Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζουμε την πάλη για ένα άλλο σχολείο

«Ολοκληρώθηκε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς ένας μαραθώνιος εξετάσεων που ταλαιπώρησε ψυχικά και σωματικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την εκπαιδευτική διαδικασία», αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, αναφορικά με την κατάσταση στο νομό.

«Οι εξετάσεις αυτές, συνεχίζουν, αποτελούν μέρος της καταδικασμένης, στη συνείδηση όλων, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στοχεύουν όχι στην ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών, όπως πολύ παραπλανητικά εξαγγέλθηκε, αλλά στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού και την απομάκρυνση μεγάλου μέρους από το δημόσιο λύκειο.

Προηγήθηκε ένας χρόνος άγχους, ανασφάλειας, οικονομικής αφαίμαξης των οικογενειών. Ενας χρόνος ασταμάτητου τρεξίματος από το σχολείο σε φροντιστήριο και από φροντιστήριο σε σχολείο χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δυνατότητα να ζήσουν οι μαθητές την ηλικία τους. Ενας χρόνος μαζικών αγώνων που τόσο συκοφαντήθηκαν από τους κυβερνώντες και τους μηχανισμούς τους και που για την καταστολή τους χρησιμοποιήθηκαν οι εισαγγελείς, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα μαθητοδικεία».

Οι γυναίκες επισημαίνουν ότι, όπως και ολόκληρη η οικογένεια, βίωσαν με έντονο τρόπο τις παρενέργειες της εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640 και σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Ακουσαν τον αναστεναγμό των παιδιών τους, όταν μετά από ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα δεν μπόρεσαν να βγάλουν την ύλη. Δέχτηκαν την οργή και την αγανάκτησή τους, που αφαιρέθηκε εντελώς ο ελεύθερος χρόνος τους και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ζήσουν τις χαρές της ηλικίας τους. Ενιωσαν αφόρητη την οικονομική πίεση όταν αγανακτισμένοι εκ των πραγμάτων κατέβαλαν από το πενιχρό τους εισόδημα τη μερίδα του λέοντος στα φροντιστήρια».

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας υπογραμμίζει ότι έγκαιρα είχε μιλήσει για τις συνέπειες της μεταρρύθμισης, τις οποίες πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις μαζί με άλλους φορείς και υπενθυμίζει ότι με ένα ερωτηματολόγιο που απευθυνόταν σε όλη την οικογένεια μίλησε με πολλές οικογένειες, κυρίως γυναίκες σε όλο το νομό, ενώ συμπεραίνει ότι τα πρώτα δείγματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις του.

Καταλήγοντας οι γυναίκες, αναφερόμενες στα αποτελέσματα που αφορούν τα λύκεια του νομού, τονίζουν ότι «φανερώνουν πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των μαθητών - κύρια της υπαίθρου - βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ότι ο αριθμός των μαθητών που απορρίφθηκαν είναι μικρότερος από πέρσι δείχνει ότι μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, επέλεξαν το δρόμο των ΤΕΕ, θέτοντας εαυτό τους εκτός λυκείου, είτε το εγκατέλειψαν τελείως».

Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών δηλώνει ότι έχει ήδη συμπαραταχτεί με τους φορείς που παλεύουν για την κατάργηση αυτών των αντιεκπαιδευτικών νόμων και παλεύει μαζί τους για ένα πραγματικό δημόσιο υποχρεωτικό και ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ