ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι στο επίκεντρο η «αμερικανική διαμεσολάβηση»

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ
Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ
ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε ενίσχυση του ρόλου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δίνοντάς του «προσχήματα και ανάσες» προχώρησαν, χτες, ουσιαστικά οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, διαιωνίζοντας μια, καταστροφική όπως έχει αποδειχτεί όλα τα τελευταία χρόνια, στάση. Οπως ανακοινώθηκε αποδέχτηκαν την αμερικανική πρόταση για επανέναρξη έμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με το ρόλο του διαύλου να αποδίδεται στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ.

Επέλεξαν, όμως, να «επιδείξουν και πυγμή»: Θέτουν ως όριο για την επίτευξη κάποιου αποτελέσματος το τετράμηνο. Συμπλήρωσαν ότι τον Ιούλιο θα ξανασυνεδριάσουν για να εξετάσουν την κατάσταση και αν κρίνουν ότι υπάρχει αδιέξοδο θα ζητήσουν αποφάσεις και δράσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Συνεχίζοντας, δε, την «επίδειξη πυγμής» υποστήριξαν ότι συναινούν στη φόρμουλα των έμμεσων διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εκ των προτέρων αναφορές σε συγκεκριμένα φλέγοντα ζητήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας και ότι η αμερικανική πλευρά θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Κατέληξαν, δε, ότι δεν πιστεύουν πως το Ισραήλ «έχει πρόθεση διαλόγου».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι «θ' ακολουθήσει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου» και εναπόκειται στην κεντρική επιτροπή της ΟΑΠ να συνεδριάσει, το Σαββατοκύριακο, για να δώσει την τελική έγκριση. Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν «περιμένει απαραίτητα κάτι το ιδιαίτερο από την όλη διαδικασία, καθώς θεωρεί ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει καμία πρόθεση ειλικρινούς διαλόγου. Εντούτοις, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις είναι ευκαιρία για ν' αποκαλυφθούν οι πραγματικές ισραηλινές προθέσεις». Αντίθετα, ικανοποίηση εξέφρασε η ισραηλινή ηγεσία, τονίζοντας ότι η ίδια επιμένει εδώ και καιρό για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη, με αφορμή την ένταξη δύο θρησκευτικών τόπων, που διεκδικούνται από την εβραϊκή και τη μουσουλμανική θρησκεία, σε λίστα μνημείων της «ισραηλινής παράδοσης», κίνηση που η παλαιστινιακή πλευρά χαρακτήρισε «περαιτέρω προσάρτηση εδαφών, αλλά και παραδόσεων». Χτες, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινού στρατού στην περιοχή Μπέιτ Τζάλα, έξω από τη Βηθλεέμ, με αφορμή το ξερίζωμα εκατοντάδων ελαιοδέντρων από τα χωράφια 35 οικογενειών, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του διαχωριστικού τείχους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανοιξιάτικη Εκκαθάριση»

ΠΕΣΑΒΑΡ, ΛΑΧΩΡΗ.--

Κλιμάκωση των επιχειρήσεων και αναζωπύρωση των συγκρούσεων παρατηρείται στο Πακιστάν, μετά και την υλοποίηση των απαιτήσεων των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που ζητούσαν την άμεση «εκκαθάριση» των περιοχών των φυλών από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, με οποιοδήποτε κόστος και μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει κύματα χιλιάδων προσφύγων. Χτες ο πακιστανικός κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε μάχες που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της βδομάδας «κατάφερε να σκοτώσει 38 αντάρτες», στις επιχειρήσεις με το κωδικό όνομα «ανοιξιάτικη εκκαθάριση». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της ταυτότητας των νεκρών από ανεξάρτητες πηγές, με πάντα πιθανό το ενδεχόμενο ο στρατός να έχει «βαφτίσει» - όπως και στο παρελθόν - Ταλιμπάν, αμάχους προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις.

Στο Αφγανιστάν οι επιχειρήσεις στη Χελμάντ συνεχίζονται και προετοιμάζεται η επέμβαση στην Κανταχάρ από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό. Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εμφανίστηκε χτες να κατακρίνει την κυβέρνηση που στηρίζουν οι κατοχικές δυνάμεις για την απόφασή της να απαγορεύσει την ζωντανή κάλυψη των επιθέσεων των Ταλιμπάν και να βάλει φραγμούς στην «ελευθερία του Τύπου», τη στιγμή που οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση έχουν στην ουσία τον απόλυτο έλεγχο στη ροή των πληροφοριών και την ενημέρωση, τόσο για τις επιθέσεις των ανταρτών, όσο και για τις δεκάδες απώλειες αμάχων σε δικά τους χτυπήματα που δε δημοσιοποιούνται ποτέ...

ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις λίγο πριν από τις εκλογές

BAΓΔΑΤΗ.--

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών, μια τριπλή βομβιστική επίθεση ήρθε να υπενθυμίσει με ιδιαίτερα αιματηρό τρόπο ότι η κατοχή και η βία παραμένουν σταθερές στην καθημερινότητα της χώρας. Πεδίο του λουτρού αίματος έγινε η Μπαακούμπα, στο βόρειο Ιράκ, όπου ακόμη και σήμερα παρατηρείται δραστηριότητα ισλαμιστικών παραφυάδων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αλ Κάιντα» ενώ ο αμερικανικός κατοχικός στρατός συνεχίζει να πραγματοποιεί, σε συνεργασία με τον ιρακινό, επιχειρήσεις στην περιοχή.

Τρεις καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν, με διαφορά λίγης ώρας, σ' ένα αστυνομικό τμήμα, σ' ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου και στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 33 άτομα (αρκετά από τα οποία αστυνομικοί) και τραυματίζοντας περισσότερα από 50. Αναμφιβόλως, το πλέον «ύποπτο» πλήγμα ήταν αυτό στο νοσοκομείο. Ιρακινά ΜΜΕ εκτιμούσαν ότι όποιος και αν είναι ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων, που, κατά κύριο λόγο, αποδίδονται στην «αλ Κάιντα», στόχος του ήταν να τρομοκρατήσει τον ιρακινό λαό, προκειμένου να μη συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

ΣΟΥΔΑΝ - ΗΠΑ
«Ανησυχούν» οι ΗΠΑ για «συγκρούσεις» στο Νταρφούρ

XAΡΤΟΥΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού αρνήθηκε χτες τις κατηγορίες πως δυνάμεις του στο Τζέμπελ Μάρα του νότιου Νταρφούρ συγκρούονται με φράξια της ανταρτικής οργάνωσης SLΑ. «Οι στρατιώτες βρίσκονται εκεί για να επιβάλουν την τάξη και όχι για να συγκρούονται με τους αντάρτες της φράξιας του Αμπντέλ Ουαχιντ Νουρ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού Αλ Σαουάρμι Κχάλεντ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος οργανώσεων του ΟΗΕ στην περιοχή αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες πληροφορίες ΜΜΕ ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες νεκροί άμαχοι απ' τις συγκρούσεις στρατιωτών - ανταρτών στο Τζέμπελ Μάρα, λέγοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πάντως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε χτες επιφυλάξεις και «σοβαρές ανησυχίες» για τις διαψεύσεις του σουδανικού στρατού, καλώντας «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιτρέψουν την εκεί πρόσβαση σε κλιμάκιο αξιωματούχων της κοινής αποστολής ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση.

Το ίδιο 24ωρο, στο Νότιο Σουδάν, και τα 17 πολιτικά κόμματα της περιοχής υπέγραψαν συμφωνία κώδικα προεκλογικής και εκλογικής συμπεριφοράς ενόψει των πρώτων πολυκομματικών, δημοκρατικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί τον ερχόμενο Απρίλη.

ΙΝΔΙΑ
Διαδηλώσεις για τις αυξήσεις τιμών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε πυρετό κινητοποιήσεων ζει η Ινδία λόγω των συνεχώς αυξανόμενων τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που έχουν σαν αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού να βυθίζονται στη φτώχεια αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού στο 17,95% είχαν σαν αποτέλεσμα να διακοπούν, προσωρινά, οι εργασίες ψήφισης του νέου προϋπολογισμού της χώρας στο Κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία. Χαρακτηριστική της αύξησης του κόστους ζωής στην Ινδία, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει τη φορολογία στο πετρέλαιο από 5 έως 20% κάτι που θα παρασύρει και όλες τις υπόλοιπες τιμές.

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την προσπάθεια επιβολής νέων φόρων στο πετρέλαιο από την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στο λαό και αδιαφορία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Προειδοποιήσεις» για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος εξέφρασε πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την είδηση να χάνεται στο θόρυβο για τις συλλήψεις των στρατιωτικών αξιωματούχων και την υπόθεση Εργκένεγκον, με τις συνωμοσίες ανατροπής της κυβέρνησης. Χτες ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Χασίμ Κιλίτς, κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να επιδιώξει τη συναίνεση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να μην «προκαλέσει νέο κύμα έντασης στη χώρα» και ιδιαίτερα «στους κύκλους που υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος».

Θυμίζουμε ότι η δικαστική εξουσία, στην Τουρκία που πρόσκειται στο στρατό, είχε επιχειρήσει να θέσει εκτός νόμο το κυβερνών κόμμα και οι «παραινέσεις» του Χ. Κιλίτς - που αναγνωρίζει την «ανάγκη της συνταγματικής μεταρρύθμισης» - μάλλον με προειδοποιήσεις μοιάζουν απαιτώντας από το Ρ. Ερντογάν να μην ακολουθεί «απολυταρχική τακτική». Μέχρι στιγμής, πάντως, η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα σχέδια για τη συνταγματική αναθεώρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ