Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΣΠΑ
Απρόσκοπτη ροή χρήματος για το κεφάλαιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό κείμενο

Το δρόμο προς την ψήφιση παίρνει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Αποκέντρωση, Απλοποίηση και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις», που επιδιώκει να ανοίξει στο τέρμα τις «στρόφιγγες» χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου και να ελέγξει πλήρως σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν οι πόροι, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και τις επιταγές της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χτες προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια. Σκοπός του νόμου είναι «η ταχεία απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, μέσω της αποκέντρωσης στη διαχείριση των πόρων, της απλοποίησης των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων».

Το νομοσχέδιο προβλέπει: Την «Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης» (ΕΣΥ), μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της κάθε Περιφέρειας, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης στα όριά της. Η κάθε Περιφέρεια θα παρακολουθεί την υλοποίηση των προγραμμάτων και θα ενημερώνει αναλυτικά το υπουργείο Οικονομίας ανά δύο μήνες. Μία ακόμη σημαντική δυνατότητα του υπουργείου είναι αυτή της ανακατανομής πόρων ανάμεσα σε προγράμματα μιας Περιφέρειας ή και σε άλλη Περιφέρεια, εάν παρατηρείται καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση υφιστάμενων υποδομών διαχείρισης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και καταργεί ή αντικαθιστά πλήθος διατάξεων που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και την επικύρωση των συμβάσεων χρηματοδότησης έργων.

Επίσης, εκτός των ζητημάτων του ΕΣΠΑ, προβλέπει την ανασύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία θα αποτελείται από τους υπουργούς: Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος. Εκτάκτως θα συμμετέχουν οι υπουργοί που εποπτεύουν φορείς που συμβάλλονται για ΣΔΙΤ. Ο υπουργός Οικονομίας εποπτεύει το έργο της και κάνει τις σχετικές εισηγήσεις. Τέλος, προβλέπονται διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής των ορίων χρηματοδότησης κατά περίπτωση, έτσι ώστε να «λυθούν» τα χέρια της κυβέρνησης στην ενίσχυση «εκλεκτών» επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ