Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Μεγαλύτερη ευελιξία στις αντιλαϊκές προσαρμογές

Κίνδυνοι που σχετίζονται ακόμα και με την εθνική ασφάλεια προκύπτουν από το προωθούμενο νομοθέτημα

Επανακατατέθηκε χτες στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τη σύσταση ειδικών επιτροπών για «θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων».

Βάσει της τροπολογίας, ο πρωθυπουργός, με απόφασή του που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποκτά το δικαίωμα, σε θέματα «κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας» και «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και τηρουμένων των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου»: α) «να αναθέτει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών» και β) «να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων».

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι για τα παραπάνω «πρέπει να είναι ευχερής η αξιοποίηση όλου του εθνικού ή αλλοδαπού επιστημονικού και εν γένει παραγωγικού δυναμικού για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων και την ανάδειξη των πιο ωφέλιμων για την κοινωνία και το κράτος επιλογών».

Η εισηγητική έκθεση, επίσης, αναφέρει ότι «το αντικείμενο των ανωτέρω συμβάσεων περιλαμβάνει ενδεικτικά θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημοσίου βίου».

Δηλαδή ο πρωθυπουργός θα μπορεί να αξιοποιεί φυσικά και νομικά πρόσωπα (επιστήμονες, χρηματοοικονομικά και πιστωτικά ιδρύματα, παράγοντες της αγοράς, εταιρείες κλπ.) όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό για κάθε ζήτημα που ο ίδιος θεωρεί κατεπείγον ή εθνικό, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης (δηλαδή της ισχύουσας νομοθεσίας), έξω από τον έλεγχο της Βουλής και των κομμάτων.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα πως με γραπτή έγκριση του πρωθυπουργού απόρρητες ή εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες μπορούν υποχρεωτικά να παρέχονται στα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα, επιτροπές και ομάδες εργασίας, δηλαδή και σε αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται: «Ολες οι υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στους κατά τα ανωτέρω μελετητές, τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας κάθε πληροφορία και στοιχείο που τους ζητείται. Αν το θέμα χαρακτηρίζεται κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό, η κατά τα ανωτέρω υποχρέωση εξαρτάται από την προηγούμενη γραπτή έγκριση του πρωθυπουργού».

Μέχρι σήμερα, τέτοια θέματα τα χειρίζονται μόνο Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για τη χρήση που κάνουν ελέγχονται από το νόμο. Εύλογα επομένως προκύπτουν τα ερωτήματα: Από ποιους μπορεί να ελεγχθεί ένας ξένος επιστήμονας, πολύ περισσότερο ένας χρηματοπιστωτικός οίκος, μια εταιρεία κ.ο.κ. στους οποίους θα περιέλθουν απόρρητα κρατικά και εμπιστευτικά στοιχεία (ευαίσθητα στρατιωτικά, οικονομικά, δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας καθώς και προσωπικά δεδομένα των πολιτών της); Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για τη χρήση που θα κάνουν όλοι αυτοί, των πληροφοριών που θα περιέλθουν στην κατοχή τους;

Μακριά από την ουσία του ζητήματος, κυβέρνηση και ΝΔ προσπάθησαν να εντάξουν χτες την κατάθεση της τροπολογίας στον άσφαιρο δικομματικό καυγά. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στάθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κατάθεση της τροπολογίας και ο Γ. Πεταλωτής απάντησε ότι η ΝΔ «διαστρεβλώνει την αλήθεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομοβροντία τροπολογιών για διευκολύνσεις και «δωράκια» (2018-12-21 00:00:00.0)
Μπαράζ νομοσχεδίων και «βροχή» τροπολογιών για να κλείνουν οι «εκκρεμότητες» των ομίλων (2017-07-28 00:00:00.0)
Αίρεται η αναδάσωση στην Ανθούσα με ...(ν)τροπολογία! (2002-07-13 00:00:00.0)
Τροπολογία για ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ (2001-03-15 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού (1997-12-16 00:00:00.0)
"Πόθεν έσχες" συνέχεια... (1995-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ