Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ G8
Συζητώντας για τις αξεπέραστες αντιθέσεις τους

ΜΙΓΙΑΖΑΚΙ.-

Μετά τους υπουργούς Οικονομικών, σειρά είχαν οι ΥΠΕΞ των 8 ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη, δηλαδή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Ρωσίας, που επί διημέρου συνομιλούσαν για να βρουν κοινό τόπο στο πώς θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα «περιεκτική και σαφής προσέγγιση» για να μπορέσουν να εξαλειφθούν οι αιτίες και οι ρίζες που γεννούν (;) τις συγκρούσεις από τη Βαλκανική έως την Κορεατική Χερσόνησο... Αυτά τα ζητήματα, όπως τουλάχιστον τέθηκαν και ανακοινώθηκαν επισήμως.

Ουσιαστικά πρόκειται για την «προπαρασκευή» των θέσεων και των αντιθέσεων των «ισχυρών» χωρών, τα αποτελέσματα της οποίας θα τεθούν στην τράπεζα των συζητήσεων των ηγετών της Συνόδου της G8, που θα γίνει στην ιαπωνική νήσο της Οκινάουα, από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η αναζήτηση τρόπου αποφυγής των πολεμικών συγκρούσεων και συρράξεων στον Τρίτο Κόσμο διά μέσου της οικονομικής βοήθειας και των προγραμμάτων κοινωνικής περίθαλψης (!), τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου όπως το λαθρεμπόριο διαμαντιών της Αγκόλας και της Σιέρα Λεόνε, καθώς επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ανάμεσα στα ζητήματα προτεραιότητας ήταν τα «καυτά σημεία του πλανήτη», όπως η Ινδία και το Πακιστάν υπό το πρίσμα των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησαν κατά το 1998, η Μέση Ανατολή, η Ινδονησία και ο φυλετικός σπαραγμός και φυσικά τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μονοπώλησε μεγάλο τμήμα των συζητήσεων και σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται ότι διχάζει την G8. «Η G8 εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση του Μιλόσεβιτς να επιβάλει με τη βία τις αλλαγές στο Σύνταγμα που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία για τέσσερα επιπλέον χρόνια», ανέφερε πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Ανησυχούμε ειλικρινά για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η απόφαση στο Μαυροβούνιο και στη σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, φανερώνοντας την ουσία της «ανησυχίας»... Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνομιλίες γύρω από το θέμα διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύχτα λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν για την τελική θέση που θα υιοθετούσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Γερμανίας, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

Το αγκάθι: Η αντιπυραυλική άμυνα

Αλλα ζητήματα είναι η μετεξέλιξη (ή μετάλλαξη;) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας και ο πόλεμος στην Τσετσενία που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου του Μιγιαζάκι από ΗΠΑ και Ρωσία.

Για πρώτη φορά, μετά την τρίτη και αποτυχημένη δοκιμή κατάρριψης ενός «εχθρικού» πυραύλου από αντίστοιχο αμερικανικό - που έγινε την περασμένη Παρασκευή - του συστήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας, Ρωσία και ΗΠΑ προσέγγισαν το θέμα του αμερικανικού σχεδίου, αλλά και αυτό του πολέμου της Τσετσενίας. Πάντως, η αποτυχία αυτή έθεσε σε αμηχανία τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας, το κόστος του οποίου αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ξεχωριστή αυτή συνάντηση ανάμεσα στο Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Σύμφωνα όμως με διπλωματική πηγή, o Ιγκόρ Ιβανόφ εξέφρασε την αντίθεση της Ρωσίας στο αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας NMD («National missile Defence») και ο Στρομπ Τάλμποτ την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στην Τσετσενία. Ο Στρομπ Τάλμποτ μετέφερε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για «την κατάσταση στην Τσετσενία», καθώς και για τις απειλές που δέχεται η ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία. Επιδοκίμασε όμως παράλληλα την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάγκη ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» με το ρωσικό λαό. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συζητήσουν εκ νέου τα δύο αυτά θέματα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G8.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ