Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επίθεση της ΕΤΑ στην καρδιά της Μαδρίτης

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ξανά στο προσκήνιο η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, με την επίθεση που πραγματοποίησε στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας Μαδρίτης. Ενα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη χτες στις 6.30 το πρωί, στην Πλάθα Καγιάο, έξω από το πολυκατάστημα Ελ Κορτές Ινγκλές, μόλις μία ώρα πριν οι εργαζόμενοι προσέλθουν στις εργασίες τους.

Από την έκρηξη τουλάχιστον 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ωστόσο οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή είναι εκτεταμένες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τζάμια του καταστήματος Ελ Κόρτε Ινγκλές και της FNAC, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, κατέρρευσαν. Πάντως, η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν καίρια, καθώς είχε λάβει λίγα λεπτά πριν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που προειδοποιούσε για την έκρηξη.

Το σημείο αυτό μάλλον αποτελεί ένα από τα «αγαπημένα» σημεία της ΕΤΑ, καθώς είχε αποτελέσει και παλιότερα στόχο βομβιστικής επίθεσης με ένα νεκρό, πριν από πέντε χρόνια. Μάλιστα, ούτε η ημερομηνία είναι τυχαία, καθώς συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο, μέλους του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ερμούα στη Χώρα των Βάσκων, στις 10 Ιουλίου 1997. Πρόκειται για τη μυριοστή επίθεση της ΕΤΑ τα 32 χρόνια της δράσης της και ένα ακόμη χτύπημα από το Δεκέμβρη που ανακοίνωσε τη λήξη της μονομερούς εκεχειρίας που είχε η ίδια κηρύξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ