Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν νέους φόρους για να «στηριχθεί» ο «Καλλικράτης»

Ομοφωνία των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο της Ενωσης

Υπέρ των νέων θεσμών με ακόμη πιο αντιδραστικά χαρακτηριστικά που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του «Καλλικράτη» τάχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι νομάρχες της χώρας, ζητώντας για την επιτυχία του εγχειρήματος την εξασφάλιση πόρων μέσω φορολογίας που θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους.

Στο ψήφισμα που ενέκρινε το Συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), το Σάββατο, καταγράφεται η ομοφωνία των δυνάμεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση λιγότερων δήμων και νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, που θα ασκούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που έχει το κράτος, στο οποίο αναγνωρίζουν επιτελικό ρόλο «με αρμοδιότητες περιορισμένες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας, εθνικής οικονομίας και δικαιοσύνης|».

Ζητούν δε, αρμοδιότητες που δεν μπορούν, εκ τους Συντάγματος να ασκηθούν από την Αυτοδιοίκηση, να παραμείνουν στις Γενικές Διευθύνσεις που προβλέπει ο «Καλλικράτης», μέχρι την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό ήταν και το βασικό σημείο διαφοροποίησης της παράταξης του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να βρεθεί λύση ώστε να μεταφερθούν τώρα όλες οι αρμοδιότητες των κρατικών περιφερειών και των αποκεντρωμένων δομών του κράτους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Σε αντίθετη πολιτική κατεύθυνση η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) έκανε σαφές ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων (σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια) στους νέους μηχανισμούς θα σημάνει τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους και θα διευκολύνει την πρόσβαση του κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Ομόφωνα, οι δυνάμεις του δικομματισμού και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να εξασφαλιστούν δυναμικοί πόροι για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μέσα από γενική φορολογική μεταρρύθμιση, μέσα δηλαδή από τη φοροεπέλαση στα λαϊκά εισοδήματα. Πρότειναν μάλιστα την επιβολή νέου φόρου, που τον ονόμασαν «πόρος ποιότητας ζωής», σε ποσοστό 1,5% στη φορολογία εισοδήματος (σ.σ. πλέον του 15% από τα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων) για δράσεις που θα αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Για την άμβλυνση των ανισοτήτων που θα προκύψουν, καθώς δε θα διαθέτουν όλοι οι θεσμοί τις ίδιες δυνατότητες άντλησης εσόδων, η ΕΝΑΕ προτείνει να συσταθεί ταμείο σύγκλισης, προς χάριν μάλιστα της επίτευξης της εθνικής και κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, οι νομάρχες καλούν την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της για τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το προσωπικό των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, δηλώνοντας ότι το Συνέδριο παραμένει ανοιχτό μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ψήφισμα της ΝΑΣ

Η ΝΑΣ κατέθεσε δικό της ψήφισμα στο οποίο καταγράφεται η διαφορετική πολιτική αντίληψη: «Διαχωριζόμαστε από κάθε αντίληψη - πρόταση για μια "αυτοτελή αξιολόγηση" των διοικητικών αναδιαρθρώσεων και δομών γιατί αποκρύπτουν το αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό περιεχόμενο και χαρακτήρα της σημερινής και αυριανής διοικητικής δομής. Η πρότασή μας βλέπει τη σχέση οικονομίας - πολιτικής από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτει και τον "Καλλικράτη". Καμία ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τη μια ή την άλλη επιλογή γιατί αυτή προορίζεται για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η αντίληψή μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», τονίζεται.

Στο ίδιο ψήφισμα η ΝΑΣ ζητά την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των περιφερειών και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να υπάρχει ενιαίο καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και εκπαιδευτικό σύστημα. Να καθιερωθεί η απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλη την ΤΑ και τα όργανά της.

Την άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα ζητά η ΝΑΣ με ξεχωριστό ψήφισμα που κατέθεσε στο Συνέδριο. Στο ίδιο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης.

Με άλλο ψήφισμα η ΝΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή της στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, ο αγώνας των οποίων «είναι και δικός μας αγώνας»... «Είναι αγώνας ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας», υπογραμμίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ