ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Πετσοκόβουν και το αφορολόγητο

Προκλητικές εξαιρέσεις και νέες διευκολύνσεις για τις μερίδες του κεφαλαίου

Την παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και μέσα από την άμεση φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, αγροτών προωθεί η κυβέρνηση, που έσπευσε χτες να καταθέσει στη Βουλή τις νέες ρυθμίσεις με τη μορφή κειμένου διαβούλευσης. Πρόκειται για τη συνέχιση των μέτρων που συναποφάσισαν με την Κομισιόν και τα άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας και που ήδη είχαν δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση επιμένει στη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους) το οποίο κατεβαίνει στο μισό -δηλαδή στα 6.000 ευρώ- με το απόλυτα σαθρό πρόσχημα της σύνδεσής του με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το κάθε νοικοκυριό!

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, για μέτρα με τα οποία υποτίθεται θα εξαλείψουν τη φοροδιαφυγή, ότι τάχα θα φορολογήσουν τα αδιανέμητα κέρδη και τα μερίσματα, ότι θα εντοπίσουν τους μεγαλοοφειλέτες που έχουν φεσώσει την Εφορία κοκ. Το νομοσχέδιο βρίθει και από προκλητικές «εξαιρέσεις» σε όφελος μερίδων της πλουτοκρατίας αλλά και από νέες προκλητικές ρυθμίσεις ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των μεγαλοεπιχειρηματιών με νέες φοροελαφρύνσεις και άλλες εξίσου προκλητικές διευκολύνσεις.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού, η κυβέρνηση καταργεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και στην ουσία καθιερώνει αφορολόγητο για όλους της τάξης των 6.000 ευρώ. Για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ δε χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων, αλλά εδώ που τα λέμε δεν είναι υποχρεωτική ούτε η υποβολή φορολογικής δήλωσης. Για εισοδήματα από 6 μέχρι και 12 χιλιάδες ευρώ, για να ισχύσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος. Για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 10% για το τμήμα των εισοδημάτων μέχρι τις 12.000 ευρώ και 30% για τα εισοδήματα που είναι πάνω από 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις (10%) ύψους 1.000 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 1.200 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ και ακόμα 2.400 ευρώ για το υπόλοιπο μέρος του εισοδήματος.

Σε περίπτωση που οι αποδείξεις είναι μικρότερες από τα προβλεπόμενα επιβάλλονται και πρόστιμα στο 10% του τμήματος των αποδείξεων που «λείπει». Να σημειωθεί πως δεν υπολογίζονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης κλπ).

Η φορολογική κλίμακα (αφορά στα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2011) διαμορφώνεται ως εξής :

  • Για εισοδήματα 12-16 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής: 18%
  • Για εισοδήματα 16-22 χιλιάδες ευρώ: 24%
  • Για εισοδήματα 22-26 χιλιάδες ευρώ: 26%
  • Για εισοδήματα 26-32 χιλιάδες ευρώ: 32%
  • Για εισοδήματα 32-40 χιλιάδες ευρώ: 36%
  • Για εισοδήματα 40-60 χιλιάδες ευρώ: 38%
  • Για εισοδήματα από 60-100 χιλιάδες ευρώ:40%
  • Για μεγαλύτερα ποσά στο 45%.

Με τις άλλες διατάξεις του προωθούμενου ν/σ:

  • Καθιερώνονται νέας κοπής τεκμήρια, τα οποία όμως δεν προσδιορίζονται στο κείμενο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μπαίνουν τεκμήρια ακόμη και για την α' κατοικία.
  • Ο λογιστικός προσδιορισμός και η χρήση ταμειακών μηχανών για επαγγελματικές ομάδας (ταξί, λιανοπωλητές, περίπτερα, βενζινάδικα κ.ά.) παίρνει παράταση για τη 1η Γενάρη 2011.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για το κλείσιμο καταστημάτων σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων.

Σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων προωθούνται και τα παρακάτω μέτρα:

  • Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%.
  • Από την ενιαία κλίμακα φορολόγησης εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.
  • «Επαναπατρισμός κεφαλαίων» με συμβολικό φόρο 5%.
  • Φοροαπαλλαγές στο όνομα της διατήρησης θέσεων εργασίας.
  • Εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη επιχειρήσεων που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα και τεχνολογική καινοτομία».
  • Φορολογικά κίνητρα για «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΣΠΑ
Απρόσκοπτη ροή χρήματος για το κεφάλαιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό κείμενο

Το δρόμο προς την ψήφιση παίρνει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Αποκέντρωση, Απλοποίηση και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις», που επιδιώκει να ανοίξει στο τέρμα τις «στρόφιγγες» χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου και να ελέγξει πλήρως σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν οι πόροι, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και τις επιταγές της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χτες προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια. Σκοπός του νόμου είναι «η ταχεία απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, μέσω της αποκέντρωσης στη διαχείριση των πόρων, της απλοποίησης των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων».

Το νομοσχέδιο προβλέπει: Την «Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης» (ΕΣΥ), μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της κάθε Περιφέρειας, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης στα όριά της. Η κάθε Περιφέρεια θα παρακολουθεί την υλοποίηση των προγραμμάτων και θα ενημερώνει αναλυτικά το υπουργείο Οικονομίας ανά δύο μήνες. Μία ακόμη σημαντική δυνατότητα του υπουργείου είναι αυτή της ανακατανομής πόρων ανάμεσα σε προγράμματα μιας Περιφέρειας ή και σε άλλη Περιφέρεια, εάν παρατηρείται καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση υφιστάμενων υποδομών διαχείρισης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και καταργεί ή αντικαθιστά πλήθος διατάξεων που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και την επικύρωση των συμβάσεων χρηματοδότησης έργων.

Επίσης, εκτός των ζητημάτων του ΕΣΠΑ, προβλέπει την ανασύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία θα αποτελείται από τους υπουργούς: Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος. Εκτάκτως θα συμμετέχουν οι υπουργοί που εποπτεύουν φορείς που συμβάλλονται για ΣΔΙΤ. Ο υπουργός Οικονομίας εποπτεύει το έργο της και κάνει τις σχετικές εισηγήσεις. Τέλος, προβλέπονται διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής των ορίων χρηματοδότησης κατά περίπτωση, έτσι ώστε να «λυθούν» τα χέρια της κυβέρνησης στην ενίσχυση «εκλεκτών» επενδυτών.

ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ρυθμίσεις στήριξης της κερδοφορίας

Διατηρώντας στο ακέραιο το σκεπτικό που διέπει τις ρυθμίσεις που απέσυρε τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων και εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, η κυβέρνηση επανέφερε χτες τη σχετική διάταξη με επουσιώδεις αλλαγές, ως άρθρο του νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

  • Οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων μετά τη λήξη της ισχύος του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (πατέντα) θα μειώνονται κατά 20%.
  • Οι τιμές των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων (αντίγραφα) θα καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 90% επί της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη μείωσή της με τη λήξη της πατέντας. Ως ελάχιστο ποσοστό αναφέρεται το 72% στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
  • Η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που παρασκευάζεται ή συσκευάζεται ή εισάγεται θα προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στις χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αντί της ευρωζώνης που προβλεπόταν στις ρυθμίσεις που αποσύρθηκαν.
  • Η τιμή που θα εγκρίνεται για κάθε φάρμακο θα επαληθεύεται τρεις φορές το χρόνο από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Της κατάθεσης των σχετικών διατάξεων προηγήθηκε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης λόγος έγινε για 21 χώρες της ΕΕ που θα λαμβάνονται υπόψη για την τιμολόγηση των φαρμάκων στις οποίες υπάρχει παρατηρητήριο τιμών. Ακόμη, οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας φέρονται να εξέφρασαν ενδιαφέρον για την επίσπευση των διαδικασιών ανατιμολόγησης των φαρμάκων η οποία συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή της λίστας, που, κατά τον υπουργό Εργασίας, η μη εφαρμογή της κοστίζει στα ταμεία 100 εκατ. ευρώ το μήνα.

ΦΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Στα 5 εκατ. ευρώ τη μέρα

Σε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ έφτασε στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Σε σχέση με περσινό δίμηνο (2009) καταγράφεται μείωση 52% στην αξία των επιταγών που σφραγίστηκαν από τις τράπεζες και 14% της αξίας των συναλλαγματικών. Η εξέλιξη έχει να κάνει με την ιδιαίτερα ψηλή βάση της σύγκρισης καθώς και με τη συνεχιζόμενη πτώση της οικονομικής και συναλλακτικής δραστηριότητας.

ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΕΜΕΑΣ
Δίωρη κατάληψη της εθνικής οδού

Σε δίωρη συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης, στον κόμβο της Νεμέας, προχώρησαν χτες σταφιδοπαραγωγοί και αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ που δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτέμβρη καθώς και για το γεγονός ότι έμειναν ατρύγητα αμπέλια.

Το χαμηλό ποσοστό εκτίμησης ζημιών και παραγωγής ανά στρέμμα από τον ΕΛΓΑ έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών, που είδαν πέρσι την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τα αμπέλια να μένουν ατρύγητα, αφού η ζήτηση ήταν ελάχιστη, με αποτέλεσμα και η τιμή να είναι πάρα πολύ χαμηλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Βασικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών είναι η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων με ταυτόχρονη επανεκτίμηση των ζημιών από ελεγκτές του ΕΛΓΑ και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή κρασιού από άλλες χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ