Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Πετσοκόβουν και το αφορολόγητο

Προκλητικές εξαιρέσεις και νέες διευκολύνσεις για τις μερίδες του κεφαλαίου

Την παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και μέσα από την άμεση φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, αγροτών προωθεί η κυβέρνηση, που έσπευσε χτες να καταθέσει στη Βουλή τις νέες ρυθμίσεις με τη μορφή κειμένου διαβούλευσης. Πρόκειται για τη συνέχιση των μέτρων που συναποφάσισαν με την Κομισιόν και τα άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας και που ήδη είχαν δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση επιμένει στη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους) το οποίο κατεβαίνει στο μισό -δηλαδή στα 6.000 ευρώ- με το απόλυτα σαθρό πρόσχημα της σύνδεσής του με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το κάθε νοικοκυριό!

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, για μέτρα με τα οποία υποτίθεται θα εξαλείψουν τη φοροδιαφυγή, ότι τάχα θα φορολογήσουν τα αδιανέμητα κέρδη και τα μερίσματα, ότι θα εντοπίσουν τους μεγαλοοφειλέτες που έχουν φεσώσει την Εφορία κοκ. Το νομοσχέδιο βρίθει και από προκλητικές «εξαιρέσεις» σε όφελος μερίδων της πλουτοκρατίας αλλά και από νέες προκλητικές ρυθμίσεις ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των μεγαλοεπιχειρηματιών με νέες φοροελαφρύνσεις και άλλες εξίσου προκλητικές διευκολύνσεις.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού, η κυβέρνηση καταργεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και στην ουσία καθιερώνει αφορολόγητο για όλους της τάξης των 6.000 ευρώ. Για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ δε χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων, αλλά εδώ που τα λέμε δεν είναι υποχρεωτική ούτε η υποβολή φορολογικής δήλωσης. Για εισοδήματα από 6 μέχρι και 12 χιλιάδες ευρώ, για να ισχύσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος. Για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 10% για το τμήμα των εισοδημάτων μέχρι τις 12.000 ευρώ και 30% για τα εισοδήματα που είναι πάνω από 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις (10%) ύψους 1.000 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 1.200 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ και ακόμα 2.400 ευρώ για το υπόλοιπο μέρος του εισοδήματος.

Σε περίπτωση που οι αποδείξεις είναι μικρότερες από τα προβλεπόμενα επιβάλλονται και πρόστιμα στο 10% του τμήματος των αποδείξεων που «λείπει». Να σημειωθεί πως δεν υπολογίζονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης κλπ).

Η φορολογική κλίμακα (αφορά στα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2011) διαμορφώνεται ως εξής :

  • Για εισοδήματα 12-16 χιλιάδες ευρώ, φορολογικός συντελεστής: 18%
  • Για εισοδήματα 16-22 χιλιάδες ευρώ: 24%
  • Για εισοδήματα 22-26 χιλιάδες ευρώ: 26%
  • Για εισοδήματα 26-32 χιλιάδες ευρώ: 32%
  • Για εισοδήματα 32-40 χιλιάδες ευρώ: 36%
  • Για εισοδήματα 40-60 χιλιάδες ευρώ: 38%
  • Για εισοδήματα από 60-100 χιλιάδες ευρώ:40%
  • Για μεγαλύτερα ποσά στο 45%.

Με τις άλλες διατάξεις του προωθούμενου ν/σ:

  • Καθιερώνονται νέας κοπής τεκμήρια, τα οποία όμως δεν προσδιορίζονται στο κείμενο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μπαίνουν τεκμήρια ακόμη και για την α' κατοικία.
  • Ο λογιστικός προσδιορισμός και η χρήση ταμειακών μηχανών για επαγγελματικές ομάδας (ταξί, λιανοπωλητές, περίπτερα, βενζινάδικα κ.ά.) παίρνει παράταση για τη 1η Γενάρη 2011.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για το κλείσιμο καταστημάτων σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων.

Σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων προωθούνται και τα παρακάτω μέτρα:

  • Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%.
  • Από την ενιαία κλίμακα φορολόγησης εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.
  • «Επαναπατρισμός κεφαλαίων» με συμβολικό φόρο 5%.
  • Φοροαπαλλαγές στο όνομα της διατήρησης θέσεων εργασίας.
  • Εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη επιχειρήσεων που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα και τεχνολογική καινοτομία».
  • Φορολογικά κίνητρα για «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ