Είναι ψέμα. Τα μέτρα είναι αναγκαία για να μπορέσουν οι καπιταλιστές να βγουν από την κρίση αλώβητοι. Τα μέτρα είναι προαποφασισμένα και απαντούν στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της αύξησης της κερδοφορίας του. Είναι στρατηγική του κεφαλαίου. Οπως προαποφασισμένο είναι να χτυπήσουν στο μέλλον ακόμα πιο άγρια το εργατικό λαϊκό εισόδημα, την Κοινωνική Ασφάλιση, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Τα κέρδη του κεφαλαίου - και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης - μαρτυρούν το αντίθετο. Πλούτος υπάρχει και είναι πολύ μεγάλος. Ομως, οι επιχειρηματίες, που έχουν αποθηκευμένα πολλά κεφάλαια και εμπορεύματα, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα μπορούν να επενδυθούν και τα εμπορεύματα να πουληθούν όχι μόνο με το ίδιο κέρδος που είχαν πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση, αλλά και παραπάνω.
Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν. Πράγματι, ο καπιταλισμός δεν μπορεί στη συγκεκριμένη συγκυρία να ικανοποιήσει ούτε τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες. Η σαπίλα, ο παρασιτισμός και τα όριά του που εξαντλούνται, τον κάνουν πιο επιθετικό. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Που έχει ως γνώμονα την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Τα εργοστάσια χωρίς τους εργάτες δεν μπορούν να δουλέψουν. Χωρίς τους βιομήχανους μπορούν. Και μάλιστα σε μια κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, με εργατικό έλεγχο, μπορούν να παράγουν ακόμα περισσότερο κοινωνικό πλούτο και με υψηλή ποιότητα. Να φύγουν λοιπόν οι καπιταλιστές. Να μην είναι ιδιοκτησία τους τα εργοστάσια, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.
Οσοι δίνουν έστω και την παραμικρή σημασία και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτά, είναι από χέρι χαμένοι, όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί. Τα παραμύθια τους ποτέ δεν τελειώνουν. Κάθε φορά που εξαπολύουν μια επίθεση, τα επιτελεία τους έχουν έτοιμα δεκάδες από δαύτα για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να τον αποκοιμίσουν. Σε κρίσιμες ώρες αποφασιστικών αναμετρήσεων, όπως αυτή που διανύουμε, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δίνουν την παραμικρή σημασία. Η δική τους «δουλειά» είναι η οργάνωση της πάλης και η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος για να υπάρξουν κατακτήσεις και καλύτερες μέρες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Τα «νέα μέτρα» που έρχονται το επόμενο διάστημα με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, δεν είναι ένα ακόμα πακέτο, άγριων έστω, μέτρων, όπως αυτό που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση στο όνομα της «διάσωσης της χώρας». Δεν είναι δηλαδή μέτρα που αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων ή την αύξηση των έμμεσων φόρων. Πρόκειται για βαθιές ανατροπές, που θα σαρώσουν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις εναπομείνασες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού. Επί τάπητος έχουν τεθεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η ανασφάλιστη εργασία, το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας κ.ο.κ. Είναι ολοφάνερο ότι δε θα μείνει τίποτα όρθιο από όσα με αίμα και θυσίες κατέκτησαν τους δύο προηγούμενους αιώνες η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για πολλοστή φορά από το Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου δεν άφησε κανένα περιθώριο για αυταπάτες. «Σε αυτό το νέο δρόμο βεβαίως δε μένουμε στα έκτακτα μέτρα. Θα υπάρξει η ανάπτυξη, θα υπάρξουν οι μεγάλες αλλαγές στη Διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύστημα υγείας», έδωσε το στίγμα... Και βέβαια δεν είναι μέτρα «που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες», όπως συνειδητά παραπλανούν τον κόσμο. Είναι μέτρα συναποφασισμένα με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ... Η κλιμάκωση των ταξικών αγώνων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Είναι πατριωτικό - ταξικό καθήκον.
«Αν παρακολουθούσαν (σ.σ. οι Γερμανοί) τους Ελληνες "απόμαχους" να συγκρούονται με τα ΜΑΤ στο Μέγαρο Μαξίμου, δικαιολογημένα θα αναρωτιόνταν: "Τι σόι συνταξιούχοι είναι αυτοί που μπορούν να διασπούν τον κλοιό των 20άρηδων ανδρών; Κι αν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί να μην μπορούν να δουλέψουν - όπως κι εμείς - μέχρι τα 67;"», είχε αναρωτηθεί την περασμένη Παρασκευή ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Π. Μανδραβέλης, αποτυπώνοντας την ωμότητα με την οποία η τάξη που εκπροσωπεί είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους τα σχέδιά της.
Πληρωμένη απάντηση δίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, που σημειώνει: «Ο κ. Μανδραβέλης, αρθρογράφος - δημοσιολόγος κτλ. της "Καθημερινής", όπως εξάλλου και άλλοι αργυρώνητοι στρατευμένοι όμοιοί του, στην υπηρεσία της αστικής τάξης, θερμοί υποστηριχτές των αντεργατικών πολιτικών, πίστεψε ότι βρήκε την ευκαιρία, με αφορμή τη μαχητική αγωνιστική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 3 Μάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, να επιτεθεί από τις θέσεις της ολιγαρχίας του πλούτου. Ο κύριος αυτός εξειδικεύει την πολιτική του κεφαλαίου και τη θέση του περί κόστους γήρανσης... Δηλαδή μετά το πέρας της εργασίας, στον Καιάδα». Και επισημαίνει: «Οι απόμαχοι της δουλειάς στην Ελλάδα δε θα του κάνουν τη χάρη να γίνουν "τα άλογα που τα σκοτώνουν όταν γεράσουν". Γιατί πέραν των άλλων δεν πρέπει να ξεχνάει ότι υπάρχει το ΠΑΜΕ».