσε ότι «η εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα μπλόκα είναι "στο χέρι" των αγροτών», απαντούν ότι, σε ό,τι αφορά στο μπλόκο της Νίκαιας και τα άλλα μπλόκα που συντάσσονται μαζί του, δεν πρόκειται «να της κάνουν τη χάρη» και να βγάλουν από τη δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί την ίδια και την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να φύγουν από τα μπλόκα με άδεια χέρια και την ουρά στα σκέλια. Κι όχι γιατί έχουν κάποια «προσωπική κόντρα» με την κυρία Μπατζελή, αλλά επειδή ξέρουν πως, αν φύγουν χωρίς να πάρουν τίποτα από όσα ζητούν, δε θα μπορέσουν καν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Την οργή και την αγανάκτηση των αγωνιζόμενων αγροτών προκαλεί και η στάση της ΝΔ, η ηγεσία της οποίας όχι μόνο δεν τάσσεται στο πλευρό τους, αλλά, επί της ουσίας, βοηθάει την κυβέρνηση. Διότι βοήθεια στην κυβέρνηση είναι η θέση κατά των μπλόκων που πήρε, εξαρχής, ο Αν. Σαμαράς και έκτοτε ο ίδιος και το κόμμα του «αγρόν ηγόραζον» για τους χιλιάδες αγρότες, σ' όλη τη χώρα, που ξημεροβραδιάζονται στους δρόμους. Βεβαίως, η στάση της ΝΔ εξηγείται, καθότι κι αυτό το κόμμα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, στηρίζει, με χέρια και με πόδια, την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία αντιμάχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Την ίδια οργή - και απέχθεια μαζί - νιώθουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες για την εχθρική στάση του ΛΑ.Ο.Σ. εναντίον τους και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν ότι ο αρχηγός αυτού του κόμματος ζήτησε, μέσα στη Βουλή, να επέμβει η αστυνομία και ο εισαγγελέας για να διαλύσουν τα αγροτικά μπλόκα.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Μέτωπο με εργάτες, αγρότες, φοιτητές

Η επίσκεψη συμπαράστασης των νεολαίων στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες, κατέληξε σε γλέντι που στήθηκε στο μπλόκο
Η επίσκεψη συμπαράστασης των νεολαίων στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες, κατέληξε σε γλέντι που στήθηκε στο μπλόκο
Τόπος συνεύρεσης αγροτών, εργατών και φοιτητών έγινε προχτές το βράδυ το μπλόκο στο Λούρο Πρέβεζας. Φοιτητές και σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Αρτας κατέφτασαν με πούλμαν, στο χώρο όπου για 19 συνεχείς μέρες βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Πρέβεζας, προκειμένου να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους. Βρέθηκαν, μαζί με εκπροσώπους εργατικών φορέων όπως, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πρέβεζας και του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, που, και αυτοί, όλο αυτό το διάστημα μαζί με άλλα δεκάδες σωματεία και συλλόγους πέρασαν από το μετερίζι του οργανωμένου, επίμονου και δίκαιου αγώνα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς για να δηλώσουν ότι οι αγρότες σε αυτό τον αγώνα δεν είναι μόνοι.

Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή πείρας για τις αιτίες των σοβαρών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί, ο ενθουσιασμός και η αγωνιστική αισιοδοξία, το γλέντι που ακολούθησε μπροστά από παρατεταγμένα τρακτέρ συνέθεσαν μια ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο κρύο, αποτύπωσε το δέσιμο, τους ισχυρούς δεσμούς αγροτών, εργατών και νεολαίας. Αναδείχτηκαν τα βήματα του κοινού δρόμου που μπορούν να ενισχυθούν. Της πάλης αυτών που πλήττονται ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική που χτυπά χωρίς εξαιρέσεις τα λαϊκά δικαιώματα. Της διεκδίκησης του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία και προκοπή.

Ωστε οι αγρότες να μείνουν στη γη τους και να μην ξεκληριστούν, οι εργάτες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να ζουν με αξιοπρέπεια, με μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, η νεολαία να μορφώνεται χωρίς να πληρώνει, διαθέτοντας τις γνώσεις της στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι στην πολιτική ανάπτυξης που έχει για θεό το επιχειρηματικό κέρδος και την ανταγωνιστικότητα.

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε με περίσσια δύναμη, στο οποίο ένωσαν τις φωνές τους όλοι αυτοί που βιώνουν μέρα με τη μέρα, όλο και πιο έντονα, όλο και πιο βαθιά την επιδείνωση των συνθηκών και όρων διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα που εκφράζεται με την ακρίβεια και τη φτώχεια, την ανεργία και εξαθλίωση, τα χέρσα χωράφια και την αδιάθετη σοδειά, την ερήμωση της υπαίθρου, την πληρωμένη αμάθεια και αμορφωσιά, την ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Σύνθημα προοπτικής, ανάδειξης ακόμη περισσότερο από χτες της ανάγκης για κοινή δράση και πάλη, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους από τους ανθρώπους του μόχθου και των παιδιών τους στις πόλεις και τα χωριά. Προϋπόθεση όχι μόνο για την υπεράσπιση αλλά και για τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, στην αγροτική παραγωγή, στα πανεπιστήμια, παντού. Κοινή δράση και πάλη - μπροστά και στην απεργία στις 10 Φλεβάρη - ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου λαός και νεολαία να πληρώσουν ακόμη πιο βαριά το τίμημα αυτής της εχθρικής για συμφέροντά τους πολιτικής, να υποστούν ακόμη περισσότερες θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης.

  • Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία στη γέφυρα της Ερμίτσας ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος.
ΧΑΝΙΑ
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης

Τη Δευτέρα η κινητοποίηση στην Εφορία Χανίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στα Χανιά το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, που οργάνωσαν η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, τα εργατικά σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων, οικοδόμων και τροφίμων - ποτών, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Νέων Καταστημάτων με κεντρικό ομιλητή τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης και εκπρόσωποι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και των αγροτικών συλλόγων του Νομού.

Στην ομιλία του το στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων στην αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά, υπογραμμίζοντας ότι τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι που τους βγάζουν στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους που επίσης αγωνίζονται για το μεροκάματο και τα δικαιώματά τους στη δουλειά και στη ζωή. Προβλήματα που όπως σημείωσε γεννά η αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, η πολιτική της ΕΕ, καθώς και όλων όσοι τη στηρίζουν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακολούθως στην ομιλία του κάλεσε εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες να απαντήσουν με πόλεμο στον πόλεμο, όπως τόνισε, που έχει εξαπολύσει η πλουτοκρατία μετά και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου που στόχο έχουν να καθυποτάξουν οικονομικά, ηθικά και πολιτικά το λαό στο σύνολο του.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τη Δευτέρα

Με κατάληψη της Εφορίας Χανίων, στην οδό Τζανακάκη, τη Δευτέρα, 8 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων που συντάσσονται με το αγωνιστικό πλαίσιο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Αυτό αποφασίστηκε σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ και των αγροτικών συλλόγων Δήμου Αρμένων, Μηθύμνης, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Αμυγδαλοκεφαλίου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Επίσης στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης τους με τα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε στον Προμαχώνα.

Κοροϊδία με ΕΣΠΑ και ΤΕΜΠΜΕ...

Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική κοροϊδίας και εξαπάτησης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομως, από τις δηλώσεις των δύο υπουργών ξεκαθαρίστηκε ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα προς όφελός της. Στην κοινή δήλωσή τους αναφέρεται ότι στην παρούσα φάση η στήριξη στον αγροτικό κόσμο δεν είναι δυνατόν να έρθει μέσα από άμεσες ενισχύσεις, αλλά μόνο μέσα από διαρθρωτικά προγράμματα...

Πρόκειται για μέγιστη κοροϊδία, αφού η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τα λεγόμενα διαρθρωτικά προγράμματα. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών διέρρευσε ότι θα δοθούν άλλα 26 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στο ΠΑΑ «Αλ. Μπαλτατζής». Αλλά πρόκειται για ψίχουλα κοροϊδίας που δεν αλλάζουν τίποτα και σε τίποτα δεν ωφελούν τη φτωχή και μικρή αγροτιά και πρωτίστως τους φτωχομεσαίους αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Το ΕΣΠΑ και ο «Μπαλτατζής» αφορούν στην περαιτέρω στήριξη των μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως επιτάσσουν η ΕΕ και τα μονοπώλια.

Κοροϊδία αποτελεί επίσης και η εξαγγελία ότι θα δημιουργηθεί και ΤΕΜΠΜΕ για τους αγρότες. Η δημιουργία ΤΕΜΠΜΕ για τους αγρότες αφορά στην επιχειρηματική γεωργία και όχι τους φτωχούς και μικρούς παραγωγούς. Αυτό άλλωστε έδειξε και το πώς λειτούργησε το ΤΕΜΠΜΕ για τους μικρούς επιχειρηματίες, στο οποίο ελάχιστοι από αυτούς εντάχθηκαν και κανένα όφελος δεν υπήρξε. Οι μόνοι που κερδίζουν μέσα από το ΤΕΜΠΜΕ είναι οι τραπεζίτες. Μπροστά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις και τη δεδομένη αντιαγροτική πολιτική, η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει άλλη επιλογή παρά μόνο τη συνέχιση του αγώνα της, μέχρι την τελική δικαίωση.

Μένουν στις θέσεις τους στην Πελοπόννησο

Σταθερά παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, για τρίτη μέρα σήμερα, στον κόμβο της Στέρνας, επί της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης, με συμμετοχή από τέσσερις νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία) και στη γέφυρα του ποταμού Νέδα (σύνορα Ηλείας - Μεσσηνίας) με συμμετοχή από τους δύο νομούς.

Αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο του συντονισμού του αγώνα με τους υπόλοιπους μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, με πλαίσιο αιτημάτων όπως αυτό αποφασίστηκε στον Προμαχώνα, έχουν στηθεί δύο μπλόκα σε κομβικά σημεία.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Μεγανίτη αποχώρησαν από το Αίγιο και το απόγευμα, μαζί με εργάτες από τη «Μηχανική ΑΕ» και άλλα ταξικά συνδικάτα της Πάτρας απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες την εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών στα διόδια του Ρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ