Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Προτάσεις που κρύβουν τον πραγματικό ρόλο του αστικού Κοινοβουλίου

Οι κορόνες για την ανάγκη «αναβάθμισης του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας» από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, ήταν αυτό που καταγράφηκε στις δύο τελευταίες, χτες και προχτές, συνεδριάσεις της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου συζητήθηκαν τα άρθρα από το 51 έως 86 που αφορούν στη «Βουλή και την Κυβέρνηση».

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Δουζίνας, εμφάνισε τις κυβερνητικές προτάσεις, όπως την κατάθεση νόμου από 100 χιλ. πολίτες, ή «απλή αναλογική» με ...μπόνους 30 εδρών ως «βελτίωση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», ενώ από την πλευρά της ΝΔ ο γενικός της εισηγητής, Κ. Τασούλας, πρότεινε με ζητούμενο την «πολιτική σταθερότητα» ουσιαστικά τη διατήρηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος με κάποιες παραλλαγές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα άρθρα 78 και 79 του Συντάγματος, προτείνοντας τη «συνταγματοποίηση της ισορροπίας μεταξύ εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού», «σταθερό φορολογικό καθεστώς» κ.ά. Αντίστοιχες ήταν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μιλάνε αυτοί που έχουν κάνει «λάστιχο» το δικό τους Σύνταγμα

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, αναδεικνύοντας το μέγεθος της υποκρισίας ανέφερε ότι «έρχεστε και μιλάτε για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, για πρακτικές καλής νομοθέτησης, για λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όταν εσείς οι ίδιοι έχετε καταστήσει κουρελόχαρτο το δικό σας Σύνταγμα κάθε φορά που αυτό δεν υπηρετούσε τις επιδιώξεις σας», προσθέτοντας ότι αποδεικνύεται πως το αστικό Κοινοβούλιο «είναι προορισμένο από τη φύση του, πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο, πότε με την παραβίαση των ίδιων των δικών του κανόνων λειτουργίας, να επιβάλλει τελικά τη θέληση της κυρίαρχης τάξης, αυτών, δηλαδή, που έχουν στα χέρια τους τον παραγόμενο πλούτο».

Οπως ανέφερε, και σήμερα το Σύνταγμα προβλέπει κάποιους υποτυπώδεις περιορισμούς, όπως να μην κατατίθενται διατάξεις ή τροπολογίες άσχετες με το κυρίως αντικείμενο ενός νομοσχεδίου κ.ά., τα οποία ουδέποτε τηρήθηκαν τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και από τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ έφερε ως παράδειγμα και το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επί δύο χρόνια κρατά καταχωνιασμένη την πρόταση νόμου 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία ζητούν την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ακύρωση μιας σειράς αντεργατικών μνημονιακών νόμων.

Ακόμα για το εκλογικό σύστημα σημείωσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στη λογική της «κυβερνησιμότητας» των ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού κάνει λόγο για αναλογικό σύστημα, εφόσον η κατανομή των βουλευτικών εδρών δεν αποκλίνει περισσότερο από 10% από το αντίστοιχο ποσοστό ψήφων που έλαβαν τα κόμματα. «Αρα - τόνισε - το 10%, που είναι 30 έδρες, θα μπορεί να μη μοιράζεται αναλογικά. Θα μπορεί, προφανώς να δίνεται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα».

Για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών ανέφερε πως μπορούσε να υπάρχει μια ειδικού χαρακτήρα εκλογική περιφέρεια από την οποία να εκλέγεται ένας αριθμός βουλευτών από τους ομογενείς, χωρίς όμως αυτό να προσμετράται στο συσχετισμό που διαμορφώνεται μέσω των βουλευτικών εκλογών.

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ που προβλέπουν τη συνταγματική κατοχύρωση ως πάγιου εκλογικού συστήματος της ανόθευτης απλής αναλογικής, την υποχρεωτική συζήτηση δύο φορές τον μήνα προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης, καθιέρωση νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον λαό με δυνατότητα κατάθεσης πρότασης νόμου υπογεγραμμένης από έναν αριθμό που να διευκολύνει την άσκηση του πιο πάνω δικαιώματος, τη δυνατότητα για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και από μικρότερο αριθμό.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, δείχνοντας με τη σειρά του την υποκρισία της κυβέρνησης και των υπολοίπων, αναφέρθηκε στο μπαράζ άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών που κατατίθονταν την ίδια ώρα στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος να μιλάνε για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου» οι πολιτικές δυνάμεις «που παραβίασαν ή έκαναν λάστιχο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Για τις προτάσεις περί ορίου της θητείας των βουλευτών που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «η πρόταση αυτή περικλείει ένα από τα βασικά ιδεολογήματα που διακινήθηκαν για την αιτία της κρίσης, αυτό της λεγόμενης επαγγελματοποίησης της πολιτικής, προκειμένου να αθωωθεί ο μεγάλος ένοχος, να αθωωθεί δηλαδή το ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής παραγωγής», σημειώνοντας πως ανάλογη πρόταση έχει κατατεθεί και από τη Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ