Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Ταχυδακτυλουργίες» με λάδι

Να δημιουργήσει απατηλές ελπίδες στους ελαιοπαραγωγούς ότι θα λυθεί τάχα το πρόβλημα με την κατρακύλα των τιμών στο λάδι, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα αυτό. Οι τιμές στο λάδι έχουν πέσει στα πιο χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και το ολέθριων μέτρων που ψήφισε στις Βρυξέλλες πριν δύο χρόνια, όταν έγινε η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ελαιολάδου.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και ο υφυπουργός Β. Αργύρης επιχείρησαν από κοινού να εμπαίξουν τους ελαιοπαραγωγούς ανακοινώνοντας ότι θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, κατά τον Αύγουστο ή Σεπτέμβρη. Στα επιχειρήματα αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών ο Β. Αργύρης πρόσθεσε ακόμα ότι η πτώση των τιμών στο λάδι οφείλεται στο ότι η Ισπανία έριξε όλα τα αποθέματά της στην αγορά.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι η ιδιωτική αποθεματοποίηση - που με το νέο κανονισμό ήρθε να αντικαταστήσει την παρέμβαση, η οποία πρόσφερε τουλάχιστον μια ελάχιστη προστασία στους ελαιοπαραγωγούς - δεν πρόκειται να προσφέρει κανένα όφελος. Με βάση τα όσα ορίζει η ιδιωτική αποθεματοποίηση, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να «φυλακίσουν» για δύο μήνες το λάδι σε αποθήκες, για να εισπράξουν γύρω στις 9 δραχμές το κιλό, από τις οποίες τα μισά κρατάει για ενοίκιο ο φορέας αποθεματοποίησης. Μετά την παρέλευση των δύο μηνών το λάδι γυρίζει πάλι στα χέρια των παραγωγών και μπορούν στη συνέχεια να το εμπορευτούν. Είναι εμφανές ότι το μέτρο αυτό σε καμία περίπτωση ούτε συμφέρει ούτε βοηθάει τους ελαιοπαραγωγούς. Και η πονηριά της κυβέρνησης βρίσκεται στο γεγονός ότι θα βγει να πει μετά ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης στην προσπάθειά του να θολώσει τα νερά ανέφερε ακόμα ότι κάποιες ελαιοπαραγωγικές οργανώσεις, χωρίς να προσδιορίσει ποιες, ζήτησαν να ανοίξει η απόσυρση, αλλά κάτι τέτοιο είπε δεν μπορεί να γίνει και δε θα έχει αποτελέσματα. Αυτό, όμως, που αποσιώπησαν υπουργός και υφυπουργός είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν, καλύτερες τιμές και να λειτουργήσει η παρέμβαση. Γιατί, για παράδειγμα, η τιμή παρέμβασης στο έξτρα παρθένο λάδι ήταν την εμπορική περίοδο 1997/98 605 δραχμές το κιλό. Φέτος, όμως με την κατάργηση της παρέμβασης, η εμπορική τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κατρακύλησε σε κάποιες περιοχές της χώρας στις 550 δραχμές το κιλό, ενώ τον Νοέμβρη του 1997 η εμπορική τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι ήταν 1.250 δραχμές το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ