Σε σύγχρονα «στρατόπεδα εργασίας» θέλει να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους. Η κυβέρνηση επιτρέπει στους εργοδότες, με όπλο το διευθυντικό δικαίωμα, να καθορίζουν το πότε και πόσο θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Τους αφήνει ελεύθερους να απολύουν όσους και όποτε θέλουν και ταυτόχρονα τους παρέχει νέες επιδοτήσεις. Εισάγει τη μερική απασχόληση και στο δημόσιο
Με τις αποφάσεις της η Κυβερνητική Επιτροπή εγκαινιάζει μια νέα φάση στην αντεργατική της πολιτική. Κύρια σημεία της αντεργατικής αυτής επίθεσης, που επιχειρεί να κατοχυρώσει ακόμα πιο απροκάλυπτα το ξεζούμισμα των εργαζομένων είναι:
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, η κατάργηση του ορίου του 2% στις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, και η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο. Σαν αντάλλαγμα, οι εργοδότες θα προσφέρουν «δεσμεύσεις για αύξηση της απασχόλησης»...
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέτει στο «τραπέζι του διαλόγου» τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Απαιτήσεις, οι οποίες, αν γίνουν πράξη, χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για συμπίεση του κόστους εργασίας, αύξηση της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης της εργασίας και φυσικά των κερδών τους. Η Κυβερνητική Επιτροπή φαίνεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα των εργασιακών ανατροπών μέσα στο καλοκαίρι και στο τέλος του Σεπτέμβρη να προχωρήσει στην κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Στη συνέντευξη Τύπου -που ακολούθησε της Κυβερνητικής Επιτροπής- ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ.Γιαννίτσης με την παρουσία των δύο υφυπουργών Χ.Πρωτόπαππα και Ν.Φαρμάκη, χαρακτήρισε «ξεπερασμένο το σύστημα ρύθμισης του χρόνου εργασίας». Γι' αυτό είπε ο χρόνος εργασίας πρέπει να ρυθμίζεται έτσι, ώστε όταν ο εργοδότης χρειάζεται να χρησιμοποιεί τον εργάτη παραπάνω από το οχτάωρο, να μπορεί να το κάνει και να τον «πληρώνει» με αντίστοιχες ώρες εργασίας την περίοδο που η επιχείρησή του περιορίζει την παραγωγή.
Αν και ο υπουργός, επιχείρησε να μαλακώσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι θα ισχύει για ορισμένες επιχειρήσεις, π.χ. με αυξημένη εποχική δραστηριότητα, γίνεται σαφές, ότι οι αποφάσεις της Κυβερνητικής χτυπάνε στην καρδιά το οχτάωρο, μια από τις βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, θ' αυξήσει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την εντατικοποίηση της εργασίας και θα σμπαραλιάσει τον καθημερινό οικογενειακό προγραμματισμό, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.
Ως αντίβαρο, στο παραπάνω μέτρο ο υπουργός παρουσίασε την επιχειρούμενη «ρύθμιση» στις υπερωρίες και στην υπερεργασία, η οποία θα είναι και η «συμβολή» των εργοδοτών..! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «συμβολή», χωρίς κανένα αντίκρισμα. Γιατί η απόλυτη ελευθερία διαχείρισης του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες της παραγωγής και του εργοδότη, τον απαλλάσσει ή μειώνει τις ανάγκες του σε υπερωρίες. Αλλωστε, όπως σημείωσε με έμφαση, η υπερεργασία δεν πρόκειται να καταργηθεί.
Η Κυβερνητική Επιτροπή επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοτικής πλευράς. Αν και ο υπουργός δεν καθόρισε το ύψος της, -το παρέπεμψε στον ψευδεπίγραφο διάλογο- είναι προφανές ότι πρόκειται για άλλη μια παροχή προς την πλευρά των εργοδοτών, κοντά στις τόσες άλλες, και μάλιστα σε βάρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συγκεκριμένα του ΙΚΑ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ισχυρίστηκε ότι το κόστος για το ΙΚΑ, είτε θα είναι ανύπαρκτο, γιατί ευελπιστεί στη δημιουργία 30-40 χιλιάδων θέσεων εργασίας είτε θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να δώσει το ύψος της απαλλαγής -ο Τ.Γιαννίτσης σε πρόσφατη συνέντευξη μίλαγε για 25% - εντούτοις με ευκολία διακηρύσσει τη δημιουργία 30-40 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Οσο για τη διαβεβαίωση ότι θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει την ίδια αξία με την ασυνέπεια που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση στην κάλυψη των αναγνωρισμένων χρεών προς το ΙΚΑ.
Κεντρικό επιχείρημα για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, του Τ.Γιαννίτση ήταν η ανάγκη για μείωση του «κόστους εργασίας» και κατά συνέπεια αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Αυτό, όμως, που δεν είπε ο υπουργός, είναι πως στην Ελλάδα, το κόστος εργασίας αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους του προϊόντος, που πολύ λίγο επιδρά στη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση σκόπιμα αφήνει απέξω άλλους παράγοντες που συμβάλλουν πιο αποφασιστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πριν απ' όλα των επενδύσεων των εργοδοτών για τη βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής, την εγχώρια έρευνα και επιστήμη κλπ.
«Διαρρύθμιση ανισοτήτων στις ομαδικές απολύσεις». Με αυτή την κομψή διατύπωση περιγράφεται στην εισήγηση του υπουργείου Εργασίας προς την Κυβερνητική Επιτροπή, το σχέδιο για την κατάργηση του 2% στο όριο απολύσεων. Παρά την «κομψότητα» στις διατυπώσεις, η «απελευθέρωση» των απολύσεων θα σημάνει κύμα απολύσεων και αύξηση της ανεργίας, αλλά και επέκταση κάθε μορφής πίεσης και εκβιασμών στους εργαζόμενους, αφού δε θα υπάρχει ούτε αυτός ο ελάχιστος φραγμός στις απολύσεις.
Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε και την πρόταση του υπουργείου για εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, αρχίζοντας σε πρώτη φάση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο Τ.Γιαννίτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας στο ζήτημα αυτό. Κοινή διαπίστωση της Κυβερνητικής Επιτροπής ήταν ότι στην Ελλάδα, η μερική απασχόληση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προωθεί το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2-3 εργαζόμενους αντί για τη θεσμοθέτηση του 7ωρου, πενθήμερου, τριανταπεντάωρου, με αύξηση μάλιστα των αποδοχών που επιτρέπεται και από το σημερινό επίπεδο υπερκερδοφορίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το 35ωρο, αλλά δεν το θέτει για συζήτηση..!
Ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή είναι και η δημιουργία πλαισίου για την προσωρινή εργασία, ενώ όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, στόχος των μέτρων είναι η δημιουργία 400-500 χιλιάδων θέσεων εργασίας, μέσα στην τετραετία, από τις οποίες οι 300.000 θα είναι καθαρές θέσεις, μετά την αφαίρεση των θέσεων που θα χαθούν στο ίδιο διάστημα.
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες παίρνει το ΠΑΜΕ. Σύσκεψη συνδικάτων τη Δευτέρα για την οργάνωση της πρώτης αγωνιστικής κινητοποίησης η οποία προτείνεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εργασίας
Σε χτεσινό δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή απόφαση της κυβερνητικής Επιτροπής, επιταχύνει την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την πλήρη κατάργηση του οκτάωρου, τη γενίκευση του ωρομίσθιου, την επέκταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρων και άλλα, να πολλαπλασιάσει την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων και τα υπερκέρδη του κεφαλαίου. Η επίθεση κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΣΕΒ, δε θα είχε αυτό το βάθος και αυτή την ένταση, αν δεν είχαν, επί της ουσίας και συνειδητά μαζί τους, τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλες κεντρικές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι πλειοψηφίες αυτές, έχουν συστρατευτεί με την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους.
Λογαριάζουν όμως, όλοι τους... χωρίς τον ξενοδόχο. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μοιρολατρικά τη θύελλα που έρχεται.
Το ΠΑΜΕ εκφράζοντας αυτήν ακριβώς την ανάγκη για αντίσταση και αποτελεσματική δράση, απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο σε όλους τους μισθωτούς, να δράσουμε με αγωνιστική ενότητα, με ταξική συνέπεια. Να απαιτήσουμε:
- Καμία απολύτως αντεργατική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.
- Πλήρη απασχόληση με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Μέτρα επιβίωσης των ανέργων.
- Αμεση, γενικευμένη νομοθετική εφαρμογή του 35ωρου, με 7ωρο, πενθήμερο και εξαήμερη ασφάλιση.
- Κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας.
- Κοινωνική ασφάλιση, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.
- Αμεση καταβολή στα ασφαλιστικά ταμεία των οφειλών της εργοδοσίας και του κράτους.
Καλούμε τα σωματεία, συνδικαλιστές και όλες τις μαζικές οργανώσεις τη Δευτέρα 17.7.2000 στις 7 το απόγευμα σε σύσκεψη στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) για να ενισχύσουμε το περιεχόμενο των αιτημάτων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να συντονίσουμε την αγωνιστική δράση μας και να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση με καθιστική διαμαρτυρία την Πέμπτη 20.7.2000 το απόγευμα, μπροστά στο υπουργείο Εργασίας».
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η κυβέρνηση κατακαλόκαιρο «σαν διαρρήκτης» έρχεται να συμπληρώσει το έργο της μετά το νόμο - τερατούργημα για την πλήρη κατάργηση του 8ωρου. Τονίζει ότι οι κυβερνητικές επιλογές έχουν να κάνουν «με την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, με την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας». «Η πολιτική - συνεχίζει - που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση έχοντας σαν δεκανίκι τις δυνάμεις που ψήφισαν τη συμφωνία του Μάαστριχτ και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι συνειδητή υπόκλιση στις επιταγές των ισχυρών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου και εξυπηρετεί χωρίς κανένα ενδοιασμό τη στρατηγική του επιδίωξη για τη διατήρηση του καπιταλισμού».
Την κυβερνητική επίθεση σε βάρος των πιο βασικών εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων καταγγέλλουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι της Ζώνης, το οποίο ενέκριναν κατά τη διάρκεια της χτεσινής 24ωρης απεργιακής τους κινητοποίησης.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τονίζεται στην ανακοίνωση - οι κύριοι Σημίτης, Παπαντωνίου, Γιαννίτσης και άλλοι, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο εάν νομίζουν ότι μαζί με τους κυβερνητικούς εντολοδόχους σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τα αφεντικά τους, τους βιομηχάνους του ΣΕΒ, θα τους επιτρέψουμε να γκρεμίσουν τα πάντα». Υπογραμμίζουν δε: «Ολοι εμείς, έχοντας τη δική μας συμβολή στους ισχυρούς εργατικούς αγώνες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, έχοντας κατακτήσει και θεσμοθετήσει στο λιμάνι εδώ και μια 15ετία το πενθήμερο, 35ωρο με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση εξαήμερη, συνεχίζουμε επάξια τον Ιστορικό, Αγωνιστικό δρόμο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης των "μουτζούρηδων" που από τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα δίνουν σκληρές μάχες και ανοίγουν δρόμους σπάζοντας την τρομοκρατία και την καταστολή» και κάνουν σαφές: «Θα σταθούμε όρθιοι και θα βάλουμε την πολιτική σας στο περιθώριο, γιατί δε θα σας επιτρέψουμε να μας κάντε κοινωνικό περιθώριο»!
Συμφωνεί και επαυξάνει η ηγεσία της ΝΔ στα αντεργατικά μέτρα που αποφάσισε χτες η κυβέρνηση για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Σε δήλωση της υπεύθυνης για τα θέματα απασχόλησης Μαρ. Γιαννάκου -Κουτσίκου, αναφέρεται ότι οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας αποτελούν «ένα ελάχιστο πλαίσιο προϋποθέσεων» και «μέτρα - ενέσεις» και γι' αυτό εκφράζει την αμφιβολία της κατά πόσο θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς συμφωνεί ότι θα οδηγήσει σε κάποια αύξηση των θέσεων εργασίας, αρκεί να ευαισθητοποιηθούν και οι εργοδότες (!), θεωρεί θετικό το μέτρο για τα όρια των απολύσεων, ενώ για την κατάργηση του 8ωρου προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει και αναφέρει πως «φαίνεται (!) ότι θέτει εν αμφιβόλω το κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων». Παράλληλα, εκφράζει την υποστήριξή της στον κοινωνικό διάλογο ώστε να υπάρξει «ουσιαστική συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους».
«Μεθοδεύει την αφαίρεση και νέων ουσιαστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων η κυβέρνηση». Αυτό αναφέρει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Συνδικαλιστικού Τομέα του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας. Η κυβέρνηση, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, υλοποιεί με τον τρόπο αυτό, «τις απαράδεκτες δεσμεύσεις που ανέλαβε, ερήμην του λαού και της Βουλής, έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων εργοδοτών. Μάλιστα, τονίζουν, το πραγματοποιούν, αιφνιδιαστικά, σε περίοδο διακοπών, φοβούμενη, προφανώς, θύελλα αντιδράσεων».
Οι συνδικαλιστές του ΔΗΚΚΙ, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι «τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα καταργούν, στην ουσία, το 8ώρο εργασίας και επιμερίζουν την ανεργία μεταξύ περισσοτέρων εργαζομένων, χωρίς να τονώνουν πραγματικά την απασχόληση, παρέχοντας, παράλληλα, νέα προνόμια στην εργοδοσία.
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει ως πολιτικά απαράδεκτη αυτή τη μεθόδευση της κυβέρνησης και τη νέα αντεργατική λαίλαπα που ετοιμάζει και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε να μην περάσουν τέτοιου είδους μέτρα, που αν υλοποιηθούν, διαμορφώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».