Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ρυθμίσεις στήριξης της κερδοφορίας

Διατηρώντας στο ακέραιο το σκεπτικό που διέπει τις ρυθμίσεις που απέσυρε τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων και εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, η κυβέρνηση επανέφερε χτες τη σχετική διάταξη με επουσιώδεις αλλαγές, ως άρθρο του νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

  • Οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων μετά τη λήξη της ισχύος του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (πατέντα) θα μειώνονται κατά 20%.
  • Οι τιμές των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων (αντίγραφα) θα καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 90% επί της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη μείωσή της με τη λήξη της πατέντας. Ως ελάχιστο ποσοστό αναφέρεται το 72% στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
  • Η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που παρασκευάζεται ή συσκευάζεται ή εισάγεται θα προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στις χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αντί της ευρωζώνης που προβλεπόταν στις ρυθμίσεις που αποσύρθηκαν.
  • Η τιμή που θα εγκρίνεται για κάθε φάρμακο θα επαληθεύεται τρεις φορές το χρόνο από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Της κατάθεσης των σχετικών διατάξεων προηγήθηκε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης λόγος έγινε για 21 χώρες της ΕΕ που θα λαμβάνονται υπόψη για την τιμολόγηση των φαρμάκων στις οποίες υπάρχει παρατηρητήριο τιμών. Ακόμη, οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας φέρονται να εξέφρασαν ενδιαφέρον για την επίσπευση των διαδικασιών ανατιμολόγησης των φαρμάκων η οποία συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή της λίστας, που, κατά τον υπουργό Εργασίας, η μη εφαρμογή της κοστίζει στα ταμεία 100 εκατ. ευρώ το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ