Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ομοβροντία τροπολογιών για διευκολύνσεις και «δωράκια»

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τον εκφυλισμό και αποχώρησε

Το μπαράζ (εκπρόθεσμων) τροπολογιών και οι εκφυλιστικές διαδικασίες, προκειμένου να περάσουν στα «μουλωχτά» διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που παρέχουν νέες διευκολύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, κυριάρχησαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο η κυβέρνηση είχε ορίσει να ψηφιστεί ως κατεπείγον, δηλαδή με «fast track» διαδικασίες, τα υπουργεία κατέθεταν τη μία τροπολογία μετά την άλλη.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα, δηλαδή λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, είχαν ήδη μετρηθεί 23 τροπολογίες, ενώ «περίμεναν» και άλλες! Πέρα από το γεγονός ότι οι τροπολογίες ήταν άσχετες με το νομοσχέδιο, όπως και μεταξύ τους, ορισμένες από αυτές ήταν ολόκληρα νομοσχέδια, 80 και 100 σελίδων, που ήταν αδύνατον οι βουλευτές να προλάβουν να μελετήσουν. Επιπρόσθετα, η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν τους επέτρεπε δευτερολογία, δηλαδή δεν είχαν ούτε το δικαίωμα να εκφέρουν γνώμη για το περιεχόμενο των τροπολογιών!

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τον εκφυλισμό και αποχώρησε από τη Βουλή, αρνούμενο να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η βουλευτής και ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ επί του νομοσχεδίου, Δ. Μανωλάκου, με δήλωση στην Ολομέλεια και απαντώντας στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτήν την κατάσταση λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί στη διάσκεψη των προέδρων, επισήμανε: «Στη διάσκεψη των προέδρων δεν συμφωνήσαμε ότι δεχόμαστε τη βροχή των τροπολογιών. Αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για αυτή τη διαδικασία. Και το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει πάνω από 100 τροπολογίες, παραμονές Χριστουγέννων, και αποχωρήσαμε. Μην ανταγωνίζεστε στα κακά μεταξύ σας αντί να τα διορθώνετε.

Αντικειμενικά όταν έρχεται με τη μορφή του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι ο κάθε εισηγητής μιλάει 8' ή το πολύ 10' και 11', με την ανοχή του προεδρείου, όταν εκ των υστέρων έρχονται σωρηδόν τροπολογίες σημαντικές, δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει. Αντικειμενικά φιμώνεται. Δεν έχει δικαίωμα να πει γιατί διαφωνεί, αν και γιατί έχει επιπτώσεις στον κόσμο, ή ακόμα και τη συμφωνία του. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή είναι εκφυλιστική, θα έπρεπε και το προεδρείο να πάρει μέτρα. Το ΚΚΕ δεν θα παραμείνει για να τη συντηρήσει και αποχωρούμε».

Τελικά, μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ αλλά και τις διαμαρτυρίες και άλλων βουλευτών, η συνεδρίαση διακόπηκε, και όπως αποφάσισε το προεδρείο της Ολομέλειας, θα συνεχιστεί σήμερα και αν χρειαστεί και το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ