ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Πλήρης έλεγχος της ενημέρωσης από την Ουάσιγκτον

Κλίμα αντιπαράθεσης, παρά συνεννόησης, εκτός των τειχών των συνομιλιών

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές διαδηλώνουν στην Ιερουσαλήμ

Associated Press

Ισραηλινοί φιλειρηνιστές διαδηλώνουν στην Ιερουσαλήμ
ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.-

Με διαβουλεύσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τους συμβούλους του, κεκλεισμένων των θυρών, άρχισε η δεύτερη μέρα της κρίσιμης τριμερούς συνόδου κορυφής ανάμεσα σε Ισραηλινούς, Παλαιστινίους και τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος έχει επιβάλλει απόλυτη μυστικότητα στη ροή των πληροφοριών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα στοιχείο για την πορεία των συνομιλιών. Οι γενικόλογες ενημερώσεις, στις οποίες επιδίδονται οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον, δεν έχουν διόλου «φωτίσει» τα πράγματα.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης συζητούσε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ηταν η δεύτερη, μεταξύ τους, συνάντηση μέσα σε λίγες ώρες ενώ είχε, ήδη, προηγηθεί μια δεύτερη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ. Στο ενδιάμεσο αυτών των «επαναληπτικών» συναντήσεων, οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν για αρκετή ώρα, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το οτιδήποτε για το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Η μοναδική ενημέρωση από το Καμπ Ντέιβιντ προέρχεται από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρντ, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αναλυτικός σχετικά με το εγκάρδιο κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις αλλά απέφυγε επισταμένα να προχωρήσει σε κάποια άλλη αποκάλυψη. Αρκέστηκε, απλώς, να επαναλάβει ότι «υπάρχει απόλυτη επίγνωση της μεγάλης δυσκολίας που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις και την οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας».

Σαφώς θετικά ήταν τα σχόλια του Λόκχαρντ για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να ακυρώσει την πώληση ενός αεροσκάφους, ισραηλινής κατασκευής, τύπου Phalcon, στην Κίνα, πώληση που είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στο Ισραήλ και είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον, μέχρι και σήμερα. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Γκαντί Μπαλτιάνσκι δε δίστασε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είναι παρά μία προσπάθεια να διατηρήσει τις «ιδιαίτερα καλές και στενές σχέσεις» που έχει με τις ΗΠΑ με αφορμή τη σύνοδο με τους Παλαιστινίους, όπου η συμπαράσταση της Ουάσιγκτον κρίνεται κρίσιμη και απαραίτητη.

Μεγάλες οι διαφωνίες στα βασικά ζητήματα

Αν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό, λαλίστατοι εμφανίζονται αξιωματούχοι και των δύο πλευρών οι οποίοι δεν παρευρίσκονταν, την πρώτη μέρα τουλάχιστον, στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο Ισραηλινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χάιμ Ραμόν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει αρκετά εδάφη της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους προκειμένου να κρατήσει όλα τα εδάφη που διεκδικούνται εντός των συνόρων του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί εκτιμούσε ότι είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους στο Καμπ Ντέιβιντ και τόνισε ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει την ειρήνη «αλλά όχι ανεξαρτήτως τιμήματος».

Το μέγεθος των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έκρυψαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τους εμφάνισης στο ίδιο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ούτε η Παλαιστίνια αξιωματούχος Χανάν Ασράουι ούτε ο Ισραηλινός συνάδελφός της Γιούλι Ταμίρ. Η Ασράουι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αρνούμενο να συζητήσει το θέμα των προσφύγων υποσκάπτει κάθε συζήτηση στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο Ταμίρ, από την άλλη, απέκλεισε, και πάλι, το ενδεχόμενο μετατροπής της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Προετοιμάζεται για ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης η «Φατάχ»

Σε ατμόσφαιρα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, παρά συμφιλίωσης, όμως, κυλούν οι ώρες και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Η οργάνωση «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, κήρυξε, χτες, τα αυτόνομα εδάφη σε κατάσταση «γενικού συναγερμού» μπροστά στο ενδεχόμενο αποτυχίας της συνόδου στο Καμπ Ντέιβιντ. Επιπλέον, με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι αρχίζει να λειτουργεί στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης για όλη τη νεολαία ενόψει της πιθανότητας ένοπλης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ! Είναι η πρώτη φορά, από το 1996, που η «Φατάχ» προχωρά σε τέτοια ανακοίνωση.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ G8
Συζητώντας για τις αξεπέραστες αντιθέσεις τους

ΜΙΓΙΑΖΑΚΙ.-

Μετά τους υπουργούς Οικονομικών, σειρά είχαν οι ΥΠΕΞ των 8 ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη, δηλαδή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Ρωσίας, που επί διημέρου συνομιλούσαν για να βρουν κοινό τόπο στο πώς θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα «περιεκτική και σαφής προσέγγιση» για να μπορέσουν να εξαλειφθούν οι αιτίες και οι ρίζες που γεννούν (;) τις συγκρούσεις από τη Βαλκανική έως την Κορεατική Χερσόνησο... Αυτά τα ζητήματα, όπως τουλάχιστον τέθηκαν και ανακοινώθηκαν επισήμως.

Ουσιαστικά πρόκειται για την «προπαρασκευή» των θέσεων και των αντιθέσεων των «ισχυρών» χωρών, τα αποτελέσματα της οποίας θα τεθούν στην τράπεζα των συζητήσεων των ηγετών της Συνόδου της G8, που θα γίνει στην ιαπωνική νήσο της Οκινάουα, από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η αναζήτηση τρόπου αποφυγής των πολεμικών συγκρούσεων και συρράξεων στον Τρίτο Κόσμο διά μέσου της οικονομικής βοήθειας και των προγραμμάτων κοινωνικής περίθαλψης (!), τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου όπως το λαθρεμπόριο διαμαντιών της Αγκόλας και της Σιέρα Λεόνε, καθώς επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ανάμεσα στα ζητήματα προτεραιότητας ήταν τα «καυτά σημεία του πλανήτη», όπως η Ινδία και το Πακιστάν υπό το πρίσμα των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησαν κατά το 1998, η Μέση Ανατολή, η Ινδονησία και ο φυλετικός σπαραγμός και φυσικά τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μονοπώλησε μεγάλο τμήμα των συζητήσεων και σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται ότι διχάζει την G8. «Η G8 εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση του Μιλόσεβιτς να επιβάλει με τη βία τις αλλαγές στο Σύνταγμα που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία για τέσσερα επιπλέον χρόνια», ανέφερε πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Ανησυχούμε ειλικρινά για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η απόφαση στο Μαυροβούνιο και στη σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, φανερώνοντας την ουσία της «ανησυχίας»... Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνομιλίες γύρω από το θέμα διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύχτα λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν για την τελική θέση που θα υιοθετούσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Γερμανίας, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

Το αγκάθι: Η αντιπυραυλική άμυνα

Αλλα ζητήματα είναι η μετεξέλιξη (ή μετάλλαξη;) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας και ο πόλεμος στην Τσετσενία που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου του Μιγιαζάκι από ΗΠΑ και Ρωσία.

Για πρώτη φορά, μετά την τρίτη και αποτυχημένη δοκιμή κατάρριψης ενός «εχθρικού» πυραύλου από αντίστοιχο αμερικανικό - που έγινε την περασμένη Παρασκευή - του συστήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας, Ρωσία και ΗΠΑ προσέγγισαν το θέμα του αμερικανικού σχεδίου, αλλά και αυτό του πολέμου της Τσετσενίας. Πάντως, η αποτυχία αυτή έθεσε σε αμηχανία τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας, το κόστος του οποίου αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ξεχωριστή αυτή συνάντηση ανάμεσα στο Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Σύμφωνα όμως με διπλωματική πηγή, o Ιγκόρ Ιβανόφ εξέφρασε την αντίθεση της Ρωσίας στο αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας NMD («National missile Defence») και ο Στρομπ Τάλμποτ την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στην Τσετσενία. Ο Στρομπ Τάλμποτ μετέφερε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για «την κατάσταση στην Τσετσενία», καθώς και για τις απειλές που δέχεται η ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία. Επιδοκίμασε όμως παράλληλα την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάγκη ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» με το ρωσικό λαό. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συζητήσουν εκ νέου τα δύο αυτά θέματα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G8.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στις «φλόγες» οι δρόμοι του Μπέλφαστ

Κυριολεκτικά φλέγονται οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Β. Ιρλανδίας

Associated Press

Κυριολεκτικά φλέγονται οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Β. Ιρλανδίας
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Χρειάστηκε ένα ολόκληρο οδόφραγμα από ατσάλι που είχε στήσει ο βρετανικός στρατός, καθώς και δεκάδες πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση, για να σταματήσει η πορεία των μελών του Τάγματος της Οράγγης και να μη συνεχίσει πανηγυρικά μέσα από την καθολική συνοικία στο Πόρταντάουν. Οπως ήταν αναμενόμενο, παρά την απαγόρευση, τα μέλη του Τάγματος εμφανίστηκαν αμετακίνητα στην απόφασή τους να ολοκληρώσουν την πορεία...

Οσο για τις υπόλοιπες έντεκα πόλεις, χιλιάδες φανατικοί Προτεστάντες παρήλασαν δυναμικά και ηχηρά για να γιορτάσουν τη νίκη του Ουίλιαμ της Οράγγης για τη νίκη του επί των καθολικών στη μάχη του Μπόινε στις 12 Ιουλίου του 1690, που σήμανε και την κατάκτηση των Ιρλανδών. Μετά τις χτεσινές παρελάσεις η αστυνομία του Ολστερ ευελπιστεί ότι το κλίμα της έντασης επιτέλους θα εκτονωθεί, αν και η νύχτα της Τρίτης, λίγες ώρες πριν τους «γιορτασμούς», υπήρξε ίσως η πιο βίαιη. Με βολές στον αέρα τα ξημερώματα προανήγγειλαν τις παρελάσεις και έκαναν φυσικά επίδειξη δύναμης ορισμένοι φανατικοί Προτεστάντες, που παρουσιάστηκαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, κοντά στο πλήθος που γιόρταζε δίπλα στην παραδοσιακή φωτιά σε προάστιο Προτεσταντών στο Μπέλφαστ και δήλωσαν πως ανήκουν στην ανταρτική προτεσταντική οργάνωση των Μαχητών Ελευθερίας του Ολστερ (UFF).

Το πιο σοβαρό και φονικό επεισόδιο όμως έλαβε χώρα στο Λαρν, 30 χλμ βορείως του Μπέλφαστ, όπου η τοπική αστυνομία ανακάλυψε τα μεσάνυχτα το άψυχο σώμα ενός άνδρα διάτρητο από σφαίρες, που όπως εικάζεται ανήκει σε προτεσταντική παραστρατιωτική οργάνωση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες του θανάτου του.

Η ένταση και η εμφάνιση μελών των παραστρατιωτικών προτεσταντικών οργανώσεων, που όμως τηρούν σε γενικές γραμμές την εκεχειρία, προκαλεί πονοκεφάλους, τη στιγμή που οι δύο αντίπαλες κοινότητες πασχίζουν να βρουν ένα modus vivendi στην περιοχή και να καταλήξουν σε μία συμφωνία, όπως και η βία των δύο τελευταίων εβδομάδων όπου τη θρυαλλίδα της οποίας αποτέλεσε η απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις παραδοσιακές παρελάσεις των σκληροπυρηνικών Προτεσταντών μέσα από τους θυλάκους των Καθολικών. Αποτέλεσμα: Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες εννέα ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Επίθεση της ΕΤΑ στην καρδιά της Μαδρίτης

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ξανά στο προσκήνιο η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, με την επίθεση που πραγματοποίησε στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας Μαδρίτης. Ενα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη χτες στις 6.30 το πρωί, στην Πλάθα Καγιάο, έξω από το πολυκατάστημα Ελ Κορτές Ινγκλές, μόλις μία ώρα πριν οι εργαζόμενοι προσέλθουν στις εργασίες τους.

Από την έκρηξη τουλάχιστον 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ωστόσο οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή είναι εκτεταμένες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τζάμια του καταστήματος Ελ Κόρτε Ινγκλές και της FNAC, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, κατέρρευσαν. Πάντως, η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν καίρια, καθώς είχε λάβει λίγα λεπτά πριν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που προειδοποιούσε για την έκρηξη.

Το σημείο αυτό μάλλον αποτελεί ένα από τα «αγαπημένα» σημεία της ΕΤΑ, καθώς είχε αποτελέσει και παλιότερα στόχο βομβιστικής επίθεσης με ένα νεκρό, πριν από πέντε χρόνια. Μάλιστα, ούτε η ημερομηνία είναι τυχαία, καθώς συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο, μέλους του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ερμούα στη Χώρα των Βάσκων, στις 10 Ιουλίου 1997. Πρόκειται για τη μυριοστή επίθεση της ΕΤΑ τα 32 χρόνια της δράσης της και ένα ακόμη χτύπημα από το Δεκέμβρη που ανακοίνωσε τη λήξη της μονομερούς εκεχειρίας που είχε η ίδια κηρύξει.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Διορίστηκε η «επιτροπή σοφών»

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .-

Από τη Βόρεια Ιρλανδία κατευθείαν στην αυστριακή πρωτεύουσα θα μεταβεί, για να «επιληφθεί και αυτής της «διένεξης» ο πρώην Πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτιν Αχτισάαρι, που μαζί με τον πρώην Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μαρσελίνο Ορέχα και το Γερμανό καθηγητή Γιόχεν Φροβάιν, αποτελούν την «επιτροπή σοφών» που έργο της είναι η σύνταξη έκθεσης για την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία. Αυτό ανακοινώθηκε χτες μετά την ανάλογη απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον αυστριακό καγκελάριο Βόλφανγκ Σούσελ, που έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δήλωσε χτες πως ένας διάλογος θα ήταν καλύτερος από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Αυστρίας από τους 14 εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έκανε έκκληση για μια γρήγορη απόφαση. Στη βάση της σχετικής εντολής των «14» η «επιτροπή σοφών» θα έχει να εξετάσει τη συμπεριφορά του δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού Ελευθέρων και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σιούσελ απέναντι σε μειονότητες, μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και την εξέλιξη της «πολιτικής φύσης» του Κόμματος των Ελευθέρων. Εκτός αυτών, από τη Βιέννη, τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιλογή των τριών «σοφών», που θα εξετάσουν την προσήλωση της Αυστρίας στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, ως ένα πιθανό βήμα προς τον τερματισμό της πολιτικής της απομόνωσης στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ