Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Τζογαδόρικες επεκτατικές βλέψεις

Τα ηνία του τζόγου σε διαβαλκανικό επίπεδο καθώς και στην Κύπρο, ευελπιστεί να πάρει στα χέρια του το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (XAA) χρησιμοποιώντας ως «πυγμή» την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς, από τις θέσεις και απόψεις που διατύπωσε χτες ο πρόεδρος του ΧΑΑ Σπ. Κουνιάκης, σε ειδική εκδήλωση για τα «πεπραγμένα του Χρηματιστηρίου». Σ' αυτά τα πλαίσια, ο Σπ. Κουνιάκης άφησε να εννοηθεί ότι το ΧΑΑ, με την εμπειρία που απέκτησε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και ενισχυμένο από τις υφαρπαχθείσες οικονομίες των εξαπατηθέντων χαμηλόμισθων, συνταξιούχων κ.ά. στοχεύει τώρα να μετατραπεί στον «διαφεντευτή» της περιοχής. Το σημείο αναφοράς για τον έλεγχο του τζόγου στην ευρύτερη περιοχή, είναι το «πρότυπο» των συμμαχιών των μεγάλων χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή του «άξονα» Φρανκφούρτης - Λονδίνου και, του Παρισιού - Αμστερνταμ - Βρυξελλών.

Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης, ο Σπ. Κουνιάκης:

  • Σκιαγράφησε τους βασικούς στόχους του ΧΑΑ, μεταξύ των οποίων είναι η ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανάληψη ηγετικού ρόλου στην περιοχή, η προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων από γειτονικές χώρες και το άνοιγμα της αγοράς σε μεγάλους διεθνείς brokers.
  • Η έναρξη διαπραγμάτευσης από τον επόμενο μήνα και των μετοχών του ΧΑΑ στο Χρηματιστήριο με δημιουργία της εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Συμμετοχών (ΕΧΑΕ).
  • Εκανε συνοπτικό απολογισμό της δράσης του ΧΑΑ. Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε πως το πρώτο πεντάμηνο του 2000, το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων από το ΧΑΑ διαμορφώθηκε στο 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 16,6 τρισ. δραχμών.

Αναφερόμενος στην πορεία του Γενικού Δείκτη (από 1.479 μονάδες που ήταν στο τέλος του 1997, ανέβηκε στο τέλος του 1999 στις 5.535 μονάδες), χαρακτήρισε «σημαντική διόρθωση» τη «βουτιά» που έκανε το 2000 και βρέθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του στο επίπεδο των 4.000 μονάδων! Η... ανοδική πορεία του ΧΑΑ, ισχυρίστηκε, οφείλεται στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ξεχνώντας πως στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει τις 6.300 και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση έκλεισε στις 3920 μονάδες. Η πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 2.400 περίπου μονάδες είναι απλά μια σημαντική... διόρθωση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ