Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ
Μέτρα απορρύπανσης σε συνεργασία με όσους τον ... μόλυναν

Ενα ακόμη σχέδιο, από τα πολλά που έχουν εξαγγελθεί για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών του Ασωπού, άκουσαν χτες οι κάτοικοι των Οινοφύτων από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Μόνο που έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς και αυτό το σχέδιο βρίσκεται «στον αέρα» καθώς και αόριστο και ελλιπές είναι, ούτε ανακοινώθηκαν συγκεκριμένοι πόροι και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, ενώ κυρίως προϋποθέτουν τη συνεργασία των βιομηχάνων της περιοχής, αυτών που ευθύνονται για το περιβαλλοντικό έγκλημα, δηλαδή βάζουν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός ανάφερε πως η πολιτεία επέδειξε αδιαφορία ιδιαίτερα μετά το 2007, όταν για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, «ξεχνώντας» ότι το πρόβλημα της ρύπανσης της περιοχής ήταν γνωστό για μια τουλάχιστον δεκαετία, θέλοντας προφανώς να δώσει συγχωροχάρτι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που «σφύριζαν αδιάφορα», αλλά και στους βιομήχανους που συνέχιζαν την ανεξέλεγκτη απόθεση των αποβλήτων τους στον Ασωπό, μολύνοντας ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η υπουργός υποσχέθηκε ουσιαστικά χτες το αυτονόητο: Οτι με νομοθετική ρύθμιση - που θα κατατεθεί σε ένα δίμηνο - θα καταργηθεί η χουντική υπουργική απόφαση του 1969 που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων, θα εκσυγχρονίζει τη διάταξη του 1965 για την αδειοδότηση των βιομηχανιών και θα καθιερώνει αυστηρότερα όρια για την περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο πόσιμο νερό. Υποσχέθηκε επίσης ότι σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο Υποδομών θα επεκταθούν τα δίκτυα ύδρευσης για να δώσουν σε όλες τις περιοχές ασφαλές πόσιμο νερό, ωστόσο απέρριψε το αίτημα των κατοίκων για κεντρικό διυλιστήριο. Μάλιστα, ο ειδικός γραμματέας κ. Ανδρεαδάκης δεν δίστασε να πει ότι το νερό που παρέχεται τώρα από τα ταχυδιυλιστήρια που είναι θολό και γεμάτο οσμές ...δεν είναι επικίνδυνο!

Η υπουργός υποσχέθηκε επίσης διακρίβωση της κατάστασης της υγείας των κατοίκων και λήψη μέτρων πρόληψης από κρατικό φορέα, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης υποσχέθηκε αναθεώρηση των όρων αδειοδότησης των βιομηχανιών μέσα στο 2010 και σύσταση γραφείου επιθεωρητών περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες γι' αυτό. Υποσχέθηκε επίσης τη θέσπιση πιο αξιόπιστης μεθοδολογίας καταλογισμού προστίμων, παρότι όλοι οι παριστάμενοι στη συνέντευξη παραδέχτηκαν ότι τα πρόστιμα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα δεν διευκρινίστηκε πού και με τι ποσά θα συμβάλλουν οι βιομήχανοι στα μέτρα απορρύπανσης.

Ως μακροπρόθεσμα μέτρα αναφέρθηκαν: Η σύνταξη Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία της περιοχής. Η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων αποβλήτων των βιομηχανιών. Η οριοθέτηση του Ασωπού και ο καθαρισμός του και η αποκατάσταση - σταδιακά - των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί, αλλά και το ενδεχόμενο ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου νέων αναπτυξιακών τομέων, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα είναι αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ