ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολεηλασία «καλά κρατεί»

Στο α' εξάμηνο του 2000 η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να εισπράξει 451 δισ. δραχμές παραπάνω από το στόχο που είχε θέσει με το φετινό προϋπολογισμό, κυρίως μέσω της υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων

Η φορολεηλασία σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται ανελέητη και στο φετινό πρώτο εξάμηνο. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2000, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν πως η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε στο πρώτο εξάμηνο του 2000 να εισπράξει 451 δισεκατομμύρια δραχμές παραπάνω από το ποσό που προϋπολόγιζε να εισπράξει!

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες προκύπτει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο του 2000 αυξήθηκαν συγκριτικά με το α' εξάμηνο του 1999 κατά 12,6%, έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 3,5%. Η εξέλιξη αυτή - δηλαδή η σημαντική υπέρβαση του προγραμματισμένου στόχου - είχε αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 451 δισεκατομμύρια δραχμές παραπάνω, που όπως προαναφέρθηκε προήλθαν κατά κύριο λόγο από την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων.

Του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή και φέτος συνεχίστηκε η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, επιβεβαιώνουν τα ίδια τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα έσοδα των ΔΟΥ (δηλαδή τα έσοδα από φόρους) ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2000 στο ποσό των 3.810,2 δισ. δραχμών έναντι 3.251,4 δισ. το α' εξάμηνο του 1999. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 17,2% ή κατά 559 δισ. δραχμές συγκριτικά με το περσινό εξάμηνο και ήταν 412 δισ. δραχμές πάνω από το στόχο που είχε τεθεί. Το ποσοστό αυτό, είναι σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο του ρυθμού αύξησης πληθωρισμού και τουλάχιστον 8 φορές μεγαλύτερο από από τις ονομαστικές αυξήσεις που πήραν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με την επίσημη εισοδηματική πολιτική.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, πως η υπέρογκη αύξηση των φορολογικών εσόδων - πάνω και από τους επίσημους στόχους - επιτεύχθηκε χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη που φροντίζει να παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο (μέσω της Εφορίας) τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων που προέκυψαν από την εισοδηματική πολιτική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση των φορολογικών εσόδων, που εισπράχθηκαν - μέσω ΔΟΥ - στο πρώτο εξάμηνο. Από την ανάλυση των εσόδων των ΔΟΥ προκύπτει:

  • Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος, αυξήθηκαν κατά 16,4% ήτοι κατά 221 δισ. δραχμές.
  • Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών (περιλαμβάνονται και οι γνωστές εκβιαστικές ρυθμίσεις του τύπου «πληρώστε και σώστε») αυξήθηκαν κατά 47,3% ή κατά 26 δισ. δραχμές.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν 13% ή 132 δισ. δραχμές.
  • Τα λοιπά έσοδα ΔΟΥ αυξήθηκαν 21,6% ή 179 δισ. δραχμές.

Τέλος, τα έσοδα των τελωνείων, αυτά παρουσιάζουν αύξηση 7,1% ή 91 δισ. δραχμές, ενώ τα έσοδα υπολόγου συμψηφισμών παρουσίασαν μείωση κατά 4,2% ή περίπου 20 δισ. δραχμές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Ταχυδακτυλουργίες» με λάδι

Να δημιουργήσει απατηλές ελπίδες στους ελαιοπαραγωγούς ότι θα λυθεί τάχα το πρόβλημα με την κατρακύλα των τιμών στο λάδι, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα αυτό. Οι τιμές στο λάδι έχουν πέσει στα πιο χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και το ολέθριων μέτρων που ψήφισε στις Βρυξέλλες πριν δύο χρόνια, όταν έγινε η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ελαιολάδου.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και ο υφυπουργός Β. Αργύρης επιχείρησαν από κοινού να εμπαίξουν τους ελαιοπαραγωγούς ανακοινώνοντας ότι θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, κατά τον Αύγουστο ή Σεπτέμβρη. Στα επιχειρήματα αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών ο Β. Αργύρης πρόσθεσε ακόμα ότι η πτώση των τιμών στο λάδι οφείλεται στο ότι η Ισπανία έριξε όλα τα αποθέματά της στην αγορά.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι η ιδιωτική αποθεματοποίηση - που με το νέο κανονισμό ήρθε να αντικαταστήσει την παρέμβαση, η οποία πρόσφερε τουλάχιστον μια ελάχιστη προστασία στους ελαιοπαραγωγούς - δεν πρόκειται να προσφέρει κανένα όφελος. Με βάση τα όσα ορίζει η ιδιωτική αποθεματοποίηση, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να «φυλακίσουν» για δύο μήνες το λάδι σε αποθήκες, για να εισπράξουν γύρω στις 9 δραχμές το κιλό, από τις οποίες τα μισά κρατάει για ενοίκιο ο φορέας αποθεματοποίησης. Μετά την παρέλευση των δύο μηνών το λάδι γυρίζει πάλι στα χέρια των παραγωγών και μπορούν στη συνέχεια να το εμπορευτούν. Είναι εμφανές ότι το μέτρο αυτό σε καμία περίπτωση ούτε συμφέρει ούτε βοηθάει τους ελαιοπαραγωγούς. Και η πονηριά της κυβέρνησης βρίσκεται στο γεγονός ότι θα βγει να πει μετά ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης στην προσπάθειά του να θολώσει τα νερά ανέφερε ακόμα ότι κάποιες ελαιοπαραγωγικές οργανώσεις, χωρίς να προσδιορίσει ποιες, ζήτησαν να ανοίξει η απόσυρση, αλλά κάτι τέτοιο είπε δεν μπορεί να γίνει και δε θα έχει αποτελέσματα. Αυτό, όμως, που αποσιώπησαν υπουργός και υφυπουργός είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν, καλύτερες τιμές και να λειτουργήσει η παρέμβαση. Γιατί, για παράδειγμα, η τιμή παρέμβασης στο έξτρα παρθένο λάδι ήταν την εμπορική περίοδο 1997/98 605 δραχμές το κιλό. Φέτος, όμως με την κατάργηση της παρέμβασης, η εμπορική τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κατρακύλησε σε κάποιες περιοχές της χώρας στις 550 δραχμές το κιλό, ενώ τον Νοέμβρη του 1997 η εμπορική τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι ήταν 1.250 δραχμές το κιλό.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώσεις από τα μεσάνυχτα

Τη σημαντικότερη μείωση, μετά το μπαράζ των αυξήσεων του τελευταίου διαστήματος, που εκτίναξαν τις τιμές των υγρών καυσίμων στα ύψη, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Ετσι, με βάση τις ενδεικτικές τιμές, από χθες τα μεσάνυχτα, οι βενζίνες (σούπερ και αμόλυβδη) θα πρέπει να πωλούνται κατά 7,4 δραχμές φθηνότερες το λίτρο. Μικρότερη θα είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, το οποίο θα πρέπει να πωλείται φθηνότερα κατά 4,7 δραχμές το λίτρο. Η πτώση της τιμής πώλησης των υγρών καυσίμων οφείλεται στην κάμψη της ισοτιμίας του δολαρίου, αλλά και της ελαφράς υποχώρησης της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Το γεγονός, όμως, ότι τις δύο τελευταίες βδομάδες, στο επίπεδο των ενδεικτικών τιμών καταγράφονται μειώσεις, δε σημαίνει ότι οι μειώσεις αυτές «περνάνε» και στην κατανάλωση. Εχει διαπιστωθεί «κατά κόρον», όταν οι ενδεικτικές τιμές αφορούν μειώσεις, είτε αυτές να μην «περνάνε» καθόλου, είτε να περνάνε σε ένα μέρος τους και αυτό μετά από αρκετές μέρες.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές των βενζινών ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: Σούπερ 272,6, αμόλυβδη 256,2 δρχ/λίτρο. Α` Ζώνη: Σούπερ 277,5, αμόλυβδη 261,1 δρχ/λίτρο. Β` Ζώνη: Σούπερ 280,5, αμόλυβδη 264,1 δρχ/λίτρο. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 18%: Σούπερ 282,5, αμόλυβδη 266,1 δρχ/λίτρο. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 13%: Σούπερ 272,7, αμόλυβδη 257,3 δρχ.λίτρο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Τζογαδόρικες επεκτατικές βλέψεις

Τα ηνία του τζόγου σε διαβαλκανικό επίπεδο καθώς και στην Κύπρο, ευελπιστεί να πάρει στα χέρια του το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (XAA) χρησιμοποιώντας ως «πυγμή» την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς, από τις θέσεις και απόψεις που διατύπωσε χτες ο πρόεδρος του ΧΑΑ Σπ. Κουνιάκης, σε ειδική εκδήλωση για τα «πεπραγμένα του Χρηματιστηρίου». Σ' αυτά τα πλαίσια, ο Σπ. Κουνιάκης άφησε να εννοηθεί ότι το ΧΑΑ, με την εμπειρία που απέκτησε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και ενισχυμένο από τις υφαρπαχθείσες οικονομίες των εξαπατηθέντων χαμηλόμισθων, συνταξιούχων κ.ά. στοχεύει τώρα να μετατραπεί στον «διαφεντευτή» της περιοχής. Το σημείο αναφοράς για τον έλεγχο του τζόγου στην ευρύτερη περιοχή, είναι το «πρότυπο» των συμμαχιών των μεγάλων χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή του «άξονα» Φρανκφούρτης - Λονδίνου και, του Παρισιού - Αμστερνταμ - Βρυξελλών.

Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης, ο Σπ. Κουνιάκης:

  • Σκιαγράφησε τους βασικούς στόχους του ΧΑΑ, μεταξύ των οποίων είναι η ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανάληψη ηγετικού ρόλου στην περιοχή, η προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων από γειτονικές χώρες και το άνοιγμα της αγοράς σε μεγάλους διεθνείς brokers.
  • Η έναρξη διαπραγμάτευσης από τον επόμενο μήνα και των μετοχών του ΧΑΑ στο Χρηματιστήριο με δημιουργία της εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Συμμετοχών (ΕΧΑΕ).
  • Εκανε συνοπτικό απολογισμό της δράσης του ΧΑΑ. Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε πως το πρώτο πεντάμηνο του 2000, το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων από το ΧΑΑ διαμορφώθηκε στο 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 16,6 τρισ. δραχμών.

Αναφερόμενος στην πορεία του Γενικού Δείκτη (από 1.479 μονάδες που ήταν στο τέλος του 1997, ανέβηκε στο τέλος του 1999 στις 5.535 μονάδες), χαρακτήρισε «σημαντική διόρθωση» τη «βουτιά» που έκανε το 2000 και βρέθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του στο επίπεδο των 4.000 μονάδων! Η... ανοδική πορεία του ΧΑΑ, ισχυρίστηκε, οφείλεται στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ξεχνώντας πως στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει τις 6.300 και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση έκλεισε στις 3920 μονάδες. Η πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 2.400 περίπου μονάδες είναι απλά μια σημαντική... διόρθωση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ