Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006
Διοργάνωση παρασκηνίου

Καταγγελίες ότι πολιτικές και οικονομικές ίντριγκες διαμόρφωσαν την απόφαση της ΦΙΦΑ

Τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και το ποιον των ανθρώπων που χειρίζονται τις τύχες του ποδοσφαίρου, μετέτρεψαν το άθλημα σ' ένα εργαλείο που «απλώς» εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Και βέβαια κάθε σκέψη για όριο ή αρχές φαντάζει φαιδρή και ουτοπική στα δικά τους γήπεδα. Ο «βασιλιάς των σπορ» από ψυχαγωγία και διασκέδαση έχει καταντήσει πιόνι της άρχουσας τάξης. Η ομορφιά του και η ηθική του θυσιάστηκαν στο βωμό των κάθε είδους συμφερόντων της. Τελευταίο τρανό παράδειγμα το παρασκήνιο που έστειλε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία αντί του φαβορί που ήταν η Ν. Αφρική.

Στο επίκεντρο του κυκλώνα βρέθηκε ο Νεοζηλανδός παράγοντας Τσάρλι Ντέμπσεϊ, ο οποίος, ως εκπρόσωπος της Ωκεανίας, ψήφισε λευκό και έτσι η Γερμανία πήρε τη διοργάνωση με ένα ψήφο διαφορά (12 έναντι 11 και ένα λευκό). Ο 78χρονος «είχε σαφείς οδηγίες: να ψηφίσει Αγγλία και, αν αυτή δεν προχωρούσε στις επόμενες ψηφοφορίες, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Νοτίου Αφρικής» σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αθλητισμού της Νέας Ζηλανδίας Τρέβορ Μάλαρντ. Ωστόσο, ο Ντέμπσεϊ ακολούθησε τη... δική του στρατηγική. Στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία προτίμησε τη λευκή ψήφο, ενώ, αν ακολουθούσε τις εντολές που είχε, η Γερμανία και η Νότιος Αφρική θα ισοβαθμούσαν (12-12). Τότε θα μετρούσε διπλή η ψήφος του προέδρου της FIFA Γιόζεπ Μπλάτερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοιχτά την αφρικανική χώρα.

Ο Νεοζηλανδός από την πλευρά του υποστήριξε ότι «επέλεξα τη λευκή ψήφο, καθώς βρισκόμουν κάτω από απίστευτη πίεση. Δεχόμουν απειλητικά τηλεφωνήματα και προτάσεις δωροδοκίας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ένα σπορ, είναι μία πολιτική αρένα»... Ομως, τ' «αντιαθλητικά μαρκαρίσματα» δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν φήμες για επιστολές προς τα μέλη της επιτροπής της FIFA, που υπόσχονταν δώρα σε περίπτωση που προτιμούσαν τη γερμανική υποψηφιότητα. Τουλάχιστον δέκα παράγοντες της 24μελούς Επιτροπής βρήκαν κάτω από την πόρτα του δωματίου τους τέτοιες επιστολές, ανέφεραν τα ΜΜΕ που αποκάλυψαν το θέμα, όμως υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ισχυρίζονται ότι «δεν έμοιαζαν αυθεντικές».

Ο Τύπος της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιεί... σκληρούς τίτλους, όπως «Ληστεία μέρα μεσημέρι» και «η Ευρώπη θα πρέπει να ντρέπεται για το παρασκήνιο της ψηφοφορίας», ενώ η ΦΙΦΑ δημιούργησε επιτροπή διερεύνησης. Πέρα όμως από τις «λεπτομέρειες» η ουσία δεν αλλάζει. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει υποχείριο οικονομικών και πολιτικών κύκλων. Στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης» και της «νέας τάξης πραγμάτων» διαμόρφωσε... νέο χαρακτήρα και άλλαξε τις προτεραιότητές του. Και ως μέσο επικράτησης αντικρουομένων συμφερόντων παίζει σε «σκοτεινά σοκάκια» με μεθόδους μαφίας....

  • Ιδιαίτερα απογοητευμένοι εμφανίζονται και οι Αγγλοι καθώς η υποψηφιότητά τους δεν κατάφερε να περάσει ούτε την πρώτη ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ κατηγόρησε τους χούλιγκαν ότι είναι η βασικότερη αιτία που η «γηραιά Αλβιόνα» έχασε τη διοργάνωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ