ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006
Διοργάνωση παρασκηνίου

Καταγγελίες ότι πολιτικές και οικονομικές ίντριγκες διαμόρφωσαν την απόφαση της ΦΙΦΑ

Τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και το ποιον των ανθρώπων που χειρίζονται τις τύχες του ποδοσφαίρου, μετέτρεψαν το άθλημα σ' ένα εργαλείο που «απλώς» εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Και βέβαια κάθε σκέψη για όριο ή αρχές φαντάζει φαιδρή και ουτοπική στα δικά τους γήπεδα. Ο «βασιλιάς των σπορ» από ψυχαγωγία και διασκέδαση έχει καταντήσει πιόνι της άρχουσας τάξης. Η ομορφιά του και η ηθική του θυσιάστηκαν στο βωμό των κάθε είδους συμφερόντων της. Τελευταίο τρανό παράδειγμα το παρασκήνιο που έστειλε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία αντί του φαβορί που ήταν η Ν. Αφρική.

Στο επίκεντρο του κυκλώνα βρέθηκε ο Νεοζηλανδός παράγοντας Τσάρλι Ντέμπσεϊ, ο οποίος, ως εκπρόσωπος της Ωκεανίας, ψήφισε λευκό και έτσι η Γερμανία πήρε τη διοργάνωση με ένα ψήφο διαφορά (12 έναντι 11 και ένα λευκό). Ο 78χρονος «είχε σαφείς οδηγίες: να ψηφίσει Αγγλία και, αν αυτή δεν προχωρούσε στις επόμενες ψηφοφορίες, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Νοτίου Αφρικής» σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αθλητισμού της Νέας Ζηλανδίας Τρέβορ Μάλαρντ. Ωστόσο, ο Ντέμπσεϊ ακολούθησε τη... δική του στρατηγική. Στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία προτίμησε τη λευκή ψήφο, ενώ, αν ακολουθούσε τις εντολές που είχε, η Γερμανία και η Νότιος Αφρική θα ισοβαθμούσαν (12-12). Τότε θα μετρούσε διπλή η ψήφος του προέδρου της FIFA Γιόζεπ Μπλάτερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοιχτά την αφρικανική χώρα.

Ο Νεοζηλανδός από την πλευρά του υποστήριξε ότι «επέλεξα τη λευκή ψήφο, καθώς βρισκόμουν κάτω από απίστευτη πίεση. Δεχόμουν απειλητικά τηλεφωνήματα και προτάσεις δωροδοκίας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ένα σπορ, είναι μία πολιτική αρένα»... Ομως, τ' «αντιαθλητικά μαρκαρίσματα» δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν φήμες για επιστολές προς τα μέλη της επιτροπής της FIFA, που υπόσχονταν δώρα σε περίπτωση που προτιμούσαν τη γερμανική υποψηφιότητα. Τουλάχιστον δέκα παράγοντες της 24μελούς Επιτροπής βρήκαν κάτω από την πόρτα του δωματίου τους τέτοιες επιστολές, ανέφεραν τα ΜΜΕ που αποκάλυψαν το θέμα, όμως υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ισχυρίζονται ότι «δεν έμοιαζαν αυθεντικές».

Ο Τύπος της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιεί... σκληρούς τίτλους, όπως «Ληστεία μέρα μεσημέρι» και «η Ευρώπη θα πρέπει να ντρέπεται για το παρασκήνιο της ψηφοφορίας», ενώ η ΦΙΦΑ δημιούργησε επιτροπή διερεύνησης. Πέρα όμως από τις «λεπτομέρειες» η ουσία δεν αλλάζει. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει υποχείριο οικονομικών και πολιτικών κύκλων. Στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης» και της «νέας τάξης πραγμάτων» διαμόρφωσε... νέο χαρακτήρα και άλλαξε τις προτεραιότητές του. Και ως μέσο επικράτησης αντικρουομένων συμφερόντων παίζει σε «σκοτεινά σοκάκια» με μεθόδους μαφίας....

  • Ιδιαίτερα απογοητευμένοι εμφανίζονται και οι Αγγλοι καθώς η υποψηφιότητά τους δεν κατάφερε να περάσει ούτε την πρώτη ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ κατηγόρησε τους χούλιγκαν ότι είναι η βασικότερη αιτία που η «γηραιά Αλβιόνα» έχασε τη διοργάνωση.
ΑΕΚ
«Επιστροφή στο... μέλλον»

Ο Κωστής ξαναφοράει τα κιτρινόμαυρα ελπίζοντας σε νέα καριέρα

«Γυρίζω από τη νύχτα...». Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι ταιριάζει απόλυτα στον Χρήστο Κωστή, που μετά από μακροχρόνια αγωνιστική απραξία και περιπλάνηση σε διάφορα μέρη και ομάδες, επιστρέφει στη Ν. Φιλαδέλφεια. Υστερα από πολλές περιπέτειες, θα φορέσει ξανά τη φανέλα της ΑΕΚ και θα δώσει το «παρών» στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας, στις 10 του Ιούλη.

Το γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Παθιακάκης σε δείπνο γνωριμίας που παρέθεσε (και όπου αυτός, κάποιοι άλλος ή άλλοι έκριναν πως δεν έπρεπε να προσκληθεί εκπρόσωπος του «Ριζοσπάστη»). «Εχουμε μιλήσει με τον Κωστή. Νομίζω πως αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία. Ο ίδιος αισθάνεται έτοιμος να δουλέψει για να γυρίσει πάλι στα γήπεδα. Ελάτε στη θέση του. Γι' αυτόν το ποδόσφαιρο σταμάτησε στα είκοσι πέντε. Δεν πρόκειται για "ψυχικό". Ο Κωστής ανήκει στην οικογένεια της ΑΕΚ. Εάν σε κάποια ομάδα καταφέρει να παίξει πάλι ποδόσφαιρο, αυτή είναι μόνο η ΑΕΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο «κιτρινόμαυρος» τεχνικός.

Να θυμίσουμε εδώ πως ο Κωστής τραυματίστηκε πριν περίπου 3 χρόνια στον αγώνα με τη Στουρμ Γκρατς. Κάταγμα κνήμης και περόνης ήταν η διάγνωση και ο διεθνής επιθετικός υποβλήθηκε δύο φορές σ' επέμβαση. Συμφώνησε να παίξει στην Αντερλεχτ, δεν τα κατάφερε και αναζήτησε άλλη ομάδα στην Ευρώπη και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι το νέο ξεκίνημα θα γίνει από κει που σταμάτησε η αγωνιστική του δράση.

Εν τω μεταξύ μόνο οι υπογραφές μένουν για να ολοκληρωθεί από την ΑΕΚ η απόκτηση του Ντέγιαν Ντόντσεφ. Πρόκειται για τον 25χρονο κεντρικό αμυντικό της Σπάρτακ Βάρνα που ο Γιάννης Παθιακάκης είχε παρακολουθήσει στο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Βουλγαρίας με τη Λευκορωσία. Οπως όλα δείχνουν, θ' αποκτηθεί ως πιο φτηνός αφού, μετά την απόκτηση Τσάρτα, δεν υπάρχουν τ' απαραίτητα χρήματα για τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Σάντος.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Υπερατλαντικά σενάρια

Τελικά από ό,τι φαίνεται οι Αμερικανοί δεν ξεχνάνε εύκολα τον Ιακωβο Τσακαλίδη. Μάλιστα, έφτασαν σε σημείο να δημοσιεύουν σενάρια που θυμίζουν... φιλμ νουάρ. Αρθρο της «Αριζόνα Ριπάμπλικ» επιχειρεί τη... συρραφή συγκεκριμένων συμπτώσεων προκειμένου να αποδείξει ή τουλάχιστον να παραθέσει ενδείξεις συμφωνίας των Σανς με την ΑΕΚ πριν τη διεξαγωγή του ντραφτ. Στο δημοσίευμα γίνεται σαφής λόγος για συμφωνία των δύο ομάδων πριν την επιλογή με στόχο να μην αποτελέσει υψηλότερο πικ στον πρώτο γύρο ο Ιάκωβος Τσακαλίδης. Στην ΑΕΚ επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε αλλά... ανεπισήμως δηλώνουν «άγνοια». Αλλωστε όπως και να έχει το ζήτημα, για την ΑΕΚ αποτελεί ιδεατή λύση η παραμονή του Τσακαλίδη για ακόμη δύο χρόνια πριν μετακομίσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού...

Η μεταγραφολογία καλά κρατεί στον Παναθηναϊκό. Κάτι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Θανάση Γιαννακόπουλου, κάτι ότι μέχρι στιγμής τηρείται «σιγήν ιχθύος», αποτέλεσμα το ένα όνομα να διαδέχεται το άλλο, αλλά ουσιαστικά κανένα δεν επιβεβαιώνεται από τους «πράσινους». Η περίπτωση Κούκοτς φαντάζει απίθανη, καθώς ο Κροάτης παίκτης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το ΝΒΑ. Οσον αφορά στην περίπτωση του Ντέτλεφ Σρεμπφ, ο 38χρονος φόργουορντ έχει άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο. Εκείνος που δεν έχει δεσμεύσεις με ομάδα του ΝΒΑ είναι ο Ρικ Σμιτς. Ο 38χρονος Ολλανδός σέντερ αρχικά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση αλλά δεν αποκλείεται ενδεχόμενη πρόταση του Παναθηναϊκού να τον δελεάσει.

Διακαή πόθο του νέου τεχνικού του Αρη, Ντράγκαν Σάκοτα, αποτελεί ο Αριαν Κόμαζετς, αλλά η οικονομική ασυμφωνία ανάμεσα στον πάλαι ποτέ Αυτοκράτορα και τη διοίκηση της Ζαντάρ, κρατούν τον παίκτη μακριά από τη Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής. Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε άλλα τέσσερα μέτωπα, αυτά των Τζέιμς Φόρεστ, Τανόκα Μπερντ, Ντέρικ Αλστον και του Ιταλού Ντάντε Καλάμπρια, ενώ πιο κοντά από όλους τους προαναφερθέντες φαίνεται να είναι ο Νίκος Μπουντούρης.

Κουβανός ο Μαραντόνα

Συμπατριώτης του Φιντέλ Κάστρο θα 'ναι σε λίγες βδομάδες ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα! Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μπουένος Αϊρες, ο Αργεντίνος αποκάλυψε ότι δέχτηκε με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση που του έγινε να πάρει την κουβανική υπηκοότητα. «Μου προσέφεραν την υπηκοότητα και τη δέχτηκα. Αγαπώ το λαό της Κούβας και νομίζω ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Την περίοδο αυτή ψάχνω ένα σπίτι, κάπως απομακρυσμένο, για να μπορώ να ηρεμήσω. Εννοείται ότι δεν ξεχνώ ποτέ την Αργεντινή, απλώς τώρα θα έχω διπλή υπηκοότητα» είπε ο 39χρονος «Ντιεγκίτο», θαυμαστής και προσωπικός φίλος του Φιντέλ Κάστρο.

ΕΠΟ
Επανέρχεται η Τουρκία

«Ζεστά» έχει πάρει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας (ΠΟΤ) την πρότασή της για συνδιοργάνωση με την Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2008. Χτες ο πρόεδρος της ΠΟΤ, Χαλούκ Ουλουσόι, έστειλε έγγραφο στον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Αλεξανδρίδη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σας έχουμε προτείνει να φιλοξενήσουμε από κοινού το "EURO 2008" και θα θέλαμε να καλέσουμε εσάς, τον γ.γ. (Β. Γκαγκάτση) και τον Θ. Θεοδωρίδη (υπεύθυνο διεθνών σχέσεων) να διαπραγματευτούμε και να εξετάσουμε τεχνικά θέματα σχετικά με τη διοργάνωση και διεθνή θέματα. Προτείνουμε να οργανώσουμε αυτή τη συνάντηση μεταξύ 17 - 19 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη. Θα θέλαμε να σκεφτείτε την πρότασή μας και να μας γνωρίσετε την απόφασή σας όταν σας εξυπηρετεί». Από την πλευρά της η ΕΠΟ απέστειλε σχετικό με την πρόταση της ΠΟΤ έγγραφο στον υπουργό Εξωτερικών, στον υπουργό και υφυπουργό Πολιτισμού, με το οποίο ζητούνται εκ νέου οι απόψεις τους επί του θέματος.

KOΛΥΜΒΗΣΗ

Αν και έκανε πολύ καλή εμφάνιση, ο Γιάννης Κοκκώδης δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά στα 200μ. ύπτιο, αφού έμεινε στην 18η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης, που διεξάγεται στο Ελσίνκι. Το «δελφίνι» του Παλαιού Φαλήρου, έφτασε πολύ κοντά στην κατάρριψη ενός «στοιχειωμένου» ρεκόρ, καθώς κάλυψε την απόσταση σε 2.04.27, ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 2.04.26 και το έχει από τις 20 Αυγούστου 1987 ο Χαράλαμπος Παπανικολάου. Στο μεταξύ, εκτός ημιτελικών έμεινε και η Ελεονόρα Μάρκου στα 200μ. ελεύθερο, καθώς με χρόνο 2.06.27 κατατάχτηκε 26η στα προκριματικά.

ΣΤΙΒΟΣ
Σημαντικό τεστ

Ενα από τα πιο σημαντικά τεστ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο οι Ελληνες πρωταθλητές/τριες αφού διεξάγεται στο ΟΑΚΑ το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών. Στους αγώνες έχουν δηλώσει συμμετοχή 550 αθλητές και 483 αθλήτριες από 150 συλλόγους και ανάμεσά τους είναι και οι περισσότεροι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες της χώρα μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων λόγω τραυματισμών (Βασδέκη, Τσιαμήτα, Παπαδιάς). Το γεγονός ότι οι αγώνες αποτελούν κριτήριο για τη συγκρότηση των Εθνικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στη Σουπρολίγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (15-16 του Ιούλη) αναμένεται να κάνει μεγάλο το συναγωνισμό. Αλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί αθλητές, εκτός από τους 50 που το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, θα επιδιώξουν να πιάσουν και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τις συμμετοχές των ανδρών ξεχωρίζουν αυτές των Παυλακάκη, Κεντέρη, Γκατσιούδη, Κουκοδήμου, ενώ στις γυναίκες αυτές των Θάνου, Κόφφα, Γκουντενούδη, Ξάνθου, Τζελίλη, Ουζούνη, Τσιλιγκίρη κλπ. Το πρόγραμμα των αγώνων και τις δυο ημέρες αρχίζει στις 08.00 το πρωί με τα προκριματικά, ενώ σήμερα το απόγευμα οι τελικοί θα αρχίσουν στις 18.45 και αύριο στις 18.30.

Ο Λουίς Φαν Γκάαλ είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας. Αντικατέστησε στην τεχνική ηγεσία των «Οράνιε» τον Φρανκ Ράινκαρντ, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από τον αποκλεισμό των Ολλανδών από την Ιταλία στα ημιτελικά του EURO 2000. Ο 48χρονος προπονητής υπέγραψε χτες διετές συμβόλαιο με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ολλανδίας και θα καθίσει στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της χώρας του τουλάχιστον έως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ