Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συρρικνώνεται περισσότερο το Λύκειο

Στοιχεία από τις περιοχές Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Πέλλας και Κοζάνης δείχνουν μαζική απόρριψη μαθητών στη Β' Λυκείου

«Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να είναι περήφανο αφού όσο το Λύκειο θα αποψιλώνεται από μαθητές, τόσο τα ποσοστά "αποτυχίας" θα μειώνονται». Ετσι σχολιάζει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης τα ποσοστά μαθητών που δεν προάγονται μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του «ενιαίου» λυκείου. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των μαθητών που απορρίφθηκαν στην Α` τάξη έφθασε το 13,23%, στη Β` τάξη το 20,62% και στη Γ` τάξη το 2,35% του συνόλου. Τα αντίστοιχα ποσοστά πέρσι ήταν στην Α` τάξη 22,4% και στη Β` τάξη 28,6%. «Αν μάλιστα το μαθητικό κίνημα δεν είχε αναπτύξει αγώνες, αν δηλαδή δεν είχαν γίνει οι μικρορυθμίσεις (ανεξεταστέοι πέρσι, προσαρμογή των 5 μονάδων, γενίκευση του 9.5 ως ελάχιστου μέσου όρου για την προαγωγή και την απόλυση φέτος), η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», επισημαίνει η ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως φέτος, στο νομό, αν δεν υπήρχε η προσαρμογή των 5 μονάδων διαφοράς μεταξύ προφορικού και γραπτού βαθμού, το ποσοστό των απορριφθέντων στη Β` τάξη θα ήταν 27,24% και στη Γ` 5,16%.

Η ΕΛΜΕ τονίζει πως μόνο στο Νομό Κεφαλονιάς οι μαθητές των λυκείων στα δύο τελευταία χρόνια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μειώθηκαν κατά 302, ενώ στα ΤΕΕ αυξήθηκαν κατά 74. «Ακόμα χειρότερα, με δεδομένο το σημερινό αριθμό μαθητών στα ΤΕΕ (251), από τους οποίους πολλοί δεν πέρασαν ποτέ από το λύκειο, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, τι απέγιναν πάνω από 50 μαθητές».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης επισημαίνει: «Είναι φανερό ότι το νέο σύστημα, αντί να περιορίσει την παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση, τις ενίσχυσε. Πλήχθηκαν ιδιαίτερα οι μαθητές των κοινωνικών τάξεων που μειονεκτούν οικονομικά και συνεπώς έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτοί οι μαθητές έχουν τις χαμηλότερες επιδόσεις, δεν τελειώνουν το λύκειο, στρέφονται στα ΤΕΕ και σε μεγάλο ποσοστό τα εγκαταλείπουν, έχουν τα μικρότερα ποσοστά εισαγομένων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ».

Καταλήγοντας η ΕΛΜΕ τονίζει πως «αποδεικνύεται τελικά ότι η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" δεν επιδέχεται μικροβελτιώσεις, όπως υπόσχεται ο νέος υπουργός» και δείχνει τη διέξοδο στην ενωμένη πάλη μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων για ένα άλλο σχολείο ενιαίο, δωδεκάχρονο και υποχρεωτικό για όλους.

Στο Νομό Πέλλας

Μείωση του ποσοστού της αποτυχίας στη Γ` Λυκείου ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης της λυκειακής βαθμίδας από τις μικρότερες τάξεις δείχνουν και τα αποτελέσματα στο Νομό Πέλλας.

Το ποσοστό των απορριφθέντων μαθητών της Α` Λυκείου είναι φέτος 5,99%, το μισό περίπου από πέρσι (11,33%). Σύμφωνα με στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων, που έχει επεξεργαστεί η ΕΛΜΕ Πέλλας, υπάρχει δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών της Α` τάξης που φτάνει το 40% των μαθητών που φοιτούσαν το σχολικό έτος 1997-98, τελευταία χρονιά που λειτούργησαν όλοι οι τύποι λυκείου. Στη Β` τάξη το ποσοστό των απορριπτόμενων είναι 20,72%, ελάχιστα μικρότερο από το περσινό που ήταν 22,35%. Τα ποσοστά αυτά ανά κατεύθυνση κατανέμονται ως εξής: Θετική 11,97% (πέρσι 9,37%), Θεωρητική 23,06% (πέρσι 22,20%) και Τεχνολογική 25,27% (πέρσι 42,92%).

Στη Γ` Λυκείου στα σχολεία του Νομού Πέλλας, το ποσοστό των απορριπτομένων είναι μόλις 2,53%, ενώ το 1,73% προάγεται με την προσαρμογή των 5 μονάδων. Κατά κατεύθυνση τα ποσοστά των μαθητών που απορρίπτονται, κατανέμονται ως εξής: Θετική 1,1%, Θεωρητική 3,57% και Τεχνολογική 2,8%.

Στην Κοζάνη

Στο Νομό Κοζάνης, υψηλά ποσοστά αποτυχίας παρατηρούνται στα περιφερειακά κυρίως Λύκεια, γεγονός που δημιουργεί φόβους ακόμα και για μη λειτουργία κάποιων τμημάτων την επόμενη σχολική χρονιά. Το γενικό ποσοστό απορριπτόμενων της Β` Λυκείου στο νομό φτάνει το 15,7%, ενώ στη Γ` Λυκείου το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 1%.

Σε σχέση με πέρσι παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη στροφή μαθητών προς τα ΤΕΕ, που αγγίζει το ποσοστό του 30%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ