Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόκληση για όσους βιώνουν την πολιτική λιτότητας

Το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, συνδέεται με την πολιτική μείωσης των μισθών των εργαζομένων

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα και βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, στο βωμό της διασφάλισης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή, επιδόθηκε σε πανηγυρικές ημερίδες και συνεντεύξεις, σε συνεργασία με συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν πρόθυμα τις αντιδραστικές επιλογές της. Ενδεικτική της πρόκλησης με την οποία οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των εργαζομένων να τα φέρουν βόλτα είναι και η ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με θέμα: «Υπερχρέωση Νοικοκυριών: Πολιτικές Πρόληψης και Απεγκλωβισμού». Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρήθηκε ήταν να προπαγανδιστούν, ως δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων των νοικοκυριών που έχουν σχέσεις ομηρίας με την τραπεζική κερδοσκοπία, μια σειρά από ρυθμίσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση ούτε αυτού καθαυτού του προβλήματος, ούτε των αιτίων που προκαλούν την υπερχρέωση, που δεν είναι άλλα από τις πολιτικές διαρκούς συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε έρευνα της «Kάπα Research» για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, από την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, με στημένα κάποιες φορές ερωτηματολόγια, επιχειρείται σώνει και καλά να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα για την προπαγάνδιση της κυβερνητικής πολιτικής. Ετσι, οι εργαζόμενοι φέρονται ότι εντοπίζουν τη λύση του προβλήματος της υπερχρέωσής τους στην ανάγκη ...εκπαίδευσης, στην προσοχή των τραπεζών σε ποιους δανείζουν, στην ανάγκη αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τους οφειλέτες. Σε ό,τι αφορά στις αιτίες, σε ...εσφαλμένες εκτιμήσεις των δανειοληπτών και σε αδιαφορία των δανειοληπτών για τα χρέη τους! Παράλληλα, φέρονται να πιστεύουν ότι έχουν απήχηση τα μέτρα του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων, ωστόσο, προκύπτει ότι έξι στους δέκα ερωτηθέντες χρωστούν σε τράπεζες. Από αυτούς που δηλώνουν πως έχουν δάνεια, το 62% δήλωσε πως η μηνιαία δόση δανείων του ανέρχεται μέχρι του ποσοστού του 40% του μηνιαίου του εισοδήματος, ενώ για το 34% το σύνολο των μηνιαίων του δόσεων για αποπληρωμή δανείων ανέρχεται σε 41% - 60% του εισοδήματός του.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι κυρίαρχο να αναδειχτεί η αιτία του ζητήματος της υπερχρέωσης, που σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν με τα εισοδήματα που έχουν από την εργασία τους να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, με τη συμπίεση του βιοτικού τους επιπέδου, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με την ακρίβεια που στην ουσία εξυπηρετεί την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ο βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ότι οι πολιτικές της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών κερδών, με τη δημιουργία των καρτέλ. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι οι κατά καιρούς ρυθμίσεις που εξαγγέλλονται ως αντιμετώπιση δεν είναι παρά «ασπιρίνη» που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ξεκαθάρισε ότι η λύση βρίσκεται στην αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων, στην κατάργηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, στην κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης και των διοδίων, σε μια προοπτική, όπως τονίζει το ΚΚΕ, ριζικής ρήξης και ανατροπής με στόχο τη λαϊκή οικονομία και τη λαϊκή εξουσία.

Αποπροσανατολισμός

Την κοινή δράση - αποπροσανατολισμό και πρόκληση - περί «ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των ανέργων» των κυβέρνησης, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, του «Συμμετέχω» ως δράση... «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Καταναλωτή, επιχείρησαν να αναδείξουν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων από κοινού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υποτίθεται πως οι άνεργοι που είναι γραμμένοι στο Ταμείο Ανεργίας, θα μπορούν να ψωνίζουν διάφορα αναγκαία είδη με έκπτωση 20%.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων καταγγέλλει τη συμμετοχή στο «Συμμετέχω» των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που στην πραγματικότητα στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και ταυτόχρονα υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική λιτότητας και στην ανεργία. Καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα στηρίζουν τα κυβερνητικά προγράμματα μαζικής φτώχειας χρησιμοποιώντας για εμπορικούς σκοπούς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ζητώντας αποδεικτικά έγγραφα αναξιοπάθειας από τους συμπολίτες τους. «Δεν συμμετέχω, γιατί ο άνεργος είναι συνάνθρωπος», δηλώνει η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, «γιατί συμμετέχω στους αγώνες του, στις πορείες του, στις διαδηλώσεις του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ