ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εντείνονται οι φραγμοί στις λαϊκές συνοικίες

Ο ταξικός προσανατολισμός και οι φραγμοί που βάζουν στη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων φαίνεται περίτρανα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, από τους 105 μαθητές της Β` τάξης του 1ου Λυκείου Δραπετσώνας απορρίπτονται οι 19 και από τους 71 της Γ` Τάξης 3. Από τους 80 μαθητές της Β` τάξης του 2ου Λυκείου Δραπετσώνας απορρίπτονται 15 και από τους 88 της Γ `τάξης 9. Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Πέραμα. Από τους 127 μαθητές της Β` τάξης του 1ου Λυκείου Περάματος απορρίπτονται 26 και από τους 145 της Γ` τάξης 11. Από τους 61 της Β` τάξης του 2ου Λυκείου Περάματος απορρίπτονται 28 και από τους 54 της Γ` τάξης 3.

Στη Νίκαια απορρίπτεται το 25% της Β` τάξης του 1ου Λυκείου και το 3,8% της Γ` τάξης, το 13,8% της Β` τάξης του 2ου Λυκείου και το 7,5% της Γ` τάξης, το 14,6% της Β` τάξης του 3ου Λυκείου και το 2,2% της Γ` τάξης, το 35,7% της Β` τάξης του 4ου Λυκείου και το 15,2% της Γ` τάξης, το 32,6% της Β` τάξης του 5ου Λυκείου και το 6,6 της Γ` τάξης.

Στο Κερατσίνι απορρίπτεται το 30,6% της Β` τάξης του 1ου Λυκείου και το 7,2% της Γ` τάξης, το 36,1% της Β` τάξης του 2ου Λυκείου και το 10,6% της Γ τάξης, το 25,8% της Β` τάξης του 3ου Λυκείου και το 12,2% της Γ` τάξης.

Να επισημανθεί ότι οι αριθμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν όλη την τραγική για τα παιδιά της εργατικής τάξης πραγματικότητα, αφού πολλοί περισσότεροι μαθητές έχουν ήδη εγκαταλείψει το σχολείο πριν καν πάνε στο Λύκειο. Τα ψυχρά αυτά στατιστικά στοιχεία δείχνουν, όμως, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την επιχείρηση της αστικής τάξης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία, μέσω της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θέλουν η επόμενη γενιά των εργαζομένων να είναι αναλώσιμο ψευτοεκπαιδευμένο υλικό, εύκολο στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, την αξιοπιστία του αδιάβλητου του νέου εξεταστικού συστήματος, τονίζοντας ότι «καθιερώθηκαν διαδικασίες που αφήνουν περιθώρια στα άτομα που εμπλέκονται στην εξεταστική διαδικασία να υπερβούν τα όρια της σωστής και αρμόζουσας συμπεριφοράς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Ανατολική Αττική

Στο 20% φτάνει το ποσοστό αποτυχίας στα σχολεία που ανήκουν στην περιφέρεια της Ε` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Από τους 1.270 μαθητές της Β` Λυκείου προάγονται 951 με τις γενικές διατάξεις, 65 με τη ρύθμιση των 5 μονάδων και απορρίπτονται 254 μαθητές. Στη Γ` Λυκείου συμμετείχαν στις εξετάσεις 1.176 μαθητές, από τους οποίους 1.045 προάγονται με τις γενικές διατάξεις και 43 με τη ρύθμιση των πέντε μονάδων. Το ποσοστό των μαθητών που απορρίπτονται φτάνει εκεί το 7.48% που αντιστοιχεί σε 88 μαθητές.

Συρρικνώνεται περισσότερο το Λύκειο

Στοιχεία από τις περιοχές Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Πέλλας και Κοζάνης δείχνουν μαζική απόρριψη μαθητών στη Β' Λυκείου

«Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να είναι περήφανο αφού όσο το Λύκειο θα αποψιλώνεται από μαθητές, τόσο τα ποσοστά "αποτυχίας" θα μειώνονται». Ετσι σχολιάζει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης τα ποσοστά μαθητών που δεν προάγονται μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του «ενιαίου» λυκείου. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των μαθητών που απορρίφθηκαν στην Α` τάξη έφθασε το 13,23%, στη Β` τάξη το 20,62% και στη Γ` τάξη το 2,35% του συνόλου. Τα αντίστοιχα ποσοστά πέρσι ήταν στην Α` τάξη 22,4% και στη Β` τάξη 28,6%. «Αν μάλιστα το μαθητικό κίνημα δεν είχε αναπτύξει αγώνες, αν δηλαδή δεν είχαν γίνει οι μικρορυθμίσεις (ανεξεταστέοι πέρσι, προσαρμογή των 5 μονάδων, γενίκευση του 9.5 ως ελάχιστου μέσου όρου για την προαγωγή και την απόλυση φέτος), η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», επισημαίνει η ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως φέτος, στο νομό, αν δεν υπήρχε η προσαρμογή των 5 μονάδων διαφοράς μεταξύ προφορικού και γραπτού βαθμού, το ποσοστό των απορριφθέντων στη Β` τάξη θα ήταν 27,24% και στη Γ` 5,16%.

Η ΕΛΜΕ τονίζει πως μόνο στο Νομό Κεφαλονιάς οι μαθητές των λυκείων στα δύο τελευταία χρόνια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μειώθηκαν κατά 302, ενώ στα ΤΕΕ αυξήθηκαν κατά 74. «Ακόμα χειρότερα, με δεδομένο το σημερινό αριθμό μαθητών στα ΤΕΕ (251), από τους οποίους πολλοί δεν πέρασαν ποτέ από το λύκειο, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, τι απέγιναν πάνω από 50 μαθητές».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης επισημαίνει: «Είναι φανερό ότι το νέο σύστημα, αντί να περιορίσει την παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση, τις ενίσχυσε. Πλήχθηκαν ιδιαίτερα οι μαθητές των κοινωνικών τάξεων που μειονεκτούν οικονομικά και συνεπώς έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτοί οι μαθητές έχουν τις χαμηλότερες επιδόσεις, δεν τελειώνουν το λύκειο, στρέφονται στα ΤΕΕ και σε μεγάλο ποσοστό τα εγκαταλείπουν, έχουν τα μικρότερα ποσοστά εισαγομένων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ».

Καταλήγοντας η ΕΛΜΕ τονίζει πως «αποδεικνύεται τελικά ότι η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" δεν επιδέχεται μικροβελτιώσεις, όπως υπόσχεται ο νέος υπουργός» και δείχνει τη διέξοδο στην ενωμένη πάλη μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων για ένα άλλο σχολείο ενιαίο, δωδεκάχρονο και υποχρεωτικό για όλους.

Στο Νομό Πέλλας

Μείωση του ποσοστού της αποτυχίας στη Γ` Λυκείου ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης της λυκειακής βαθμίδας από τις μικρότερες τάξεις δείχνουν και τα αποτελέσματα στο Νομό Πέλλας.

Το ποσοστό των απορριφθέντων μαθητών της Α` Λυκείου είναι φέτος 5,99%, το μισό περίπου από πέρσι (11,33%). Σύμφωνα με στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων, που έχει επεξεργαστεί η ΕΛΜΕ Πέλλας, υπάρχει δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών της Α` τάξης που φτάνει το 40% των μαθητών που φοιτούσαν το σχολικό έτος 1997-98, τελευταία χρονιά που λειτούργησαν όλοι οι τύποι λυκείου. Στη Β` τάξη το ποσοστό των απορριπτόμενων είναι 20,72%, ελάχιστα μικρότερο από το περσινό που ήταν 22,35%. Τα ποσοστά αυτά ανά κατεύθυνση κατανέμονται ως εξής: Θετική 11,97% (πέρσι 9,37%), Θεωρητική 23,06% (πέρσι 22,20%) και Τεχνολογική 25,27% (πέρσι 42,92%).

Στη Γ` Λυκείου στα σχολεία του Νομού Πέλλας, το ποσοστό των απορριπτομένων είναι μόλις 2,53%, ενώ το 1,73% προάγεται με την προσαρμογή των 5 μονάδων. Κατά κατεύθυνση τα ποσοστά των μαθητών που απορρίπτονται, κατανέμονται ως εξής: Θετική 1,1%, Θεωρητική 3,57% και Τεχνολογική 2,8%.

Στην Κοζάνη

Στο Νομό Κοζάνης, υψηλά ποσοστά αποτυχίας παρατηρούνται στα περιφερειακά κυρίως Λύκεια, γεγονός που δημιουργεί φόβους ακόμα και για μη λειτουργία κάποιων τμημάτων την επόμενη σχολική χρονιά. Το γενικό ποσοστό απορριπτόμενων της Β` Λυκείου στο νομό φτάνει το 15,7%, ενώ στη Γ` Λυκείου το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 1%.

Σε σχέση με πέρσι παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη στροφή μαθητών προς τα ΤΕΕ, που αγγίζει το ποσοστό του 30%.

Ταξική η αιτία της απόρριψης των μαθητών

Την ταξικότητα της απόρριψης από το επιλεκτικό «ενιαίο» λύκειο, έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμα και έρευνα που έκανε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ). Σύμφωνα με αυτήν, η συνολική αποτυχία πέρσι στη Β` Λυκείου έφτασε το 25.7%, με τις αγροτικές περιοχές, σε αντίθεση με τις αστικές, να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας.

Η έρευνα αφορά τα περσινά αποτελέσματα των εξετάσεων της Β` Λυκείου και το δείγμα είναι από το 15% του μαθητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτή, στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκαν για επανεξέταση φτάνει το 49.6%, στις ημιαστικές το 29.3% και τις αστικές το 22.6%. Αποκλίσεις που αντικατοπτρίζουν την ταξικότητα του συστήματος εντοπίζονται και στην περιοχή της Αττικής. Το μικρότερο ποσοστό συγκεντρώνεται στην περιοχή της Β` Αθήνας που περιλαμβάνει τις βόρειες συνοικίες της πρωτεύουσας με 8% και το μεγαλύτερο στη Δυτική Αττική με 35.4% και στον Πειραιά με 28.8%. Στη Δ` Αθήνας το ποσοστό ήταν 16.5%, στην Ανατολική Αττική το 17.4%, στην Α` Αθήνας το 25.5%, στη Γ` Αθήνας το 26.8%.

Οπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το φαινόμενο των αναβαθμολογήσεων το οποίο έχει εγείρει αγανάκτηση και αντιδράσεις από γονείς και φέτος, αποτελεί επανάληψη περσινού φαινομένου. Το 23.3% των γραπτών στο μάθημα Λογοτεχνία της περσινής Β` Λυκείου αναβαθμολογήθηκε, ενώ το μικρότερο ποσοστό αναβαθμολογήσεων παρατηρήθηκε πέρσι στο μάθημα της Χημείας (1%).

Κατά τη χτεσινή παρουσίαση της έρευνας από την ΟΙΕΛΕ, ο γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε πως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων στις περιοχές Πέλλας, Κεφαλονιάς, Χαλκιδικής, Αρκαδίας, Χανίων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Ε` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, το ποσοστό αποτυχίας στη Β` Λυκείου φτάνει το 19%.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζουμε την πάλη για ένα άλλο σχολείο

«Ολοκληρώθηκε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς ένας μαραθώνιος εξετάσεων που ταλαιπώρησε ψυχικά και σωματικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την εκπαιδευτική διαδικασία», αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, αναφορικά με την κατάσταση στο νομό.

«Οι εξετάσεις αυτές, συνεχίζουν, αποτελούν μέρος της καταδικασμένης, στη συνείδηση όλων, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στοχεύουν όχι στην ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών, όπως πολύ παραπλανητικά εξαγγέλθηκε, αλλά στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού και την απομάκρυνση μεγάλου μέρους από το δημόσιο λύκειο.

Προηγήθηκε ένας χρόνος άγχους, ανασφάλειας, οικονομικής αφαίμαξης των οικογενειών. Ενας χρόνος ασταμάτητου τρεξίματος από το σχολείο σε φροντιστήριο και από φροντιστήριο σε σχολείο χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δυνατότητα να ζήσουν οι μαθητές την ηλικία τους. Ενας χρόνος μαζικών αγώνων που τόσο συκοφαντήθηκαν από τους κυβερνώντες και τους μηχανισμούς τους και που για την καταστολή τους χρησιμοποιήθηκαν οι εισαγγελείς, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα μαθητοδικεία».

Οι γυναίκες επισημαίνουν ότι, όπως και ολόκληρη η οικογένεια, βίωσαν με έντονο τρόπο τις παρενέργειες της εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640 και σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Ακουσαν τον αναστεναγμό των παιδιών τους, όταν μετά από ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα δεν μπόρεσαν να βγάλουν την ύλη. Δέχτηκαν την οργή και την αγανάκτησή τους, που αφαιρέθηκε εντελώς ο ελεύθερος χρόνος τους και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ζήσουν τις χαρές της ηλικίας τους. Ενιωσαν αφόρητη την οικονομική πίεση όταν αγανακτισμένοι εκ των πραγμάτων κατέβαλαν από το πενιχρό τους εισόδημα τη μερίδα του λέοντος στα φροντιστήρια».

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας υπογραμμίζει ότι έγκαιρα είχε μιλήσει για τις συνέπειες της μεταρρύθμισης, τις οποίες πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις μαζί με άλλους φορείς και υπενθυμίζει ότι με ένα ερωτηματολόγιο που απευθυνόταν σε όλη την οικογένεια μίλησε με πολλές οικογένειες, κυρίως γυναίκες σε όλο το νομό, ενώ συμπεραίνει ότι τα πρώτα δείγματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις του.

Καταλήγοντας οι γυναίκες, αναφερόμενες στα αποτελέσματα που αφορούν τα λύκεια του νομού, τονίζουν ότι «φανερώνουν πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των μαθητών - κύρια της υπαίθρου - βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ότι ο αριθμός των μαθητών που απορρίφθηκαν είναι μικρότερος από πέρσι δείχνει ότι μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, επέλεξαν το δρόμο των ΤΕΕ, θέτοντας εαυτό τους εκτός λυκείου, είτε το εγκατέλειψαν τελείως».

Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών δηλώνει ότι έχει ήδη συμπαραταχτεί με τους φορείς που παλεύουν για την κατάργηση αυτών των αντιεκπαιδευτικών νόμων και παλεύει μαζί τους για ένα πραγματικό δημόσιο υποχρεωτικό και ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ