Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολεηλασία «καλά κρατεί»

Στο α' εξάμηνο του 2000 η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να εισπράξει 451 δισ. δραχμές παραπάνω από το στόχο που είχε θέσει με το φετινό προϋπολογισμό, κυρίως μέσω της υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων

Η φορολεηλασία σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται ανελέητη και στο φετινό πρώτο εξάμηνο. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2000, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν πως η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε στο πρώτο εξάμηνο του 2000 να εισπράξει 451 δισεκατομμύρια δραχμές παραπάνω από το ποσό που προϋπολόγιζε να εισπράξει!

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες προκύπτει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο του 2000 αυξήθηκαν συγκριτικά με το α' εξάμηνο του 1999 κατά 12,6%, έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 3,5%. Η εξέλιξη αυτή - δηλαδή η σημαντική υπέρβαση του προγραμματισμένου στόχου - είχε αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 451 δισεκατομμύρια δραχμές παραπάνω, που όπως προαναφέρθηκε προήλθαν κατά κύριο λόγο από την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων.

Του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή και φέτος συνεχίστηκε η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, επιβεβαιώνουν τα ίδια τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα έσοδα των ΔΟΥ (δηλαδή τα έσοδα από φόρους) ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2000 στο ποσό των 3.810,2 δισ. δραχμών έναντι 3.251,4 δισ. το α' εξάμηνο του 1999. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 17,2% ή κατά 559 δισ. δραχμές συγκριτικά με το περσινό εξάμηνο και ήταν 412 δισ. δραχμές πάνω από το στόχο που είχε τεθεί. Το ποσοστό αυτό, είναι σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο του ρυθμού αύξησης πληθωρισμού και τουλάχιστον 8 φορές μεγαλύτερο από από τις ονομαστικές αυξήσεις που πήραν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με την επίσημη εισοδηματική πολιτική.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, πως η υπέρογκη αύξηση των φορολογικών εσόδων - πάνω και από τους επίσημους στόχους - επιτεύχθηκε χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη που φροντίζει να παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο (μέσω της Εφορίας) τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων που προέκυψαν από την εισοδηματική πολιτική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση των φορολογικών εσόδων, που εισπράχθηκαν - μέσω ΔΟΥ - στο πρώτο εξάμηνο. Από την ανάλυση των εσόδων των ΔΟΥ προκύπτει:

  • Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος, αυξήθηκαν κατά 16,4% ήτοι κατά 221 δισ. δραχμές.
  • Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών (περιλαμβάνονται και οι γνωστές εκβιαστικές ρυθμίσεις του τύπου «πληρώστε και σώστε») αυξήθηκαν κατά 47,3% ή κατά 26 δισ. δραχμές.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν 13% ή 132 δισ. δραχμές.
  • Τα λοιπά έσοδα ΔΟΥ αυξήθηκαν 21,6% ή 179 δισ. δραχμές.

Τέλος, τα έσοδα των τελωνείων, αυτά παρουσιάζουν αύξηση 7,1% ή 91 δισ. δραχμές, ενώ τα έσοδα υπολόγου συμψηφισμών παρουσίασαν μείωση κατά 4,2% ή περίπου 20 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ