ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνία με τον ΣΕΒ για «διαρθρωτικές» ανατροπές

Με τον πρόεδρο των βιομηχάνων συναντήθηκε χτες ο Αντ. Σαμαράς

Απεργοί που διαδήλωσαν την Πέμπτη με το ΠΑΜΕ «στόλισαν» με κόκκινη μπογιά τις πόρτες του ΣΕΒ
Απεργοί που διαδήλωσαν την Πέμπτη με το ΠΑΜΕ «στόλισαν» με κόκκινη μπογιά τις πόρτες του ΣΕΒ
Η επιτάχυνση των «διαρθρωτικών τομών», δηλαδή το σάρωμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, αποτέλεσε το βασικό σημείο συμφωνίας της συνάντησης που είχε χτες η ηγεσία της ΝΔ με το προεδρείο του ΣΕΒ.

«Συμφωνήσαμε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές τομές και μεγάλες αλλαγές προοπτικής», τόνισε εξερχόμενος της συνάντησης ο Δ. Δασκαλόπουλος. Δεν έκρυψε επίσης ότι η πλουτοκρατία στηρίζει με κάθε μέσο την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι τώρα είναι μοναδική ευκαιρία, για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

«Επεσήμανα, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση, με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, καλείται να διαχειρισθεί, προσπαθεί να διαχειρισθεί μια κρίση μεγάλη, που μαίνεται σήμερα», σημείωσε με νόημα και αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση για στήριξή της από τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και τους κοινωνικούς εταίρους: «Γι' αυτό, ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή διακυβέρνηση και δεν υπάρχει ισχυρότερη διακυβέρνηση από την εθνική σύμπνοια από όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

Υπέρ της «ανάγκης» άμεσης υλοποίησης των προαποφασισμένων μέτρων που καθιστούν πιο φτηνή την εργατική δύναμη τάχτηκε από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης, κινδυνολογώντας ασύστολα γύρω από την «καθυστέρηση» εκ μέρους της κυβέρνησης. «Κάθε ημέρα καθυστέρησης στην υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων είναι μια σφαίρα στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας», αποφάνθηκε ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση «να μη χάσει άλλο χρόνο, γιατί είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα».

Η ηγεσία της ΝΔ συστρατεύεται και στο μέτωπο της έντασης της κρατικής καταστολής και της συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων. Με αφορμή τα «επεισόδια» στο κέντρο της Αθήνας, κατά την προχτεσινή απεργία, ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας διαπίστωσε ότι «για ακόμη μία φορά, καταλύθηκε στο κέντρο της Αθήνας η έννομη τάξη» και κάλεσε την κυβέρνηση «να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος του φαινομένου της τυφλής βίας και να εκπληρώσει το καθήκον της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Επικοινωνία Σαμαρά - Μέρκελ

Το «καθήκον» να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ τις θέσεις της ΝΔ για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ανέθεσε στον Α. Σαμαρά η Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του χτες το απόγευμα. Η επικοινωνία, όπως ανακοινώθηκε από τη Ρηγίλλης, έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία αφού ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ «να αξιολογήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας», στη συνέχεια του είπε «κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα γίνει στις 25 Μάρτη στις Βρυξέλλες, να κάνει προς όλους τους αρχηγούς των "αδελφών" κομμάτων του ΕΛΚ αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων της ΝΔ για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση». Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η στάση της ΝΔ χαρακτηρίζεται «από αίσθημα ευθύνης» και καταβάλλει κάθε προσπάθεια «να στηρίξει την ελληνική οικονομία».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Μεγαλύτερη ευελιξία στις αντιλαϊκές προσαρμογές

Κίνδυνοι που σχετίζονται ακόμα και με την εθνική ασφάλεια προκύπτουν από το προωθούμενο νομοθέτημα

Επανακατατέθηκε χτες στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τη σύσταση ειδικών επιτροπών για «θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων».

Βάσει της τροπολογίας, ο πρωθυπουργός, με απόφασή του που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποκτά το δικαίωμα, σε θέματα «κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας» και «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και τηρουμένων των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου»: α) «να αναθέτει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών» και β) «να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων».

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι για τα παραπάνω «πρέπει να είναι ευχερής η αξιοποίηση όλου του εθνικού ή αλλοδαπού επιστημονικού και εν γένει παραγωγικού δυναμικού για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων και την ανάδειξη των πιο ωφέλιμων για την κοινωνία και το κράτος επιλογών».

Η εισηγητική έκθεση, επίσης, αναφέρει ότι «το αντικείμενο των ανωτέρω συμβάσεων περιλαμβάνει ενδεικτικά θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημοσίου βίου».

Δηλαδή ο πρωθυπουργός θα μπορεί να αξιοποιεί φυσικά και νομικά πρόσωπα (επιστήμονες, χρηματοοικονομικά και πιστωτικά ιδρύματα, παράγοντες της αγοράς, εταιρείες κλπ.) όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό για κάθε ζήτημα που ο ίδιος θεωρεί κατεπείγον ή εθνικό, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης (δηλαδή της ισχύουσας νομοθεσίας), έξω από τον έλεγχο της Βουλής και των κομμάτων.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα πως με γραπτή έγκριση του πρωθυπουργού απόρρητες ή εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες μπορούν υποχρεωτικά να παρέχονται στα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα, επιτροπές και ομάδες εργασίας, δηλαδή και σε αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται: «Ολες οι υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στους κατά τα ανωτέρω μελετητές, τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας κάθε πληροφορία και στοιχείο που τους ζητείται. Αν το θέμα χαρακτηρίζεται κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό, η κατά τα ανωτέρω υποχρέωση εξαρτάται από την προηγούμενη γραπτή έγκριση του πρωθυπουργού».

Μέχρι σήμερα, τέτοια θέματα τα χειρίζονται μόνο Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για τη χρήση που κάνουν ελέγχονται από το νόμο. Εύλογα επομένως προκύπτουν τα ερωτήματα: Από ποιους μπορεί να ελεγχθεί ένας ξένος επιστήμονας, πολύ περισσότερο ένας χρηματοπιστωτικός οίκος, μια εταιρεία κ.ο.κ. στους οποίους θα περιέλθουν απόρρητα κρατικά και εμπιστευτικά στοιχεία (ευαίσθητα στρατιωτικά, οικονομικά, δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας καθώς και προσωπικά δεδομένα των πολιτών της); Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για τη χρήση που θα κάνουν όλοι αυτοί, των πληροφοριών που θα περιέλθουν στην κατοχή τους;

Μακριά από την ουσία του ζητήματος, κυβέρνηση και ΝΔ προσπάθησαν να εντάξουν χτες την κατάθεση της τροπολογίας στον άσφαιρο δικομματικό καυγά. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στάθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κατάθεση της τροπολογίας και ο Γ. Πεταλωτής απάντησε ότι η ΝΔ «διαστρεβλώνει την αλήθεια».

ΣΕΒ
Επίθεση στις εργατικές κινητοποιήσεις

Ευθεία και προκλητική επίθεση στις εργατικές κινητοποιήσεις, με φανερή διάθεση να τις συκοφαντήσει και να ενεργοποιήσει αντιδραστικά αντανακλαστικά, επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Δ. Δασκαλόπουλος σχολίασε την προχτεσινή απεργία, λέγοντας: «Δε βλέπουμε απεργούς, πορείες και πανό, που είναι αναμενόμενο. Βλέπουμε φωτιές, σπασμένες τζαμαρίες».

Στην ίδια ακριβώς γραμμή και ο επικεφαλής ΙΟΒΕ, ιδρύματος του ΣΕΒ, Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε ακόμα περισσότερο, ισχυριζόμενος ότι «οι αγορές τιμολογούν τα πάντα, τιμολογούν και τις απεργίες, που σημαίνει ότι δε θα είναι εύκολη η πορεία αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού».

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ καλλιέργησε και αυτός από την πλευρά του το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, δεν το έχουμε αποκλείσει, αλλά θα ήταν ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή τιμή της χώρας αλλά και στο ίδιο το ευρώ, άρα και για μας που βασιζόμαστε στο ευρώ».

Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει συνεστίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52), την Κυριακή 21 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι.

Ορκίστηκε ο Κ. Παπούλιας

Σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής έγινε χτες η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια που αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τα καθήκοντά του. Η τελετή έγινε με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ