Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στις «φλόγες» οι δρόμοι του Μπέλφαστ

Κυριολεκτικά φλέγονται οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Β. Ιρλανδίας

Associated Press

Κυριολεκτικά φλέγονται οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Β. Ιρλανδίας
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Χρειάστηκε ένα ολόκληρο οδόφραγμα από ατσάλι που είχε στήσει ο βρετανικός στρατός, καθώς και δεκάδες πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση, για να σταματήσει η πορεία των μελών του Τάγματος της Οράγγης και να μη συνεχίσει πανηγυρικά μέσα από την καθολική συνοικία στο Πόρταντάουν. Οπως ήταν αναμενόμενο, παρά την απαγόρευση, τα μέλη του Τάγματος εμφανίστηκαν αμετακίνητα στην απόφασή τους να ολοκληρώσουν την πορεία...

Οσο για τις υπόλοιπες έντεκα πόλεις, χιλιάδες φανατικοί Προτεστάντες παρήλασαν δυναμικά και ηχηρά για να γιορτάσουν τη νίκη του Ουίλιαμ της Οράγγης για τη νίκη του επί των καθολικών στη μάχη του Μπόινε στις 12 Ιουλίου του 1690, που σήμανε και την κατάκτηση των Ιρλανδών. Μετά τις χτεσινές παρελάσεις η αστυνομία του Ολστερ ευελπιστεί ότι το κλίμα της έντασης επιτέλους θα εκτονωθεί, αν και η νύχτα της Τρίτης, λίγες ώρες πριν τους «γιορτασμούς», υπήρξε ίσως η πιο βίαιη. Με βολές στον αέρα τα ξημερώματα προανήγγειλαν τις παρελάσεις και έκαναν φυσικά επίδειξη δύναμης ορισμένοι φανατικοί Προτεστάντες, που παρουσιάστηκαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, κοντά στο πλήθος που γιόρταζε δίπλα στην παραδοσιακή φωτιά σε προάστιο Προτεσταντών στο Μπέλφαστ και δήλωσαν πως ανήκουν στην ανταρτική προτεσταντική οργάνωση των Μαχητών Ελευθερίας του Ολστερ (UFF).

Το πιο σοβαρό και φονικό επεισόδιο όμως έλαβε χώρα στο Λαρν, 30 χλμ βορείως του Μπέλφαστ, όπου η τοπική αστυνομία ανακάλυψε τα μεσάνυχτα το άψυχο σώμα ενός άνδρα διάτρητο από σφαίρες, που όπως εικάζεται ανήκει σε προτεσταντική παραστρατιωτική οργάνωση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες του θανάτου του.

Η ένταση και η εμφάνιση μελών των παραστρατιωτικών προτεσταντικών οργανώσεων, που όμως τηρούν σε γενικές γραμμές την εκεχειρία, προκαλεί πονοκεφάλους, τη στιγμή που οι δύο αντίπαλες κοινότητες πασχίζουν να βρουν ένα modus vivendi στην περιοχή και να καταλήξουν σε μία συμφωνία, όπως και η βία των δύο τελευταίων εβδομάδων όπου τη θρυαλλίδα της οποίας αποτέλεσε η απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις παραδοσιακές παρελάσεις των σκληροπυρηνικών Προτεσταντών μέσα από τους θυλάκους των Καθολικών. Αποτέλεσμα: Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες εννέα ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ