Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ταξική η αιτία της απόρριψης των μαθητών

Την ταξικότητα της απόρριψης από το επιλεκτικό «ενιαίο» λύκειο, έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμα και έρευνα που έκανε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ). Σύμφωνα με αυτήν, η συνολική αποτυχία πέρσι στη Β` Λυκείου έφτασε το 25.7%, με τις αγροτικές περιοχές, σε αντίθεση με τις αστικές, να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας.

Η έρευνα αφορά τα περσινά αποτελέσματα των εξετάσεων της Β` Λυκείου και το δείγμα είναι από το 15% του μαθητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτή, στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκαν για επανεξέταση φτάνει το 49.6%, στις ημιαστικές το 29.3% και τις αστικές το 22.6%. Αποκλίσεις που αντικατοπτρίζουν την ταξικότητα του συστήματος εντοπίζονται και στην περιοχή της Αττικής. Το μικρότερο ποσοστό συγκεντρώνεται στην περιοχή της Β` Αθήνας που περιλαμβάνει τις βόρειες συνοικίες της πρωτεύουσας με 8% και το μεγαλύτερο στη Δυτική Αττική με 35.4% και στον Πειραιά με 28.8%. Στη Δ` Αθήνας το ποσοστό ήταν 16.5%, στην Ανατολική Αττική το 17.4%, στην Α` Αθήνας το 25.5%, στη Γ` Αθήνας το 26.8%.

Οπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το φαινόμενο των αναβαθμολογήσεων το οποίο έχει εγείρει αγανάκτηση και αντιδράσεις από γονείς και φέτος, αποτελεί επανάληψη περσινού φαινομένου. Το 23.3% των γραπτών στο μάθημα Λογοτεχνία της περσινής Β` Λυκείου αναβαθμολογήθηκε, ενώ το μικρότερο ποσοστό αναβαθμολογήσεων παρατηρήθηκε πέρσι στο μάθημα της Χημείας (1%).

Κατά τη χτεσινή παρουσίαση της έρευνας από την ΟΙΕΛΕ, ο γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε πως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων στις περιοχές Πέλλας, Κεφαλονιάς, Χαλκιδικής, Αρκαδίας, Χανίων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Ε` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, το ποσοστό αποτυχίας στη Β` Λυκείου φτάνει το 19%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ