Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Στα θύματα οι ευθύνες και της νέας τραγωδίας

ΛΑΓΟΣ.-

Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού καλύπτουν όλη την περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, καθώς, μετά από λίγες ώρες ηρεμίας, η πυρκαγιά που ξέσπασε από την έκρηξη του πετρελαιαγωγού αναζωπυρώθηκε, χθες το πρωί. Ο θρήνος των κατοίκων καλύπτεται από τη φρίκη που αντικρίζουν οι άνδρες των σωστικών συνεργείων και οι εργάτες της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, που προσπαθούν, δύο εικοσιτετράωρα μετά την ισχυρή έκρηξη, να περισυλλέξουν τους νεκρούς.

Κανένας επίσημος απολογισμός δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αν και δημοσιογραφικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για περισσότερους από 250 νεκρούς και 100 σοβαρά τραυματίες. Εντούτοις, εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός δε θα καταμετρηθεί ποτέ επισήμως, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής θάβουν, με ταχύτατους ρυθμούς, τους νεκρούς τους σε ομαδικούς τάφους και αρνούνται να μεταφέρουν τους τραυματίες τους σε νοσοκομεία, φοβούμενοι πιθανές συλλήψεις. Και αυτό γιατί, όπως αφήνεται να εννοηθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι και αυτή η πολύνεκρη έκρηξη οφείλεται στις αλλεπάλληλες φθορές που είχε υποστεί ο αγωγός από βανδάλους, που συγκέντρωναν ποσότητες πετρελαίου και τις πωλούσαν λαθραία.

Ο κυβερνήτης της, πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, περιοχής του Δέλτα, Τζέιμς Ιμπόρι, επισκέφθηκε την περιοχή και ζήτησε από την κυβέρνηση του Λάγος αυστηρότερα μέτρα αστυνόμευσης των πετρελαιαγωγών. Ο Νταγίν Οκούντε, εκπρόσωπος του Νιγηριανού Προέδρου Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, μίλησε για «λαθρεμπόρους που εκμεταλλεύονται την απελπισία των κατοίκων της περιοχής και τη φτώχεια τους». Απέφυγε, όμως, να επεκταθεί, όπως ήταν φυσικό.

Κανένας από όλους τους υπευθύνους δεν κατέδειξε τον πραγματικό ένοχο των επαναλαμβανόμενων εκατομβών ανθρωπίνων ζωών που έχουν θυσιαστεί στο βωμό του πετρελαίου στη Νιγηρία. Οι μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές (όπως η «Shell», η «Texaco» και η «Chevron») έχουν, κυριολεκτικά, υπό την κατοχή τους το Δέλτα του Νίγηρα, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον και καταδικάζοντας στη φτώχεια, στη μιζέρια και τις αρρώστιες τους κατοίκους της περιοχής. Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουν φυλακιστεί, καταδικαστεί ή δολοφονηθεί όσοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία των πολυεθνικών. Και φυσικά, η κυβέρνηση του Λάγος ουδέποτε μερίμνησε για την τύχη αυτών των ανθρώπων, που απεγνωσμένα αναζητούν, γνωρίζοντας σε τι κίνδυνο θέτουν τη ζωή τους, κάποιο πενιχρό εισόδημα από το λαθρεμπόριο μικροποσοτήτων πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ