ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν νέους φόρους για να «στηριχθεί» ο «Καλλικράτης»

Ομοφωνία των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο της Ενωσης

Υπέρ των νέων θεσμών με ακόμη πιο αντιδραστικά χαρακτηριστικά που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του «Καλλικράτη» τάχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι νομάρχες της χώρας, ζητώντας για την επιτυχία του εγχειρήματος την εξασφάλιση πόρων μέσω φορολογίας που θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους.

Στο ψήφισμα που ενέκρινε το Συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), το Σάββατο, καταγράφεται η ομοφωνία των δυνάμεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση λιγότερων δήμων και νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, που θα ασκούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που έχει το κράτος, στο οποίο αναγνωρίζουν επιτελικό ρόλο «με αρμοδιότητες περιορισμένες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας, εθνικής οικονομίας και δικαιοσύνης|».

Ζητούν δε, αρμοδιότητες που δεν μπορούν, εκ τους Συντάγματος να ασκηθούν από την Αυτοδιοίκηση, να παραμείνουν στις Γενικές Διευθύνσεις που προβλέπει ο «Καλλικράτης», μέχρι την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό ήταν και το βασικό σημείο διαφοροποίησης της παράταξης του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να βρεθεί λύση ώστε να μεταφερθούν τώρα όλες οι αρμοδιότητες των κρατικών περιφερειών και των αποκεντρωμένων δομών του κράτους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Σε αντίθετη πολιτική κατεύθυνση η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) έκανε σαφές ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων (σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια) στους νέους μηχανισμούς θα σημάνει τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους και θα διευκολύνει την πρόσβαση του κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Ομόφωνα, οι δυνάμεις του δικομματισμού και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να εξασφαλιστούν δυναμικοί πόροι για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μέσα από γενική φορολογική μεταρρύθμιση, μέσα δηλαδή από τη φοροεπέλαση στα λαϊκά εισοδήματα. Πρότειναν μάλιστα την επιβολή νέου φόρου, που τον ονόμασαν «πόρος ποιότητας ζωής», σε ποσοστό 1,5% στη φορολογία εισοδήματος (σ.σ. πλέον του 15% από τα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων) για δράσεις που θα αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Για την άμβλυνση των ανισοτήτων που θα προκύψουν, καθώς δε θα διαθέτουν όλοι οι θεσμοί τις ίδιες δυνατότητες άντλησης εσόδων, η ΕΝΑΕ προτείνει να συσταθεί ταμείο σύγκλισης, προς χάριν μάλιστα της επίτευξης της εθνικής και κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, οι νομάρχες καλούν την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της για τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το προσωπικό των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, δηλώνοντας ότι το Συνέδριο παραμένει ανοιχτό μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ψήφισμα της ΝΑΣ

Η ΝΑΣ κατέθεσε δικό της ψήφισμα στο οποίο καταγράφεται η διαφορετική πολιτική αντίληψη: «Διαχωριζόμαστε από κάθε αντίληψη - πρόταση για μια "αυτοτελή αξιολόγηση" των διοικητικών αναδιαρθρώσεων και δομών γιατί αποκρύπτουν το αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό περιεχόμενο και χαρακτήρα της σημερινής και αυριανής διοικητικής δομής. Η πρότασή μας βλέπει τη σχέση οικονομίας - πολιτικής από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτει και τον "Καλλικράτη". Καμία ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τη μια ή την άλλη επιλογή γιατί αυτή προορίζεται για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η αντίληψή μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», τονίζεται.

Στο ίδιο ψήφισμα η ΝΑΣ ζητά την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των περιφερειών και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να υπάρχει ενιαίο καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και εκπαιδευτικό σύστημα. Να καθιερωθεί η απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλη την ΤΑ και τα όργανά της.

Την άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα ζητά η ΝΑΣ με ξεχωριστό ψήφισμα που κατέθεσε στο Συνέδριο. Στο ίδιο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης.

Με άλλο ψήφισμα η ΝΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή της στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, ο αγώνας των οποίων «είναι και δικός μας αγώνας»... «Είναι αγώνας ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας», υπογραμμίζεται.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑIΩΝ
Παρουσίασε «κοινωνικό πρόσωπο» ζητώντας συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Για το «κοινωνικό πρόσωπο» του δήμου επιχείρησε να πείσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες με θέμα την παραβατικότητα, όταν ο ίδιος και η πολιτική που ασκεί στη διοίκηση είναι συνυπεύθυνοι για τη φτώχεια και εξαθλίωση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις του δήμου στο κέντρο της πόλης, ο δήμαρχος προσπάθησε να προβάλει ένα έργο που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της πολιτείας και καθιστά την Αθήνα, όπως είπε, «την πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη». Ως προστασία προφανώς θεωρεί τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί και ο ίδιος στο δήμο, με τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, τους απαράδεκτους μισθούς, τον αποκλεισμό λαϊκών οικογενειών από κοινωνικές υπηρεσίες, την έλλειψη υποδομών σε όφελος των κατοίκων.

Το «έργο» που παρουσίασε συνοδεύτηκε και από ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια με «ασπιρίνες». Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμαρχος διεκδίκησε τα εύσημα για το ξενοδοχείο των φτωχών που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι και θα φιλοξενεί 80 άτομα... Αναφερόμενος στα προβλήματα της πόλης, ο δήμαρχος έκανε λόγο για «νονούς» που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, οι οποίοι ασκούν παράνομο εμπόριο στο κέντρο και ζήτησε ενίσχυση της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. Οπως ανέφερε, το 19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες. Ο ίδιος θεώρησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους μετανάστες είναι αυτό της δημόσιας υγείας, ισχυριζόμενος ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν φυματίωση, ηπατίτιδα ή είναι φορείς του AIDS.

Σε περίπου 1.700 υπολογίζονται οι άστεγοι και εξαρτημένοι στην πόλη. Ο Ν. Κακλαμάνης επανέλαβε ότι θα πρέπει όλες οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, που υπάρχουν στο κέντρο, να μεταφερθούν και να ενσωματωθούν σε ομάδες του ΕΣΥ. Είπε ότι δε θα πεζοδρομηθεί εξ ολοκλήρου η οδός Αθηνάς καθώς θα δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα και ότι αναμένονται πεζοδιάδρομοι και εικαστικές παρεμβάσεις στην πλατεία Ομονοίας.

Ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε εκ νέου στα εγκαταλελειμμένα κτίρια στα όρια του δήμου, τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.640. Πολλά από αυτά δεν έχουν ιδιοκτήτη ή ανήκουν σε φορείς του κράτους και αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος για μια ακόμη φορά παρουσίασε ως μεγάλη κατάκτηση την απόκτηση 132 στρεμμάτων ως ελεύθερων χώρων. Για μια ακόμη φορά δεν απάντησε πόσα από αυτά έγιναν τελικά πράσινο και παραδόθηκαν για χρήση, προσπερνώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αποδόθηκαν για τις ανάγκες κατασκευής του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στον Ελαιώνα. Και βέβαια δεν αναφέρθηκε στους ελεύθερους χώρους που έχουν χαθεί και τσιμεντοποιηθεί και μαζί τους χάθηκαν οι ευκαιρίες για σχολεία, πράσινο και παιδικούς σταθμούς που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι. Κι όλα αυτά παρότι ο δήμος έχει χρεωθεί με 50 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Πειραιώς και Νήσων προσφέρει 300 ευρώ για το Μνημείο της Φλώρινας, μέσω Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Η Γαλήνη Ελευθεριάδη προσφέρει 500 ευρώ σαν έκτακτη εισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αττικής.

-- Ο Νίκος Ελευθεριάδης προσφέρει 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγ. Στεφάνου.

-- Από τη μακρινή Αυστραλία, οι παρακάτω σύντροφοί μας στέλνουν τα αντίστοιχα ποσά (σε δολάρια Αυστραλίας) για ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟ Γκύζη του ΚΚΕ: Τάκης και Δήμητρα Σαρελα 150 δολάρια, Παναγιώτης Δρίβας 40, Στέλιος Φιλφηρής 20, Γιάννης Ευαγγελάτος 20, Θέμης Σπέης 20. Εύχονται υγεία, δύναμη και καλούς αγώνες για να αντιμετωπίσουμε τη θύελλα που έρχεται.

-- Η Αγγελική, σύζυγος του ΑΝΤΩΝΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, στη μνήμη του ανδρός της, δίνει 50 ευρώ για ενίσχυση στην ΠΕΑΕΑ Περιστερίου.

-- Ο Νικόλαος Περδικάκης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Περάματος, ενίσχυση για το Μνημείο της Φλώρινας.

-- Στη μνήμη του σ/φου ΤΑΣΙΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΗ, προσφέρεται, ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, το ποσό των 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φαρμάκου.

-- Ο Ν. Μ., φίλος και ψηφοφόρος του ΚΚΕ, προσφέρει 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Δημοσίων Υπαλλήλων, αντί μνημοσύνου της συζύγου του.

-- Η Κωνσταντίνα Κατοίκου προσφέρει, στη μνήμη του πατέρα της, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, και του πεθερού της, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ, 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ανω Ιλίου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ναυπάκτου προσφέρει στο ΚΚΕ: 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, 100 ευρώ για το κτίριο του Αρχείου και 100 ευρώ για το Μνημείο στη Φλώρινα.

-- Προς τιμήν των ηρωικών ΕΛΑΣιτών που έκαναν, στις 13-14/4 του 1943, το επιτυχημένο σαμποτάζ στο Σιδ. Σταθμό Αμφίκλειας (Δαδιού) κατά των δυνάμεων κατοχής. Και στη μνήμη των πεσόντων ανταρτών: ΚΟΥΓΙΑΤΣΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΠΑΙΔΑ ΙΩΑΝΝΗ και ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ προσφέρω 50 ευρώ για το μνημείο του ΔΣΕ.

Γεωργία Ι. Γκρινιάτσου

-- Για τους νεκρούς της σφαγής του Α` Τάγματος της Μακρονήσου, το Φλεβάρη του '48, και στην ιερή μνήμη των κρατουμένων στο νησί του διαβόλου, του πατέρα μου ΝΙΚΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΟΜΑΗ, ΜΠΑΜΠΗ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ, ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΥ προσφέρω 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γ. Γ.

-- Ο σύντροφος Νίκος Τσούλος, από τη Σαλαμίνα, και τα παιδιά του Ολύμπιος και Κατερίνα προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη της συντρόφισσας και συντρόφισσας της ζωής του και μητέρας των παιδιών, ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΥ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή πριν δύο χρόνια.

-- Ο Μάκης Γκούβας προσφέρει 100 ευρώ για το μνημείο της Φλώρινας, στη μνήμη των αγωνιστών και μαχητών του ΔΣΕ από το Αρχάνι Φθιώτιδας, των: ΗΛΙΑ ΓΚΟΥΒΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΚΟΥΒΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΥΒΑ, ΚΑΤΙΝΑΣ ΤΣΑΚΑΛΟΥ, ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΛΤΣΑ - ΜΠΟΥΧΤΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΟΥΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΟΥΡΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, ΦΩΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟ, ΣΠΥΡΟΥ ΓΟΥΛΑ, ΜΗΤΣΟΥ ΓΟΥΛΑ, ΜΑΝΘΑΙΑΣ ΧΟΡΜΟΒΑ, ΣΤΑΘΟΥΛΑΣ ΠΑΛΙΚΑΡΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ