ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξεκάθαρο στίγμα υπέρ των μέτρων

Η διαφωνία με το νομοσχέδιο επί της αρχής ήταν στάχτη στα μάτια για την αποδοχή του συνόλου σχεδόν των άρθρων του

Η συναίνεση της ΝΔ στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ έχει ταξική βάση. Ταξική ήταν και η απάντηση που δόθηκε χτες στο μαύρο μέτωπο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Η συναίνεση της ΝΔ στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ έχει ταξική βάση. Ταξική ήταν και η απάντηση που δόθηκε χτες στο μαύρο μέτωπο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Ξεκάθαρο στίγμα στήριξης των αντιλαϊκών μέτρων έδωσε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβάλλοντας ένα «εναλλακτικό» σχέδιο ενίσχυσης των δημοσιονομικών εσόδων με σαφή αντιλαϊκά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Μανώλης Κεφαλογιάννης φρόντισε να διευκρινίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει μόλις δυο από τα άρθρα (1 και 3) του νομοσχεδίου, δίνοντας το «πράσινο φως» για την ολοσχερή εφαρμογή του.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε τοποθετούμενος για το νομοσχέδιο ότι η κυβέρνηση «αν τα μέτρα τα είχε πάρει νωρίτερα θα ήταν πιο ήπια και λιγότερο επώδυνα». Παραθέτοντας τις προτάσεις του κόμματός του, σημείωσε πως «προτείνουμε περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνοβιομηχανοποιημένα προϊόντα, στην αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά, μεγαλύτερη φορολόγηση των ειδών πολυτελείας, των πραγματικών ειδών πολυτελείας, ενίσχυση των μη φορολογικών εσόδων μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους, με περαιτέρω περικοπή της σπατάλης».

Επίσης ζήτησε νέο «πακέτο» ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι «προτείνουμε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη, μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό», προσθέτοντας πως «τους δύο τομείς, όπου έχουμε εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η κυβέρνηση τους ξέχασε ή τους υπονόμευσε». Ο Χ. Σταικούρας κατέληξε λέγοντας ότι «οι οικονομίες που προτείνουμε εμείς είναι ίσες περίπου με τις περικοπές που απορρίπτουμε, αλλά οι δικές μας προτάσεις δεν δημιουργούν ασφυξία».

ΛΑ.Ο.Σ.
Καθρέφτης του συστήματος που υπηρετεί

«Τρεισήμισι χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν εδώ για να διαδηλώσουν για τα σκληρά, και πράγματι, βάναυσα εν πολλοίς μέτρα και εκατόν πενήντα χιλιάδες πήγαν να αγοράσουνε το DVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου!».

Με φράσεις σαν αυτή επιχείρησε να απαξιώσει τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ενώ το κόμμα του ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στηρίζοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «πατριωτικού» χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων. Ο λόγος του δεν είναι ενδεικτικός μόνο του λαϊκισμού του κόμματός του, αλλά και του επιπέδου της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, την οποία υπερασπίζεται το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης, «δύο τρόπους έχεις σήμερα να συμπεριφερθείς. Ο ένας είναι να υπονομεύσεις και να ναρκοθετήσεις την προσπάθεια που κάνει ο Παπανδρέου. Αυτός είναι σήμερα που καλείται να πάει να δώσει μία μάχη. Μάχη πάει να δώσει επάνω. Δεν πάει να παίξει μπιρίμπα με την Μέρκελ. Λοιπόν, τον παίχτη που στέλνω να αντιμετωπίσει τα πράγματα για την Ελλάδα τον θέλω ενδυναμωμένο ή τον θέλω γυμνό; Αυτή είναι η ουσία».

Παράλληλα, ο εισηγητής του κόμματος, Μ. Βορίδης, δήλωσε ότι «θα στηρίξουμε, το λέω σε γενική κατεύθυνση, τα μέτρα περιορισμού του κόστους του δημοσίου πλην της μειώσεως κατά 30% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επαχθές και θα μπορούσε με αναπτυξιακές και άλλες πολιτικές να αποφευχθεί».

ΣΥΡΙΖΑ
Καταλογίζει ερασιτεχνισμό στο ΠΑΣΟΚ

Σε αποπροσανατολιστική και άσφαιρη κριτική της ουσίας των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων, «εξαγνίζοντας» το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδόθηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε για την τακτική του ΠΑΣΟΚ, «ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον και εσείς επιλέγετε να ταυτιστείτε με την Ευρώπη των κερδοσκόπων ενάντια στην Ευρώπη των εργαζομένων. Δεν κάνατε καμία συμμαχία». Υποστήριξε ακόμα ότι «η αριστερά, όμως, δείχνει έναν άλλο δρόμο μιας άλλης ευρωπαϊκής προοπτικής, μιας Ευρώπης που θέλει άλλα θεμέλια, γιατί αυτό το μοντέλο έχει καταρρεύσει παταγωδώς. Και παίρνουμε και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Α. Τσίπρας, ισχυρίστηκε παράλληλα, «αποδειχθήκατε απολύτως ερασιτέχνες για να διαχειριστείτε τις τύχες της χώρας και να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων» σημειώνοντας «πέσατε στην παγίδα που εσείς δημιουργήσατε για μικροκομματικά οφέλη, για να τα χρεώσετε στους προηγούμενους και για να δικαιολογήσετε την αδυναμία σας να εκπληρώσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις».

Ηθελαν να παίξουν τις κουμπάρες

«Η εικόνα που έχει σήμερα η Βουλή είναι μια εικόνα κωμωδίας. Μια Βουλή που συζητάει μέσα σε μια διαδικασία εξπρές τα σκληρότερα μέτρα (...) και ευθύνη γι' αυτή την εικόνα, έχουν τα τρία κόμματα που επικρότησαν αυτή τη διαδικασία αλλά απ' ό,τι φαίνεται βρίσκουν και διευκόλυνση στην απόφαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος να μην κάνει δύσκολη τη ζωή των κυβερνητικών βουλευτών (...) Σας δίνει τη δυνατότητα να περάσετε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο, διότι θα λέτε δεν ήμουν εγώ εκεί, δεν τα ψήφισα εγώ, διά βοής. Αλλά να ξέρετε βεβαίως δεν σας δίνει αυτή τη δυνατότητα γιατί θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Επειδή κάναμε εμείς την πρόταση. Εκεί έχουμε φθάσει!».

Αυτά είπε χτες απ' το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, επειδή το ΚΚΕ δε συνέδραμε την προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση του «γλυκού νερού» και για να «θολώσει» τα σοσιαλδημοκρατικά «νερά», όπου συμπλέει με το ΠΑΣΟΚ. «Ξεγυμνώνεται» ο οπορτουνισμός κάθε που επιχειρεί να φορτώσει στο ΚΚΕ τη δική του αντικειμενική αδυναμία να αντιπαρατεθεί στρατηγικά με το ΠΑΣΟΚ. Εκτίθεται όταν το ΚΚΕ τους χαλάει τη κολεγιά, όταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παίξει τις «κουμπάρες» με την κυβέρνηση για να της δώσει άλλοθι και να τραβήξει τη συζήτηση σε γήπεδα ανώδυνα για την κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα εξέθετε τους βουλευτές εκείνους του ΠΑΣΟΚ που ενδεχόμενα δε θα ψήφιζαν κάποιο από τα μέτρα και έτσι θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πρώτον, κανένας από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν άφησε ποτέ και πουθενά την παραμικρή υπόνοια ότι θα καταψηφίσει κάποιο από τα μέτρα. Δεύτερον, ακόμα και αν βρίσκονταν κάποιος να ψηφίσει κατά, τι θα σήμαινε αυτό; Οτι υπάρχουν και καλοί βουλευτές σε μια κακή κυβέρνηση; Οτι αυτοί οι καλοί βουλευτές ενδεχόμενα και να αλλάξουν το ΠΑΣΟΚ; Μα τις ίδιες ακριβώς διαρροές περί καλών και κακών βουλευτών προσπαθεί να περάσει συνειδητά στον Τύπο και το ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνεδρίαση κάθε κομματικού ή κυβερνητικού οργάνου, για να αποπροσανατολίζει το λαό και να του δημιουργεί αυταπάτες ότι δήθεν η στρατηγική του δεν είναι ενιαία και υπάρχει φιλολαϊκή δικλείδα ελέγχου στο εσωτερικό του.

Το ίδιο φαίνεται πως επεδίωκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του. Ακόμα παραπέρα, ήθελε η συζήτηση να γίνει για το αν ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 2% ή κατά 1,99%. Γιατί τέτοιου τύπου «αντιρρήσεις» έχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα, θεωρώντας δεδομένη την αναγκαιότητά τους από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, δε νομιμοποίησε μια τέτοια βολική για την κυβέρνηση συζήτηση. Αυτό που είπε με σαφήνεια είναι ότι τελείωσαν οι εποχές του «ναι μεν αλλά». Οποιος διαφωνεί με τα μέτρα, βγαίνει από το κοινοβούλιο και πάει στις εργατικές συγκεντρώσεις. Μια τέτοια θέση απαντά σήμερα στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και όχι οι τακτικισμοί εντυπώσεων στους οποίους καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει τη στρατηγική συγγένειά του με το ΠΑΣΟΚ.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ