ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Νέα πνοή με την «Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ»

Ο διακριτός, αγωνιστικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ παίρνει «σάρκα και οστά» με τη συγκρότηση της ΠΑΣΕΒΕ

Αποψη από τη Συνδιάσκεψη
Αποψη από τη Συνδιάσκεψη
Γέννημα της ανάγκης και αποτέλεσμα της ωρίμανσης της δράσης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΣΕΑ), όσο και των ισχυρών δεσμών που ανέπτυξε στην πράξη, στους δρόμους του αγώνα, με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες, αποτελεί η «Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ» (ΠΑΣΕΒΕ), που συγκροτήθηκε από την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΣΕΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, 13 - 14 του Μάρτη, στην Αθήνα. «Σήμερα επικυρώνουμε τη δύναμή μας», «στήνουμε το στρατό της συμμαχίας μας απέναντι στην πλουτοκρατία», είπε χαρακτηριστικά μία συνδικαλίστρια από τη Δράμα στην τοποθέτησή της. Μία από τις πολλές τοποθετήσεις που είχαν στο επίκεντρό τους μια νέα πνοή, μια μεγάλη αισιοδοξία, τη σιγουριά ότι με κόπο, αλλά και αποφασιστικότητα, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, όχι μόνο για να αμυνθούν στην αντιλαϊκή λαίλαπα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι φτωχοί αγρότες, αλλά και για να διεξαγάγουν την αντεπίθεσή τους, να ακυρώσουν τα μέτρα καταδίκης τους, να επιβάλουν τις δικές τους επιλογές απέναντι στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των πολιτικών, συνδικαλιστικών υπηρετών τους. Μαζί με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, με τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες. ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ αποτελούν τη μαγιά και την ελπίδα για ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τα σημερινά θύματα της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου.

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα, εκατοντάδες αντιπρόσωποι, από δεκάδες κλάδους, Ομοσπονδίες και Σωματεία συμμετείχαν στις διήμερες εργασίες της Συνδιάσκεψης και έθεσαν το δικό τους λιθαράκι στη νέα προσπάθεια για τον αγωνιστικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Μετέφεραν εμπειρίες και σκέψεις, μίλησαν για το πώς έδωσαν τον αγώνα τους τα τρία προηγούμενα χρόνια, πώς αντιπάλεψαν αδυναμίες, ποια προβλήματα και προβληματισμούς ξεπέρασαν, για να μπορέσουν τρία χρόνια μετά τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που στο επίκεντρό της είχε την πάλη για το Ασφαλιστικό, να κάνουν το επόμενο βήμα. Μίλησαν για τη μεγάλη ανάγκη αυτού του βήματος, για το καθημερινό πρόβλημα του κάθε συναδέλφου τους στον αγώνα για την επιβίωση, για τα εμπόδια που έθεσαν στο δρόμο τους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ, αλλά και σε τοπικό, σε πόλεις και νομούς. Κι από όλα αυτά, από τις διαπιστώσεις, τις επισημάνσεις, τις προτάσεις, προέκυψαν η θέληση, η επιθυμία, η δυνατότητα και η ανάγκη για την Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων.

Σημαντική ήταν και η παρουσία νέων αυτοαπασχολούμενων, όπως και ο ενθουσιασμός που άντλησαν και έδωσαν στις εργασίες. Νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες δυνάμεις και πολλοί ομιλητές που δεν μπόρεσαν λόγω χρόνου να τοποθετηθούν, δίνοντας το στίγμα της διάθεσης που επικράτησε.

Στην ΠΑΣΕΒΕ συμμετέχουν δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία με αποφάσεις τους. Η Συνδιάσκεψη επισήμανε ότι μπορούν να ανήκουν σ' αυτή με απόφασή τους:

  • «Τοπικές και Κλαδικές Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια Σωματεία επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων - αυτοκινητιστών, Τοπικές Ενώσεις και Εμπορικοί Σύλλογοι, καθώς επίσης οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.
  • Αγωνιστικές συσπειρώσεις, Επιτροπές Αγώνα και αγωνιστικά ψηφοδέλτια που δραστηριοποιούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων.
  • Εκλεγμένοι στα ΔΣ Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων Σωματείων καθώς και μεμονωμένοι συνάδελφοι από χώρους και κλάδους που δεν έχουμε συγκροτημένη έκφραση των αγωνιστικών δυνάμεων».
Στόχος η συγκρότηση του αγωνιστικού πόλου των ΕΒΕ

Σημεία της εισήγησης στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης στην εισήγηση
Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης στην εισήγηση
Η εισήγηση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, από τον Μπ. Μαυροθαλασσίτη, συμπύκνωσε τις τελευταίες εξελίξεις, τις διαπιστώσεις για την πολιτική που ασκείται και το περιεχόμενο της Διακήρυξης που έγινε αντικείμενο συζήτησης στις συσκέψεις που προηγήθηκαν σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 συνδικαλιστών. Η εισήγηση αντέκρουσε τα επιχειρήματα για την επιβολή των αντιδραστικών μέτρων, εντόπισε τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ανέδειξε τις αιτίες της κρίσης και τους ένοχους γι' αυτήν, το μεγάλο κεφάλαιο. Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Η κρίση και τα μέτρα

«Αποκρύβεται συνειδητά ο χαρακτήρας της κρίσης, που δεν είναι τίποτα άλλο από κρίση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που αφού καταβρόχθισαν τον ιδρώτα των λαϊκών στρωμάτων σήμερα δυσκολεύονται να χωνέψουν τον πλούτο που συσσώρευσαν, τα κεφάλαια δε βρίσκουν διέξοδο, δυσκολεύονται να ξαναμπούν στην κυκλοφορία για να αναπαραχθούν όπως πριν και να φέρουν νέα κέρδη. Γι' αυτό καλούνται οι "συνήθεις ύποπτοι", δηλαδή τα λαϊκά στρώματα, να τους ξελασπώσουν.

Αποκρύβεται συνειδητά ότι η κατεύθυνση των μέτρων έχει συναποφασιστεί χρόνια τώρα στα πλαίσια της ΕΕ, μέσα από το Μάαστριχτ, το σύμφωνο της Λισαβόνας και τόσα άλλα, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πλήττουν συνολικά την Εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες. Τους αφαιρούν σημαντικό εισόδημα. Καταργούν κατακτήσεις δεκαετιών. Η αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα φτάσει πολλαπλασιασμένη στις τσέπες τους. Το έχουμε ξαναζήσει. Την ίδια στιγμή προκλητικά, το μονοπωλιακό κεφάλαιο βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περάσουν!!!».

Ποιους εκφράζουμε

«Η ΠΣΕΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, (σ.σ. στη Διακήρυξη) εκφράζει τα συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό, στηρίζει τους αυτοαπασχολούμενους με 2-3 εργαζόμενους, είναι με τους μικρούς βιοτέχνες που γνωρίζουν καλά πώς παράγεται ο πλούτος της κοινωνίας, είναι με τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που γνωρίζουν το βάσανο "της επιχειρηματικότητας" και το ανέφικτο "της ανταγωνιστικότητας".

Ο διαχωρισμός αυτός που γίνεται, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Οι Επαγγελματοβιοτέχνες δεν αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Δεν έχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες ανάγκες. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, κάποιος που πραγματικά δουλεύει μόνος του ή με την οικογένειά του και κάποιος που έχει 15-20 άτομα προσωπικό.

Απέναντί μας είναι το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου και οι συνοδοιπόροι τους, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη διοίκηση των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Για τις τελευταίες αξίζει τον κόπο να πούμε δύο λόγια παραπάνω».

Για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες

«Τα τελευταία χρόνια και με όπλο τον πακτωλό χρημάτων που έχουν στη διάθεσή τους, με αιχμή του δόρατος τα ΚΕΚ, έχουν οδηγηθεί, σε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκμαυλισμού και παράλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντικειμενικά τα συμφέροντα που εκφράζουν, είναι μιας μικρής μερίδας μεσαίων και μεγάλων ΕΒΕ, που βλέπουν την εξέλιξή τους, σε άμεση σύνδεση με το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κάτω από το 10%, είναι σήμερα οι συνδικαλισμένοι ΕΒΕ συνολικά.

Πρέπει να κάνουμε καθαρό σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ότι αποφασιστικό ζήτημα είναι το γύρισμα της πλάτης τους, σε αυτή την πολιτική της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Εμείς δεν αντιστρατευόμαστε αυτές τις πλειοψηφίες γιατί προβάλλουν "λίγα αιτήματα" ή προχωρούν σε "ελάχιστες έως καθόλου" αγωνιστικές διεκδικήσεις. Το ζήτημά μας δεν είναι ποσοτικό.

Η αντίθεσή μας, βρίσκεται στην κατεύθυνση που έχουν δώσει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην κατάσταση που το έχουν φέρει, με πιο χαρακτηριστικό το συντεχνιακό, τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό.

Με άλλα λόγια και στην καλύτερη περίπτωση ρόλο "διορθωτή" των "αδικιών" της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, μέσα από τους διαδρόμους των υπουργείων. Γι' αυτό και δε φαίνεται καμία διαφορά στην πρακτική τους, είτε είναι κυβέρνηση η ΝΔ, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ.

Προσπαθούν, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της ΠΣΕΑ, να μας κολλήσουν τη "ρετσινιά" του διασπαστή. Θεωρούν ότι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Να μην απαντήσουν στα ζητήματα που τους βάζουμε. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η ΠΣΕΑ δεν έχει κανένα άγχος να φτιάξει μια ακόμα τριτοβάθμια οργάνωση. Αμφισβητεί όμως την κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος έτσι όπως έχει οριοθετηθεί από αυτές τις ηγεσίες.

Σήμερα, συναγωνιστές, πρέπει να έχουμε καθαρό ότι διασπαστής, είναι αυτός που υπονομεύει τους αγώνες. Που δε διεκδικεί. Που βάζει πλάτη για να περάσει αυτή η ευρωενωσιακή φιλομονοπωλιακή πολιτική στο κίνημα».

Με ποιους είμαστε

«Η διακήρυξη καθορίζει ότι σύμμαχοί μας, είναι η εργατική τάξη και το ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΜΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά και η ΠΑΣΥ, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι γυναίκες. Το ερώτημα είναι το γιατί, και τι δουλειά τελικά έχουμε εμείς με αυτά τα στρώματα. Είναι σύμμαχοί μας, όλοι οι παραπάνω, γιατί πλήττονται από την μονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα. Γιατί παράγουν τον πλούτο και τον καρπώνονται τα μονοπώλια. Γιατί έχουν καθαρό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Γιατί θεωρούν, όπως και εμείς, ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Γιατί αντικειμενικά, άσχετα δηλαδή από το βαθμό κατανόησης που υπάρχει, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, εργαζόμενοι στέκονται στην ίδια πλευρά, έχουν απέναντί τους κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική τους».

Μετεξέλιξη και προοπτική

«Η ΠΣΕΑ, με την 3ηΠανελλαδική Συνδιάσκεψη επιδιώκει να μετατραπεί από συσπείρωση που ξεκίνησε για το Ασφαλιστικό, στον Αγωνιστικό πόλο στο χώρο των ΕΒΕ. Αυτό είναι μια ποιοτική αλλαγή, που χρειάζεται να κατανοηθεί. Είναι ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

Αγωνιστικός πόλος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση σημαίνει μία καλύτερη και μεγαλύτερη ενότητα δράσης, πολιτική και ιδεολογική ενότητα των οργάνων που συγκροτούν την ΠΣΕΑ. Μία τοποθέτηση, όχι μόνο στο σύνολο, αν αυτό είναι δυνατόν, των ζητημάτων που μας απασχολούν, αλλά και στην ανάγκη μιας άλλης κατεύθυνσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Πρέπει να έχουμε καθαρό, βγήκε άλλωστε και από πολλές περιφερειακές συνδιασκέψεις, ότι τα περιθώρια που υπάρχουν στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε, είναι πολύ μικρά για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της θέσης μας.

Προβάλλουμε βεβαίως, ένα συνεκτικό ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων για την κρίση. Την ίδια στιγμή ξέρουμε όμως, ότι οι όποιες κατακτήσεις μας εύκολα μπορούν να ανατραπούν από τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Επόμενα ο στόχος του Συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην προβολή επιμέρους διεκδικήσεων.

Είναι απαραίτητο να μπει στο κέντρο της προσοχής του, μια διαφορετική ανάπτυξη στη χώρα που να έχει μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαλλαγμένη από τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, όπου η καθημερινή αγωνία για το μεροκάματο θα αντικατασταθεί με ένα σταθερό εισόδημα αντίστοιχο με τις ανάγκες και ανάλογο με την ποσότητα και την ποιότητα της εργασίας.

Εκεί συναντώνται τα βασικά συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, όλων των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος από το ζυγό των μονοπωλίων που βιώνουμε σήμερα.

Είναι απαραίτητη μια λαϊκή εξουσία που κεντρικά θα σχεδιάζει την ανάπτυξη της οικονομίας, θα αξιοποιεί τον παραγωγικό πλούτο της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό της, τη διεθνή συνεργασία».

Τέλος, η εισήγηση υπογραμμίζει ότι πρέπει να βελτιωθεί αποφασιστικά η δράση σημειώνοντας: «Να βρούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που είναι έξω από τα όργανα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, με δεδομένο ότι αυτοί είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στόχοι πάλης της ΠΑΣΕΒΕ

Ενα ευρύ διεκδικητικό πλαίσιο δράσης εμπεριέχει η διακήρυξη της Συνδιάσκεψης, για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, αλλά και για το ωράριο, την επαγγελματική στέγη - χωροθέτηση, το χρηματοδοτικό, την Παιδεία, την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, καθώς και για τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα. Ακολουθούν αναλυτικά τα αιτήματα για Φορολογικό και Ασφαλιστικό.

Για το Φορολογικό:

  • Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία.
  • Κλείσιμο των χρήσεων λίγους μήνες μετά την κατάθεση των δηλώσεων στην εφορία. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των ανέλεγκτων χρήσεων.
  • Κατάργηση του 20% για τις προσωπικές εταιρείες.
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200 χιλ. ευρώ.
  • Φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και ΑΕ στο 45%.
  • Τα κέρδη των συνεταιρισμών να μη φορολογούνται. Να φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνέταιρος.
  • Αφορολόγητο όριο ατομικό 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί.
  • Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων στο 45%.
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
  • Δραστική μείωση των δημοτικών φόρων και τελών, ενίσχυση των δήμων και των νομαρχιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση του δημοτικού φόρου 0,5%.

Για το Ασφαλιστικό:

  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΠΔ 258/2005.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών του Ταμείου κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών.
  • Τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ να μην πηγαίνουν στο Χρηματιστήριο.
  • Σύνταξη στα 30 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτου ηλικίας και ταμείου ασφάλισης. Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης.
  • Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ, στα επαγγέλματα που έχουν τέτοιο χαρακτήρα, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Δικαίωμα σύνταξης μετά από 13,5 χρόνια ασφάλισης ανεξάρτητα από ταμείο.
  • Η κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση, να γίνεται με έγκριση του ασφαλισμένου. Οχι στην υποχρεωτική αλλαγή κλάσης ανά τριετία.
  • Πλήρης σύνταξη με αναπηρία 67%.
  • Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν και αποκλειστικά από ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα. Κατάργηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο Ασφάλισης και Υγείας.
  • Αποζημίωση ατυχήματος και ασθένειας για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος μένει εκτός εργασίας, στο ύψος του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Επίδομα τοκετού που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό.
  • Δημιουργία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας.
ΠΑΜΕ
Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

Από το χαιρετισμό του Γ. Πέρρου

Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γ. Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του: «Εκ μέρους του ΠΑΜΕ χαιρετίζουμε και θεωρούμε πολύ σοβαρό γεγονός, που πρέπει να μας γεμίσει αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, τη δημιουργία του αγωνιστικού πόλου στο χώρο των ΕΒΕ. Μας αναλογεί μεγάλη ευθύνη, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι - και δεν υπερβάλλουμε - εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων ακουμπάει πάνω μας και ζητάει πολλά από εμάς. Επόμενα, δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, δεν πρέπει να αποτύχουμε και είμαστε σίγουροι ότι δε θα αποτύχουμε σε αυτή την επιλογή που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας».

«Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, εσάς, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε - αφού συζητήσουμε - μορφές κοινής πάλης, κοινής δράσης. Γιατί πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι υπάρχει κοινό συμφέρον για κοινή πάλη ενάντια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Για το ΠΑΜΕ, για το ταξικό εργατικό κίνημα, ο απεγκλωβισμός από την επιρροή της αστικής τάξης των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, αποτελεί κομμάτι της ταξικής πάλης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Ομως, η συγκέντρωση δυνάμεων, η κοινωνική συμμαχία, είναι ο μόνος δρόμος, είναι η μόνη επιλογή για να χτυπηθούν τα μονοπώλια, να χτυπηθεί η κερδοφορία τους και στο διά ταύτα, ένα μονάχα πρέπει να έχουμε στόχο, να αφαιρέσουμε την εξουσία τους».

Ο συνδικαλιστής τόνισε στη συνέχεια ότι τα προβλήματα τα γέννησε η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και έφερε τα μεγάλα μονοπώλια, το μεγάλο αντίπαλο. Μίλησε για το χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τον «ανταγωνισμό» που αποτελεί εργαλείο του καπιταλισμού, όπου «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Κατέληξε ότι για το ΠΑΜΕ, «το κύριο ζήτημα για μας είναι ποια τάξη θα είναι στην εξουσία και το θέτουμε σε ολόκληρη την εργατική τάξη, σε ολόκληρο το λαό και σε σας και στα λαϊκά στρώματα. Πρέπει να αλλάξει η τάξη στην εξουσία».

ΠΑΣΥ
Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας

Από το χαιρετισμό του Γ. Γκικόπουλου

«Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε στο χαιρετισμό του εκ μέρους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), ο Γ. Γκικόπουλος. «Γνωρίσαμε την αλληλεγγύη των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων και μας βοήθησε, πολύ περισσότερο φέτος που η κυβέρνηση έβαλε μπρος τον κοινωνικό αυτοματισμό», σημείωσε αρχικά, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η τεράστια μείωση του αγροτικού εισοδήματος έχει σημαντικές συνέπειες για τις μικρές πόλεις.

Αναφερόμενος στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, τόνισε ότι ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις πουλάνε ακριβά στους αγρότες όσα χρειάζονται για την παραγωγή τους και ελάχιστες πολυεθνικές επιχειρήσεις αγοράζουν πάμφθηνα από τους αγρότες τα προϊόντα που πουλάνε πανάκριβα στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Κατέληξε, λέγοντας: «Εχουμε κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, τα κόμματα της ευρωενωσιακής πολιτικής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Μπορούμε και είναι απαραίτητο να συγκροτήσουμε ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Μπορούμε να διεκδικήσουμε από κοινού και να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και το παραγωγικό δυναμικό. Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Εχουμε τη δύναμη και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ