ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπαγές μέτωπο για να περάσουν τα μέτρα

Συνάντηση για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική είχαν χτες ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς

Το συμπαγές μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ, προκειμένου να περάσουν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί με την ΕΕ, επιβεβαίωσε και η συνάντηση που είχαν χτες οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς. Το αντικείμενο της χτεσινής ημίωρης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο τρόπος προώθησης των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, για τα οποία υπάρχει απόλυτη ταύτιση.

Ο Αντ. Σαμαράς έβαλε για ακόμα μια φορά γερές πλάτες στην αντιλαϊκή επίθεση, ζητώντας από τον Γ. Παπανδρέου «να αποφασίσει και να πάρει η κυβέρνηση από μόνη της τα νέα μέτρα πριν τις 16 Μαρτίου, παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες μετά τις 16 Μαρτίου». Μάλιστα, πρόσθεσε ένα επιπλέον «επιχείρημα» στο οπλοστάσιο της εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, εμφανίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα ως αναγκαία για «να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και να μη χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»(!).

Επιπλέον, προσφέρθηκε να στηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο στις 25 του μήνα στις Βρυξέλλες. «Το στοίχημα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλίνει προς τις ελληνικές απόψεις και όχι προς τις θέσεις του κ. Τρισέ»(!), υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς, προσδίδοντας εθνικό χαρακτήρα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Πηγαίνω εκεί για να βάλω πλάτη στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό.

Μαζί στο παιχνίδι των εντυπώσεων

Στη δήλωση που έκανε αργότερα από τη Ρηγίλλης, ο Αντ. Σαμαράς δε δίστασε να χαρακτηρίσει «τυχερή» την κυβέρνηση, «διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της πρόσφερε συναίνεση στα δύσκολα, κάτι που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ». Προανήγγειλε ακόμα ότι σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα δέσμη προτάσεων για την «τόνωση της αγοράς», που θα δώσουν «αναπτυξιακές ανάσες» στις επιχειρήσεις και στην κερδοφορία τους.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, ο Αντ. Σαμαράς είπε «ναι», γιατί «η ΝΔ δεν έχει να κρύψει τίποτα», εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης «να τραυματίσει παραπάνω την εικόνα της χώρας και να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες», εννοώντας τη χρήση «δημιουργικής λογιστικής» για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου είπε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν έχει σχέση με το παρελθόν. «Εχουμε συγκεκριμένη κατάσταση που προήλθε από συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένων προσώπων», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «η χώρα δεν πρόκειται να τραυματιστεί».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ανταλλαγή επιστολών που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», κάτι που, όπως είπε, φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Κοινή γλώσσα με τους εργατοπατέρες

Το κλίμα συναίνεσης κυριάρχησε και στις συναντήσεις που είχε χτες το πρωί στη Ρηγίλλης ο Αντ. Σαμαράς με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Τη βάση της συναίνεσης στην κυρίαρχη πολιτική εκ μέρους της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ανέδειξε ο πρόεδρός της, δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να πριονίζουμε το κλαρί που καθόμαστε. Και το κλαρί είναι η είσοδος της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση»(!).

Δεν είναι τυχαίο ότι η «κριτική» που ασκούν στην κυβέρνηση οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ συμπίπτει με αυτή της ΝΔ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, ενώ ταυτίζονται και όσον αφορά το Ασφαλιστικό, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και η ΓΣΕΕ το μόνο αρνητικό που βρίσκουν στις κυβερνητικές εξαγγελίες που ξεθεμελιώνουν την κοινωνική ασφάλιση, ότι είναι «ασαφείς και γενικόλογες»(!).

Το μόνο που ζήτησαν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ από τον πρόεδρο της ΝΔ είναι να ενισχύσει την προσπάθειά τους ώστε «μέσα από την εθνική σύμβαση και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (!), να βοηθηθούν οι χαμηλόμισθοι, οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προαναγγελία για νέες περικοπές και ανατροπές

Την άμεση εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε την Τρίτη το ΕΚΟΦΙΝ προκρίνει η κυβέρνηση

Μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα από την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, προαναγγέλλοντας «μηνιαίο έλεγχο σε κάθε υπουργείο» για τα αποτελέσματα του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης».

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασαν τη θέση ότι τα επιπρόσθετα μέτρα είναι αναπόφευκτα, την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, άφηνε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη του ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού, τονίζοντας ότι «είναι όλα ανοιχτά».

Εκβιάζοντας τους εργαζόμενους και το λαό, ο πρωθυπουργός προσπάθησε στο υπουργικό συμβούλιο να πείσει ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα αποτρέψει την επιβολή χειρότερων μέτρων. «Εμείς θέλουμε να γίνει σοβαρή αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, της εφαρμογής του υπάρχοντος προγράμματος, για να μην υπάρχει μια γενική και ανεύθυνη πολλές φορές μετρολογία, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, τι χρειάζεται η Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε την άμεση εφαρμογή των μέτρων που συναποφασίστηκαν την Τρίτη στο ΕΚΟΦΙΝ, εστιάζοντας την όποια διαφοροποίηση στο χρόνο υλοποίησης των μέτρων. «Δε ζητάμε στήριξη για να αποφύγουμε την εφαρμογή του προγράμματος (...) ζητάμε τον απαραίτητο χρόνο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ακριβώς αυτό το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις για τη στάση της ΕΕ, με την οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη η κυβέρνηση, έκανε λόγο για «ανεύθυνη μετρολογία» και χαρακτήρισε «θεσμικό παράδοξο» τη συζήτηση του ΕΚΟΦΙΝ, ειδικά όπως είπε μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κι αυτό όταν η ίδια η κυβέρνηση συνυπέγραφε την πολιτική ανακοίνωση της Συνόδου, η οποία ευθέως παρέπεμπε στο ΕΚΟΦΙΝ που ακολούθησε.

Σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει το ιστορικό - όσο πίσω και αν θέλουμε να πάμε - του χρέους και των ελλειμμάτων». Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, εξέφρασαν τη διαφωνία τους αρκετοί βουλευτές, ανάμεσα τους η Β. Παπανδρέου, ο Μ. Ανδρουλάκης και ο Γ. Κουτσούκος. Επιφυλάξεις φέρονται να διατύπωσαν και υπουργοί της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Δηλώσεις στο φόντο των αντιθέσεων

Ενδεικτικό των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του δεδομένου πολέμου ανάμεσα στο ευρώ και στο δολάριο είναι η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα ενημερώνεται για την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία από τους συμβούλους του. Οπως μάλιστα είπε, «ως μέρος της καθημερινής οικονομικής» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενημέρωσε χτες τον Ομπάμα «για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αλλά και η ευρύτερη ΕΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σύμβουλοι του Ομπάμα εξέφρασαν την άποψη ότι η ΕΕ «είναι ικανή να διαχειρισθεί την κατάσταση και να επιλύσει αυτό το ζήτημα».

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σε ομιλία της χαρακτήρισε «σκάνδαλο» ενδεχόμενη αποκάλυψη ότι «οι τράπεζες, που μας έφεραν ήδη στο χείλος του γκρεμού, μετείχαν επίσης και στην παραποίηση των δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πέραν του Ατλαντικού χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Επανέλαβε ακόμα ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης «πρέπει να διαμορφώνουν τα μεγέθη των προϋπολογισμών τους με τον ίδιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση του ευρώ».

Στο ίδιο πνεύμα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση του γαλλικού κοινοβουλίου, μίλησε για «εντοπισμό 6 χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που προχώρησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα», υπονοώντας ότι και τα έξι ιδρύματα είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης.

Στημένο το παιχνίδι

«Σκύλιασαν» χτες τα ΜΜΕ της αστικής τάξης και τα παπαγαλάκια της για την «ανάγκη» να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση σε νέα πιο σκληρά μέτρα, για να μην τα επιβάλει - δήθεν «ερήμην» της - η ΕΕ, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, σε ένα περίπου μήνα. Ο ωμός εκβιασμός, ο οποίος εκπορεύεται κατευθείαν από το κυβερνητικό επιτελείο, επιβεβαιώνει ότι τα χειρότερα είναι ήδη προαποφασισμένα. Γι' αυτό προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν «μπαμπούλα» την ΕΕ. Για να μπορεί η κυβέρνηση να καμώνεται ότι προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα (για παράδειγμα το κόψιμο του 14ου μισθού) και να παρουσιάζει την ΕΕ σαν υπεύθυνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και για τα άλλα που έρχονται. Στο ίδιο παιχνίδι παίζει η ΝΔ, με τη συναίνεση που προσφέρει, καθώς και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Κρύβουν ότι αυτά που σήμερα φορτώνονται στην πλάτη του λαού προβλέπονται από τις ευρωενωσιακές συνθήκες που έχουν συνυπογράψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οτι αποτελούν μέτρα συστατικά του καπιταλιστικού ευρωοικοδομήματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Το παιχνίδι είναι στημένο σε βάρος του λαού. Στο χέρι του είναι να πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, να τους τρομοκρατήσει, αντί να ανέχεται να τον τρομοκρατούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ